Is 16GB RAM in je MacBook genoeg of niet?

Heb je genoeg aan 16GB RAM, of heeft een echte professional veel meer nodig? Security-expert Jonathan Zdziarski nam de proef op de som.

Apple’s nieuwste MacBook Pro heeft maximaal 16GB RAM en dat heeft volgens Apple-topman te maken met de accuduur (en misschien ook met hitteproblemen). Volgens sommige critici is dat niet genoeg. Echte pro’s zouden veel meer RAM nodig hebben. Security-expert Jonathan Zdziarski besloot de proef op de som te nemen. Hij vindt dat de discussie te veel wordt gevoerd door managers en bloggers, niet door de echte professionals zoals fotografen, videoproducers en engineers. Hij opende een flinke hoeveelheid apps om te kijken hoe snel het werkgeheugen vol zou raken. Hij koos daarvoor apps die professionals veel gebruiken, zoals vier projecten in Xcode. een 22-pagina’s tellend fotorijk project in Adobe InDesign CC, vier 36-megapixel foto’s van meerdere lagen in Photoshop CC, twee virtuele machines in VMWare Fusion en nog een stuk of twintig andere toepassingen.


MacBook Pro met Touch Bar

16GB RAM: is het genoeg?

Opmerkelijk was dat het Zdziarski aanvankelijk niet lukte om de maximale hoeveelheid RAM te gebruiken, ook niet toen hij alle denkbare apps zoals Tweetbot, iBooks, Skype, Little Snitch en de Berichten-app erbij opende. Hij kwam niet verder dan 14,5GB RAM. Pas bij intensiever gebruik van InDesign liep Zdziarski tegen de grenzen aan, maar hij merkt daarbij op dat je dan wel alle andere programma’s ook in gebruik moet hebben.

Volgens Zdziarski zullen er ongetwijfeld echte zware gebruiker zijn die tegen de grens van 16GB aan lopen. Maar voor de meeste gebruikers geldt, dat ze zichzelf een zwaardere gebruiker vinden, dan ze in werkelijkheid zijn. Wie werkt er nou aan tegelijk aan vijf Xcode-projecten, 15 Word-bestanden, 11 websites in Safari, terwijl er ondertussen meerdere projecten in Photoshop, InDesign en DxO Optics Pro geopend zijn? In een latere update van zijn blogpost meldt Zdziarski wat hij precies heeft moeten doen om de limiet van 16GB RAM te bereiken.

Dit zijn de icoontjes van de 31 apps die hij opende (te herkennen aan het stipje onder het icoon):

16GB RAM genoeg

Toch is er ook één reden waarom je wel meer dan 16GB RAM nodig hebt. Gebruik je crapware of slecht geschreven programma’s, dan zou je wel eens meer dan 16GB RAM nodig kunnen hebben. Dat is precies de reden waarom Zdziarski de programma’s Chrome en Slack niet heeft meegenomen in zijn test. Deze apps staan bekend als geheugensluipers en zouden geboycot moeten worden, vindt Zdziarski. Je kan Apple moeilijk de schuld geven van slecht geschreven apps, die je geheugen opslurpen.

Bekijk ook

Nieuwe MacBook Pro heeft maximaal 16GB RAM 'vanwege batterijduur'

De nieuwe MacBook Pro biedt maximaal 16GB RAM. Volgens Apple is 32GB RAM niet haalbaar vanwege de batterijduur. Maar klopt dat argument wel? Op de stroomadapter aangesloten is batterijduur immers niet zo relevant.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 42 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.