Facebook iOS

Facebook Save: zo bewaar je linkjes en andere media voor later

Facebook heeft een handige bewaarfunctie voor linkjes en andere media geïntroduceerd. In dit artikel legt iCulture uit wat het is en hoe het werkt.

Facebook iOSSoms kom je in je nieuwsoverzicht op Facebook iets tegen wat interessant is maar je hebt op dat moment geen tijd om het te bekijken of lezen. Op een later moment terugzoeken is vaak lastig. Weinig mensen weten aan het eind van de dag nog precies wat ze in de lunchpauze hebben gevonden. Daarvoor heeft Facebook nu een oplossing bedacht. Met de nieuwe bewaarfunctie ‘Save’, die maandag werd aangekondigd, kun je artikelen die je tegenkomt of andere zaken zoals plaatsen en verschillende media opslaan voor later. We leggen uit wat Facebook Save is, wat je ermee kan en hoe het werkt.

Wat is Facebook Save?

Facebook Save is een nieuwe functie in Facebook waarmee je eenvoudig zaken uit je nieuwsoverzicht voor een later moment kunt opslaan. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsartikelen, maar ook video’s, plaatsen, tv-programma’s, films, muziek, boeken en evenementen. In feite alles wat je in je nieuwsoverzicht zoal tegen kan komen. De functie wordt de komende dagen uitgerold voor iOS, Android en de webversie van Facebook. Het idee is dat alles wat je opslaat straks overal binnen Facebook beschikbaar is.

De bewaarfunctie lijkt daarmee wel op populaire lees later-diensten als Pocket en Instapaper, waarmee je websites, video’s en meer voor later kunt opslaan. Facebook’s bewaarfunctie is echter niet zo uitgebreid. Zo ontbreekt bijvoorbeeld een optie voor het offline opslaan van informatie zodat je ook zonder internetverbinding een bepaald artikel kan lezen. Ook is Save beperkt tot Facebook, terwijl je Pocket en soortgelijke diensten in elke browser kan gebruiken. De officiële Twitter-app en Tweetbot ondersteunen bijvoorbeeld het doorsturen van artikelen naar deze diensten.

Let op: de functie wordt de komende dagen uitgerold. Als je ‘m nog niet ziet, probeer het dan later nogmaals.

Hoe werkt het; hoe bewaar je iets?

Hoewel ‘Save’ dus overal werkt, beperken we ons in deze uitleg tot de iOS-app. De functie voor het opslaan van berichten zit enigszins verstopt in de Facebook-app. In je nieuwsoverzicht zie je in de rechter bovenhoek bij berichten een pijltje staan dat naar beneden wijst.

  1. Tik hierop en er verschijnt een apart menu waarin je kan aangeven dat je iets niet meer wilt zien, een pagina niet meer wilt volgen of meldingen wilt ontvangen. Bovenaan zie je de optie om een bericht op te slaan, te herkennen aan het bladwijzer-icoon.
  2. Tik op ‘Toevoegen aan opgeslagen links’ om het artikel op te slaan.

Facebook nieuwsoverzicht Facebook iOS-app artikel opslaan

Waar vind ik mijn opgeslagen items terug?

Artikelen of andere media die je opslaat, worden bewaard in een apart menu ‘Opgeslagen’ onder je favorieten. Die vind je onder de meest rechterknop van de Facebook-app, te herkennen aan drie verticale streepjes boven elkaar. Zie je de optie niet, dan kan het helpen om de Facebook-app even geforceerd af te sluiten en daarna weer te openen. Als je hierop tikt kom je in een nieuw scherm. Hier vind je alles wat je tot nu toe hebt opgeslagen, gesorteerd op tijd en categorie. Tik op een item om het te openen of veeg naar links om het menu te openen. Met de knop ‘Meer’ kun je iets delen en met ‘Archiveren’ plaats je een opgeslagen item in het archief.

Facebook app menu Opgeslagen Facebook app opgeslagen menu

Hetzelfde Opgeslagen-menu vind je ook in je browser op de desktop terug. Ook is het mogelijk om vanuit je browser artikelen en media op te slaan. Dit werkt op dezelfde manier als in de app voor iOS en Android.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!