facebook app reclame

Facebook houdt bijna 700 gegevens van je in de gaten – en daar wordt je accu ook niet happy van

Facebook trackt bijna 700 gegevens van gebruikers via de iOS-apps. Een ontwikkelaar zet een paar van de Facebook-trackers op rij.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

facebook app reclameDe iOS-apps Facebook en Facebook Messenger houden je app-gebruik wel erg extreem in de gaten. Dit ontdekte ontwikkelaar xXCallMeGreenyXx. Volgens hem gebruiken beide apps bijna 700 meetpunten om al je handelingen binnen de apps naar Facebook te sturen. Hierdoor weet Facebook bijvoorbeeld hoe lang de app openstaat, hoe het Wi-Fi-netwerk heet waarmee je bent verbonden, of en welk type creditcard je gebruikt en zelfs hoeveel pixels je bladert in de mobiele browser of de apps.

Niet alleen zijn veel gegevens persoonlijk en dus een mogelijke inbreuk op je privacy, de ontdekker claimt ook dat de impact op je batterijduur enorm negatief is. Afgelopen jaar ontdekten we al dat Facebook nogal een effect op je iPhone-batterij heeft. Een kleine greep uit wat Facebook in de gaten houdt:

  • Hoe lang de apps openstaan in de voorgrond en achtergrond.
  • Hoe lang het duurt totdat de apps zijn opgestart, vanuit de achtergrond of als je de app voor het eerst opent.
  • Langs hoeveel pixels je scrollt in de in-app browser.
  • Hoe het Wi-Fi-netwerk heet waarmee je verbonden bent.
  • Of je Wi-Fi of mobiele data gebruikt.
  • Wat voor type creditcard je gebruikt.
  • De prestaties van je iPhone; of je op bepaalde momenten weinig geheugen tot je beschikking hebt.
  • Of je een iDevice in portret- of landschapsmodus gebruikt.
  • Hoe vaak je de app met de hand ververst.
  • Hoe vaak de Facebook-app logs naar Facebook stuurt.

Een onvolledig overzicht van trackers in Facebook en Facebook Messenger lees je in de discussie op /r/jailbreak. Een dump van alle gebruikte classes (programmeertemplates) vind je hieronder. Of WhatsApp – sinds enige tijd ook onderdeel van Facebook – ook deze trackers gebruikt is nog niet bekend.

Facebook analytics classes

Hoewel xXCallMeGreenyXx de grote hoeveelheid trackers een inbreuk in je privacy noemt, wijzen andere ontwikkelaars op de praktische mogelijkheden hiervan: door deze data te verzamelen kan Facebook de iOS-apps verbeteren. Veel Facebook-gebruikers zijn zich echter niet of onvoldoende bewust van de grote hoeveelheid informatie die op je iPhone wordt getrackt.

Tip: @Bl1zz

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2014, 16:50
Categorie Apps
Onderwerp facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.