Tetris logo iOS.

De beste Tetris-games voor iPhone en iPad

Tetris is al meer dan 30 jaar oud maar is nog steeds een populaire game. Naast de officiële Tetris-game zijn er ook allerlei varianten en klonen die je op de iPhone en iPad kunt spelen. Wij hebben de leukste Tetris-games voor je uitgezocht.

Tetris bestaat sinds 1984

Op 6 juni 1984 bracht de Russische ontwikkelaar Alexey Pajitnov het spelletje met de vallende blokken voor het eerst uit op de computer. Op Nintendo’s Gameboy beleefde het pas echt zijn doorbraak. Sindsdien heeft het droppen van blokken varianten gehad op praktisch elk gameplatform en zelfs op grafische rekenmachines. Door de komst van de Tetris-film op Apple TV+ is de game opnieuw in de belangstelling. Natuurlijk kan je ook op de iPhone en iPad terecht voor een potje Tetris. Er is keuze genoeg!

Tetris-games op de iPhone: een lange geschiedenis

Uitgever EA heeft in de loop van de jaren steeds een andere ontwikkelaar een licentie gegeven om de officiële versie van Tetris op de iPhone uit te brengen. Dat heeft tot gevolg gehad dat elke officiële Tetris-app steeds na een paar jaar weer verdween uit de App Store, om plaats te maken voor de volgende licentienemer. Dat was gunstig voor de bankrekening van EA, want bij elke nieuwe licentienemer moest je weer opnieuw betalen voor de game of in-app aankopen doen. Voor spelers was het knap lastig, omdat de bediening en de uitvoering van het spel steeds weer wisselde.

Al in de begindagen van de App Store verscheen er Tetris op de iPhone, voor €3,99. De licentie was toen in handen van Blue Planet Software, dat er meer dan 100 miljoen stuks van heeft verkocht. Daarmee was het destijds de bestverkochte mobiele game aller tijden. Qua speelbaarheid liet het te wensen over op iOS. Het touchscreen bedienen met veegbewegingen voor het verplaatsen, kantelen en wisselen tussen blokken, bood niet de accuratesse die je van een knoppenbesturingen gewend bent.

Uitgever EA besefte het en kwam in 2011 met een compleet nieuwe Tetris voor iOS. Maar ook die is alweer verdwenen en ingeruild voor een nieuwe licentienemer, die er een compleet nieuwe game van heeft gemaakt. Om de zoveel jaar zul je de officiële Tetris-game dus bij een andere gamestudio moeten halen.

Ben je abonnee van Apple Arcade, dan heb je geluk, want er is een officiële Tetris Beat-game die het hopelijk veel langer volhoudt en die voor bestaande abonnees niets extra kost.

Tetris (officieel)

Er verscheen in 2020 een compleet nieuwe Tetris-game, gemaakt door ontwikkelstudio N3TWORK Inc. Deze is gratis te downloaden, maar bevat uiteraard wel in-app aankopen. Voor een eenmalig bedrag van een paar euro kun je de reclames verwijderen.

De game werkt zoals je gewend bent. Eén voor één komen de blokjes naar beneden vallen en jij moet ze zodanig plaatsen dat je alle rijen opvalt. Een volle rij verdwijnt uit beeld. De game is simpel en biedt weinig opties. Je kunt kiezen uit meerdere thema’s en er is een scorebord. De besturing is vrij intuïtief: je tikt op het scherm om een blokje te draaien. En je veegt naar links of rechts om het blokje te verplaatsen. Het lukt zelfs om een vergeten gat op te vullen door op het laatste moment nog het blokje naar links of rechts te vegen.

Tetris Beat (Apple Arcade)

Tetris Beat is een verbeterde versie van de klassieke game. De soundtrack klinkt een stuk beter en er zit een leuke tap-modus in, waarbij je de blokken moet laten vallen op het ritme van de muziek. Daardoor lijkt de game wel een beetje op Lumines, een game die wel wat inspiratie heeft gehaald bij Tetris. De bediening is prima uitgevoerd, zeker als je bedenkt dat de blokjes op het scherm vrij klein zijn. Je hebt er alleen wel een abonnement op Apple Arcade voor nodig.

Falling Lightblocks

Bij deze game zijn de blokken gemaakt van licht. Het geeft een nostalgisch gevoel, waarbij je kunt kiezen uit verschillende gamevarianten en moeilijkheidsgraden. De app is voorzien van reclame, dat je kunt afkopen. Juist door het zwart-wit-thema ziet het er erg authentiek uit. Het is geïnspireerd op de Japanse versie van de game en is ook in multiplayer en offline te spelen.

Kubik

Kubik biedt een interessante twist op Tetris, namelijk in de vorm van 3D-torens. Je moet de torens roteren om te zorgen dat ze optimaal passen op het grondoppervlak. De stijl is kleurrijk en mooi van vormgeving, er zijn allerlei missies om op te lossen en de bediening is ook nog eens goed geregeld. Niet hetzelfde als Tetris, maar wel een leuke variant om te proberen als je Tetris hebt ‘uitgespeeld’.

