Adobe Premiere Rush CC maakt videobewerking onderweg makkelijker

Vanaf vandaag te downloaden
Adobe brengt vandaag Premiere Rush CC uit, een app die videobewerking op ieder apparaat mogelijk moet maken. Premiere Rush CC werkt zowel op de iPhone, iPad als Mac.
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

Adobe Premiere Pro is een populaire app voor videomontage, maar kan ook behoorlijk ingewikkeld zijn voor een beginner. Daarnaast moet je achter een desktop of laptop kruipen om er mee aan de slag te gaan. Met Adobe Premiere Rush CC wil Adobe de mogelijkheid om video’s te monteren beschikbaar maken voor iedereen.

Adobe Premiere Rush CC

Premiere Rush CC heeft niet zoveel functies als de volledige versie van Premiere, maar alle belangrijke elementen die je van montagesoftware verwacht zitten erin: je kunt fragmenten losknippen, aan elkaar monteren en de kleur aanpassen. Ook de mogelijkheid om motion graphics toe te voegen, fragmenten te vertragen/versnellen of het geluid na te bewerken zijn onderdeel van Premiere Rush CC.


Met Premiere Rush richt Adobe zich specifiek op gebruikers die video’s willen maken om te delen op social media. Er zitten daarom aparte exportinstellingen in, zodat je bijvoorbeeld een vierkante video kunt maken voor Instagram en een normale 16:9-video voor YouTube.

Adobe Premiere Rush CC

Adobe maakt daarbij slim gebruik van de techniek die het al heeft ontwikkeld voor andere apps. Voor motion graphics wordt bijvoorbeeld geleend uit After Effects. Voor het automatisch normaliseren van het geluid (en in het bijzonder ook de stemmen van mensen) in een video, worden zelflerende algoritmes gebruikt die Adobe bundelt onder de naam Sensei.

De app vervangt geen van de andere applicaties van Adobe, ook Premiere niet. Premiere Pro CC blijft de professionele montage-app die het altijd al is geweest. Premiere Rush CC wordt echt als aanvulling daarop uitgebracht, voor gebruik op onder andere je iPhone of iPad.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Adobe Premiere Rush CC prijs

Je kunt Adobe Premiere Rush CC gratis downloaden en proberen. Je bent in de gratis versie alleen beperkt tot het exporteren van drie projecten. Wil je de app daarna blijven gebruiken, dan zul je een maandelijks abonnement moeten nemen. Dat begint bij een tientje per maand voor individuele gebruikers. Heb je een abonnement op Adobe Creative Cloud of Adobe Premiere Pro CC dan kun je de app gebruiken zonder extra kosten.

Adobe Premiere Rush CC

Mocht je niet alleen maar Apple-producten gebruiken, dan is er niets aan de hand. De dienst is beschikbaar voor bijna ieder besturingssysteem. Er is ook een Android-app en een versie voor Windows. Al je projecten worden via de clouddienst van Adobe gesynchroniseerd tussen je apparaten.

Adobe Premiere Rush CC is vanaf vandaag te downloaden voor iOS en voor macOS. De officiële lancering vindt plaats tijdens de conferentie Adobe Max in Los Angeles, waar redacteur @elger namens iCulture aanwezig is.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.