Powerbank kopen en kiezen

Waarop moet je letten bij een powerbank kiezen?

Powerbanks zijn er in vele soorten en maten. Waarop moet je letten bij het kopen van zo'n powerbank? We kijken niet alleen naar capaciteit, maar ook naar aansluitingen en gewicht.

We zijn afhankelijk geworden van onze smartphones. Als iPhone-batterij leeg gaat kun je opeens geen muziek meer luisteren, met vrienden kletsen of laten weten dat je later thuiskomt. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een powerbank? Daarover lees je in dit artikel!

Ben je op zoek naar de beste powerbanks? We hebben een round-up gemaakt van onze favoriete merken.

Bekijk ook

De beste powerbanks voor iPhone, iPad en MacBook

Er zijn talloze powerbanks waarmee je je iPhone of iPad kunt opladen. De extra zware varianten zijn zelfs geschikt voor je MacBook. In deze gids bespreken we enkele goede powerbanks voor onderweg, vakantie en festivals, waarmee je nooit meer met een lege accu zit. Zorg dat je altijd een reservebatterij bij je hebt!

#1 Powerbank kiezen: formaat en gewicht

Als een powerbank te groot of te zwaar is zul je ‘m niet zo vaak meenemen en grijp je mis op het moment dat je er echt eentje nodig hebt. Kies daarom een powerbank die een goede afweging is tussen gewicht en capaciteit (zie verderop). Wil je de powerbank in je broekzak kunnen meenemen, dan moet het uiteraard ook passen. Stop je de powerbank in een handtas, dan zal het formaat minder belangrijk zijn, maar het gewicht speelt nog steeds mee. Duurdere merken gebruiken vaak betere materialen zoals lichtgewicht aluminium. Maar ook een plastic powerbank kan licht van gewicht zijn.

Powerbank kiezen: hierop moet je letten

#2 Capaciteit van de powerbank

De capaciteit van een powerbank wordt gemeten in milliampere-uur, oftewel mAh. Dit geeft aan hoe vaak je je iPhone ermee kunt opladen. De capaciteit ligt meestal tussen de 2.000 mAh en 15.000 mAh. De heel grote zijn vaak ook geschikt om je MacBook mee op te laden. Bij het kiezen van de capaciteit is groter niet altijd beter. Misschien heb je alleen een powerbank nodig om in noodgevallen even te kunnen bijladen en dan heeft het geen zin om geld uit te geven aan een powerbank waarmee je 3x kunt opladen. Een goedkope reservebatterij kan dan al aan je behoeften voldoen.

Bij het kiezen van de capaciteit speelt ook mee hoe vaak en hoeveel apparaten je ermee wilt opladen. Ga je vaak met z’n tweeën op stap, dan is een powerbank met twee aansluitingen en een capaciteit die dubbel zo groot is als de batterij van je iPhone een goede keuze. Zo heeft de iPhone XS Max zelf een accu-capaciteit van 3.000 mAh. Wil je twee toestellen tweemaal kunnen opladen, dan moet je dus een capaciteit hebben van 4 x 3.000 = 12.000 mAh. Liefst nog iets meer, want er treden ook wat verliezen op. Voor het opladen van iPads en MacBooks heb je powerbanks met een hogere capaciteit nodig, maar let daarbij ook op de output.

Powerbank kiezen

#3 Poorten van de powerbank

Als je kijkt naar de poorten van de powerbank, dan gaat het niet alleen om het aantal, maar ook om de output en het type poort. Veel powerbanks hebben twee oplaadpoorten, een normale en een extra snelle. Dit is vaak te herkennen aan de aanduiding 1,0 Ampère (normaal) en 2,1 Ampère (snel). Zo’n snelle laadpoort heb je nodig om iPads en andere grote apparaten te kunnen opladen. Het aantal poorten hangt ook weer samen met de grootte. Als je een powerbank met 4 poorten neemt, zal het product ook wat groter zijn. Let verder op of de powerbank voorzien is van normale USB-A poorten of USB-C poorten. USB-A is het meest gangbaar, terwijl USB-C meer gericht is op de toekomst. Je hebt er wel de juiste kabels voor nodig.

Xtorm powerbank

Let ook op de aansluiting waarmee je de powerbank weer moet opladen. Bij goedkope laders is dat vaak micro-USB, terwijl duurdere merken gaandeweg overstappen naar USB-C. Ook dat vereist een speciale kabel, die meestal wel wordt meegeleverd.

Er zijn ook allerlei powerbanks waar al standaard een Lightning-kabel aan vast zit. Het voordeel van deze powerbanks is dat je dan geen eigen kabel meer hoeft te gebruiken om je iPhone of iPad op te laden. Check dus of dit het geval is bij de powerbank die jij op het oog hebt.

#4 Voltage
Bij het kiezen van een powerbank moet ook het voltage kloppen. Veel powerbanks bieden een output van 5 Volt. Het output-voltage van een powerbank moet altijd overeenkomen met het op te laden apparaten, maar dit is vaak geen probleem vanwege de universele normen voor USB-aansluitingen. Bij een te hoog voltage kan de batterij opzwellen en te heet worden.