Kubik: gratis 3D-versie van Tetris voor iPhone en iPad

Brick Game

Brick Game is een old-school variant van Tetris, die aan vroeger doet denken. Het heeft de oude layout en bediening met knoppen. Vooral voor nostalgie-fans, want je vindt in deze app ook nog een andere klassieker: Snake. De app is gratis en wordt gefinancierd door advertenties. Je kunt de snelheid, levels en thema’s aanpassen naar wens.

Block Puzzle

Dit is een kleurige variant op Tetris, waarbij je lijnen moet maken van vallende blokken. Het aantrekkelijke is dat er geen in-app aankopen in zitten. Je kunt het dus helemaal gratis spelen. Je hoeft je niet druk te maken over power-ups of speciale effecten. Het enige waar je je op hoeft te concentreren is op de vallende blokken, die wel steeds sneller naar beneden komen.

(Wood) Block Puzzle

Deze game heeft in de App Store precies dezelfde naam gekregen als de vorige kleurrijke variant, die we hierboven bespreken. Hij heette voorheen Wood Block Puzzle en die naam is passend: het gaat hier om een houten stijl. Probeer blokken in verschillende vormen in te passen in een raster van 10×10. De game is gratis te spelen zonder tijdslimiet, maar er zitten wel (optionele) in-app aankopen in. Een variant op het originele Tetris-spel is dat je de blokken hier niet kunt roteren!

1010

1010 is een ode aan Tetris. Het is allemaal wat minder stressvol en simpeler te spelen. Tegelijk is deze variant ook best verslavend en heeft het een aantrekkelijk design. De reclame kun je afkopen voor een vast bedrag. Verder is een nadeel dat de app data deelt met adverteerders. Het leuke is dat 1010 wel op Tetris is gebaseerd, maar toch weer heel anders is. Je moet Tetris-achtige vormen in een 10×10 raster plaatsen. Maak je een complete lijn, dan verdwijnt deze en krijg je weer ruimte.

Flow Free

Flow Free is een raster-gebaseerde puzzelgame van Big Duck Games. De game is speciaal ontworpen voor mobiel en heeft als doel dat je een raster vormt met vierkanten en gekleurde stippen. Je moet op deze manier veelkleurige lijnen maken, door de gekleurde stippen te verplaatsen. Ze mogen elkaar daarbij niet overlappen of aanraken. Anders is het namelijk game over. Steeds wanneer je een level klaar hebt, wordt het raster groter en het spel moeilijker. Er zitten betaalde uitbreidingen in met moeilijke levels.

Block! Hexa Puzzle

Ook bij deze game gaat het om blokjes, maar ze zijn nu zeskantig. De single-player-game is geschikt voor alle leeftijden en is gemaakt door BitMango. Het is makkelijk te spelen. Elk level moet je de blokken verplaatsen zodat het raster wordt gevuld en je naar het volgende level kunt. Tijdens het spelen sleep je de blokken en laat je ze vallen op de juiste plek. Het lastige is dat je alle blokken in het raster moet zien te krijgen.

Block Puzzle Jewel Legend

Block Puzzle Jewel Legend is een single player-game volgens het traditionele Tetris-principe. Het doel is om de blokken zodanig te plaatsen dat er volledige lijnen ontstaan. Daarna verdwijnen ze horizontaal of verticaal. De levels worden gaandeweg moeilijker, waarbij je moet proberen om zoveel mogelijk punten te verdienen. In elk level sleep je de blokken van de onderkant van het scherm en leg je ze op de gewenste plek. Hierbij let je uiteraard op de vorm. Hoe langer je speelt, hoe meer levels beschikbaar komen om te spelen.

Blockudoku

Blockudoku biedt weer eens wat anders: een combinatie van Tetris en Sudoku. De game is gratis te spelen en heeft als doel om de lijnen en de 3×3 blokken te vullen, zodat ze verdwijnen. Dit is weer eens iets heel anders, waarbij je je op een veel kleiner speelbord moet concentreren. Bij elk blok dat je verwijdert krijg je punten. Probeer de hoogste score te halen voordat de mogelijkheden op zijn. De app biedt ook dagelijkse uitdagingen en tijdgebonden evenementen. Daarnaast kun je awards winnen.

Meer Tetris-games voor iPhone en iPad

Kijk ook eens naar deze Tetris-varianten:

  • Een kleurige 3D-variant van de blokkengame, alles wijst zich vanzelf.
  • Deze ontwikkelaar heeft gekozen voor een retro-uitstraling.

Bekijk ook

Nu te zien op Apple TV+: Tetris, over de bekendste game ter wereld

Dit is er eentje die je als rechtgeaarde geek echt wel wil zien: Tetris, een nieuwe film met Taron Egerton over de wereldberoemde game die iedereen wel eens tot vervelens toe gespeeld heeft.