Windows-toetsenbord met Mac gebruiken

Zo gebruik je een Windows-toetsenbord met de Mac

Wil je een Windows-toetsenbord gebruiken in combinatie met de Mac? Dan zullen sommige speciale toetsen net iets anders zitten. Je kunt dit oplossen door het PC-toetsenbord anders in te delen. In deze tip leggen we uit hoe.

Heb je nog een Windows-toetsenbord liggen dat je met je Mac wilt gebruiken, dan zul je al snel merken dat sommige toetsen op een andere plek zitten. Vooral de Windows-, Option/Alt- en Command-toets zitten op een andere plek en dat kan problemen opleveren als je vaak Mac-sneltoetsen gebruikt. Je kunt dit oplossen door de toetsen anders toe te wijzen.

Hoe kan ik een Windows-toetsenbord met de Mac gebruiken?

Bijna elk toetsenbord is in combinatie met de Mac te gebruiken. Het maakt niet uit of het een toetsenbord met USB-kabel of een draadloos Bluetooth-model is. Alleen zitten de knoppen niet precies op dezelfde plek. Een oplossing is om deze toetsen anders toe te wijzen, zodat de Option/Alt-toets op de plek zit waar je ‘m verwacht. Daardoor maak je minder fouten.

Logitech Windows-toetsenbord

Ter vergelijking een Apple-toetsenbord:

apple-wireless-keyboard-2015-02-2

Windows-toetsenbordindeling aanpassen voor de Mac

Bij het anders toewijzen van de knoppen van het Windows-toetsenbord hoef je in feite alleen de Option- en Cmd-toets om te wisselen. Het werkt bij alle PC-toetsenborden.

  1. Sluit het toetsenbord aan op de Mac. Dat kan draadloos of via USB.
  2. Ga naar  > Systeemvoorkeuren > Toetsenbord.
  3. Klik rechtsonder op Speciale toetsen.
  4. Klik achter Option-toets en kies Command.
  5. Klik achter Command-toets en kies Option.

Windows-toetsenbord

Het werkt nu als volgt:

  • De Windows-toets is voortaan te gebruiken als Alt/Option-toets.
  • De Alt-toets is te gebruiken als Command-toets.

Heeft jouw PC-toetsenbord tevens een Control- en Alt-toets, dan kunnen die ook anders geplaatst zijn dan op een Mac-toetsenbord. Zo nodig kun je ze in bovenstaand scherm ook aanpassen. Met veelgebruikte Mac-sneltoetsen zoals Cmd+T (nieuw tabblad) kun je nu testen of het werkt. Als je blind typt werkt dit het gemakkelijkst, want dan raak je niet in verwarring door de afwijkende opdruk.

Terug naar de Windows-toetsindeling

Wil je terug naar de oorspronkelijke indeling, dan kies je  > Systeemvoorkeuren > Toetsenbord. Op het tabblad Toetsenbord klik je op Speciale toetsen > Standaardinstellingen.

Wil je nog meer weten over Mac-sneltoetsen, dan lees je maar daarover in onze tip Sneltoetsen voor de Mac.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!