Final Cut MacBook Touch Bar

Nieuwe MacBook Pro heeft maximaal 16GB RAM ‘vanwege batterijduur’

De nieuwe MacBook Pro biedt maximaal 16GB RAM. Volgens Apple is 32GB RAM niet haalbaar vanwege de batterijduur. Maar klopt dat argument wel? Op de stroomadapter aangesloten is batterijduur immers niet zo relevant.

Apple heeft de hoeveelheid RAM in de nieuwe MacBook Pro-modellen niet verdubbeld naar 32GB RAM. Dat heeft te maken met de batterijduur, zegt Apple. Maar klopt dat argument wel?

Final Cut MacBook Touch Bar

Maximaal 16GB RAM

Bij het samenstellen van de nieuwe MacBook Pro in de online Apple Store kun je bij de 13-inch modellen kiezen voor 8GB RAM (eventueel bij maatwerkmodellen te upgraden naar 16GB) en bij de 15-inch modellen voor 16GB RAM. Niet meer? Nee… Apple heeft ervoor gekozen om geen configuraties met 32GB RAM toe te staan, omdat dit een negatieve impact op de batterijduur zou hebben.

Dat blijkt uit informatie die Apple’s marketingbaas Phil Schiller verstrekte, naar aanleiding van vragen van een gebruiker. Schiller legde uit dat het upgraden van de MacBook Pro naar meer dan 16GB RAM te energieverslindend zou zijn, waardoor de batterijduur eronder zou leiden.

In Schiller’s woorden:

It is a good question. To put more than 16GB of fast RAM into a notebook design at this time would require a memory system that consumes much more power and wouldn’t be efficient enough for a notebook. I hope you check out this new generation MacBook Pro, it really is an incredible system.

Voor doorsnee gebruikers is die 32GB RAM ook helemaal niet nodig. Maar de MacBook Pro is gericht op professionals die misschien meerdere externe schermen willen aansluiten en daarop resource-intensieve apps willen gebruiken zoals het bewerken van 4K-video’s. Bij de 27-inch iMac heb je wel de mogelijkheid om naar 32GB RAM te upgraden – maar daar speelt uiteraard geen batterijprobleem. Toch had Apple mensen de keuze kunnen geven tussen betere performance en betere batterijduur.

MacBook Pro 2016

Gaat het nou om batterijduur of temperatuur?
Als je de MacBook Pro op de stroomadapter aansluit heb je immers ook geen probleem met batterijduur. En dat zal meestal het geval zijn als je met meerdere externe schermen aan je bureau zit. Wellicht speelt er dus nog iets anders mee. Misschien worden de CPU, GPU en RAM-chips te heet als je ze in zo’n kleine ruimte stopt. Er zit geen fan in de nieuwe MacBooks, maar Voor Intel’s Skylake-chips en AMD’s Radeon GPU zijn wel thermische maatregelen genomen om te zorgen dat de componenten koel blijven. De nieuwe MacBook Pro houdt continu de temperatuur in de gaten en past de performance daarop aan, zo is te lezen op de website van Apple zelf.

De MacBook Pro van 2016 gaat volgens Apple “een volledige werkdag mee” en dat betekent 10 uur batterijduur als je draadloos zit te internetten of via iTunes films afspeelt. Het is een uur extra ten opzichte van de vorige generatie 15-inch MacBook.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2016, 11:59
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macbook pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.