Bij USB Power Delivery kun je je iPhone bij een veel hogere spanning (14,5 Volt) opladen, maar dit werkt alleen bij opladen via een USB-C-kabel die je op het stopcontact aansluit en niet bij een doorsnee powerbank.

#5 Prijs
Voor veel mensen is dit de doorslaggevende factor. Het mag niet duurder zijn dan zo’n 30 of 50 euro. Met prijzen die variëren van 10 euro tot meer dan 200 euro is er altijd wel iets te vinden in jouw prijsklasse. Duurder hoeft niet altijd beter te zijn. Zo betaal je bij Mophie vaak een premiumprijs, vanwege het design. Vaak kun je powerbanks van een goed merk vinden waarbij wat minder aandacht is besteed aan leuke kleurtjes en spannend design, waardoor de prijs lager ligt. Dat wil uiteraard ook niet zeggen dat je de goedkope rommel kunt kopen, want veiligheid staat voorop. Een goedkope powerbank kan je toestel beschadigen. Sommige fabrikanten benadrukken daarom dat hun powerbanks voorzien zijn van beveiliging tegen overmatig laden en oververhitting.

Mophie powerbank: goed maar duur

#6 Stroomsterkte
De stroomsterkte heeft aan hoe snel de powerbank je apparaat zal opladen. Een normale reservebatterij heeft een stroomsterkte tussen de 1 en 3,5 Ampere. Hoe hoger, hoe sneller je toestel weer opgeladen is. Wil je snel opladen, dan kun je beter je iPhone snelladen via een stopcontact.

Een iPhone heeft minimaal 1 Ampere (5 Watt) nodig om te kunnen opladen, terwijl je voor een iPad 2,4 Ampere (12 Watt) nodig hebt. Je kunt wel op een lagere stroomsterkte opladen, maar het duurt erg lang en als je ondertussen op je apparaat video’s aan het kijken bent gaat de accu waarschijnlijk sneller leeg dan de powerbank ‘m kan opladen.

Bekijk ook

Zo werkt iPhone snelladen: alles over de iPhone sneller opladen

De nieuwste iPhones werken met snelladen, maar hoe werkt dit precies? Met deze tip halveer je de oplaadtijd van je geschikte iPhone, dankzij snelladen met een zwaardere adapter en een techniek met de naam USB Power Delivery. Je leest er hier alles over!

#7 Gebruik van je powerbank
Het gebruik van een powerbank kan heel verschillend zijn. Ben je student en heb je een powerbank nodig om onderweg in de trein muziek te kunnen luisteren, dan stel je andere eisen dan een bergbeklimmer die in noodgevallen nog een noodbericht moet kunnen versturen. In zo’n geval kan een rugged powerbank met zonnecellen erg handig zijn, terwijl een student misschien eerder voor een kek kleurtje zal kiezen. Het maakt ook verschil of je de powerbank in je eentje gaat gebruiken en of het alleen in geval van nood is, of dat je met meerdere mensen meerdere smartphones wilt gaan opladen, bijvoorbeeld tijdens een dagje naar het pretpark. In het laatste geval komt een flinke powerbank met meerdere aansluitingen van pas.

Powerbank solar

Onderhoud: zorg goed voor je powerbank
Een powerbank heeft een lange standby-tijd als je ‘m niet gebruikt. Maar zelfs dan is het verstandig om regelmatig even op te laden. Ga je de powerbank na een paar maanden weer gebruiken, dan kun je het beste eerst even opladen. Zo hou je een langere levensduur.

Zeker als je een powerbank met een heel grote capaciteit hebt, bijvoorbeeld 20.000 mAh, zul je wat tijd moeten inplannen voor het opladen. Doe dat bij voorkeur ’s nachts, omdat het dan niet uitmaakt dat het opladen een paar uur duurt.

Powerbank opladen

De kwaliteit van een powerbank hangt van meerdere factoren af, waaronder de kwaliteit van de accu’s die zijn gebruikt. Meestal zit er een Li-Ion-batterij in, maar Li-Polymeer is ook mogelijk bij powerbanks met een hogere capaciteit. Net als elke batterij heeft een powerbank een maximaal aantal oplaad- en ontlaadcycli, meestal 500 of 1000. Een powerbank van goede kwaliteit houdt de lading langer vast, tot meerdere maanden. Een goedkope powerbank loopt na een paar weken vanzelf leeg, ook als je ‘m niet gebruikt. Extreme hitte of kou is niet goed voor de levensduur van je accu.

Lees ook onze round-up met de beste powerbanks voor je iPhone. Zo heb je nooit meer een lege accu!

Bekijk ook

De beste powerbanks voor iPhone, iPad en MacBook

Er zijn talloze powerbanks waarmee je je iPhone of iPad kunt opladen. De extra zware varianten zijn zelfs geschikt voor je MacBook. In deze gids bespreken we enkele goede powerbanks voor onderweg, vakantie en festivals, waarmee je nooit meer met een lege accu zit. Zorg dat je altijd een reservebatterij bij je hebt!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!