shutterstock_248430439

Leuke dierentuin-apps voor iPhone en iPad

Lekker met de kinderen naar de dierentuin? Neem dan deze dierentuinapps mee op de iPhone en iPad, zodat je altijd een plattegrond en aanvangstijden van de shows hebt.

Een dagje naar de dierentuin is voor iedereen leuk. Met de dierentuinapps in dit overzicht kun je je bezoek plannen, de plattegrond raadplegen en meer informatie lezen over de dieren die te zien zijn. Wij hebben een overzicht gemaakt van de beste Nederlandse dierentuinapps.

shutterstock_248430439

Dierentuinapps wijzen de weg

Dierentuinen zijn met hun tijd meegegaan, maar het idee is nog steeds hetzelfde. Dieren die normaal in verre oorden verblijven, kun je na een ritje met een tram en een ijsje in de hand gewoon op veilige afstand gadeslaan. Je zou denken dat iedere dierentuin wel een iPhone-app heeft, met routes en achtergrondinformatie over de aanwezige dieren, maar dat valt tegen. Wij kijken naar dierentuinen die wél een leuke app hebben in deze editie van de iCulture Vakantiespecial.

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde BlijdorpBezoekers van Diergaarde Blijdorp kunnen met de nieuwe Blijdorp-app hun ontdekkingsreis door de dierentuin verrijken. Gebruik de interactieve plattegrond in de app om thuis en tijdens je bezoek door het park te lopen, een route uit te stippelen, je favoriete dieren te vinden en meer over de dieren te weten te komen. Natuurlijk kun je ook informatie vinden over restaurants en andere faciliteiten. De app houdt je op de hoogte van alle actualiteiten in en rondom Diergaarde Blijdorp, zoals nieuws, shows en voedertijden. Zet de alarmfunctie aan om niets te missen.Dolfinarium Harderwijk

Dolfinarium Harderwijk heeft een verrassend leuke app. Op een overzicht van activiteiten zie je op welke momenten er in het park iets gebeurt. De snelkoppeling naar de kaart laat meteen de juiste locatie zien. Je kunt zelf een onderdeel toevoegen aan je dag, zodat je gaandeweg een planning kunt maken. Vanuit het hoofdmenu kun je ook alle plekken bekijken waar je iets kunt eten en drinken, met voor elke locatie een verhaaltje en een foto. Daarbij kun je zelfs sorteren op afstand van je huidige locatie, zodat je nooit te ver hoeft te lopen voor een verkoelend ijsje. In het hoofdmenu vind je ook uitleg over speciale programma’s en een overzicht van bijzondere dieren. Speciaal voor kinderen is er ook een onderdeel met activiteiten waarbij je kunt spelen en dingen kunt leren.

dolfinarium iphone app openingsscherm dolfinarium iphone app kaart

In het onderdeel Spelletjes kom je een quiz tegen met vragen over zeezoogdieren, een paar gekke foto’s met leuke weetjes, een korte speurtocht en een onderdeel om e-cards te maken en te versturen vanuit het park. In Mijn Galerij staan de foto’s die je vanuit de app hebt gemaakt. Als laatste beetje entertainment is er een overzicht van allerlei leuke dierenfilmpjes op YouTube. Verder biedt de app veel praktische informatie, zoals veelgestelde vragen, openingstijden en een overzicht van de geplande evenementen. Ook handig is dat je vanuit de app gewoon kaartjes kunt bestellen en betalen. Dat gebeurt met creditcard of via iDeal. De kaartjes krijg je per e-mail toegestuurd. Door de handige informatie en de spelletjes, weetjes en andere interactieve elementen is de app van Dolfinarium Harderwijk leuk voor ouders én kinderen.


DierenPark Amersfoort

De app van DierenPark Amersfoort heeft best een leuke insteek. Je komt meteen in een menu terecht waarin je een thema kiest. Naast ‘Ontmoet onze dieren’ kun je ook kiezen voor ‘Dieren in het wild’ en ‘Voortplanting en opvoeding’. Vreemd genoeg zit alle informatie nog niet in de app, maar moet je het eerst downloaden. Als je het pakket hebt binnengehaald, krijg je een kaartje te zien waarop je dieren kunt aantikken. Zo kom je alles te weten over de dieren die in DierenPark Amersfoort wonen, zoals Moeki de bruine beer en Che de geelborstcapucijnaap.

dierenpark-amersfoort-1 dierenpark-amersfoort-2

Helaas blijft het hierbij en kun je verder weinig vinden in de app. Het tabblad Contact bevat de gebruikelijke informatie over openingstijden en adres (wat we ook al via de website hadden gevonden), bij Social komen wat willekeurige Facebook-posts van bezoekers voorbij en op het tabblad Vandaag zie je de voedertijden. Leuk als zoethoudertje tijdens een rustpauze in het park of onderweg in de auto voor de kinderen.


Wildlands Emmen

Wildlands EmmenWat vroeger Dierenpark Emmen heette, is nu de Wildlands Adventure Zoo Emmen. De dierentuin is ontstaan na de verhuizing van het park. Daar hoort natuurlijk ook een vernieuwde app bij, om de weg te vinden in de drie verschillende werelden: de tropische jungle, de hete savanne en de ijzige polen. De app bevat een expeditiekaart, diereninformatie met foto’s en informatie over de belevenissen en attracties. Ook vind je in de app het laatste nieuws en algemene parkinformatie. Wat deze app handig maakt is dat je het park per wereld kunt verkennen.


Artis

Al sinds 1838 is Artis gevestigd in de Plantage-buurt in Amsterdam. Het park is zeker meegegaan met zijn tijd en heeft een prima iPhone-app uitgegeven. Naast bruikbare informatie over de openingstijden en parkeermogelijkheden zijn er drie interactieve routes, zoals een tocht langs tien vergeten dieren. De app laat op de overzichtskaart zien waar je bent en stippelt de wandelroute in het park voor je uit. Tik een kader aan om een korte tekst over bijvoorbeeld de Konijnenuil te lezen of een filmpje te bekijken.

artis app iphone 1 artis app iphone 2

Op het onderdeel Dagagenda zie je welk activiteiten er vandaag staan gepland met een uitleg als je op het onderdeel tikt. Erg netjes is dat je zelfs de datum kunt aanpassen en al van tevoren inzicht krijgt in wat er staat te gebeuren als je een dagje dierentuin plant.

Update: de app is momenteel niet beschikbaar in de App Store.


Dierenrijk

Dierenrijk menuDierenrijk in Nuenen noemt zich dé Kinderdierentuin. Door activiteiten als een recordpoging olifantenpoep stapelen behoeft dit verder geen uitleg. Ook de app is lekker speels opgezet en heeft naast kleurrijke tekeningen en tekstgebruik een speurtocht met informatie over grote dieren en een quiz om de in het park verkregen kennis te testen met meerkeuzevragen. Het onderdeel Dag-info geeft informatie over wat er vandaag te doen is in het park. Met een notificatie word je een half uur van tevoren herinnerd aan een activiteit. De app bevat ook behoorlijk veel informatiepagina’s over bijzondere dieren waarop met speelse pictogrammen wordt aangegeven hoe lang ze leven en hoe zwaar ze worden. De korte verhaaltjes zijn erg leuk voor kinderen. Onderaan de lijst kun je zien in welke mate een diersoort bedreigd is. De app kent ook een vrolijk getekende kaart met punten waarop je kunt tikken voor meer informatie.

Nog meer dierentuinapps

GaiaZOO op de iPhone

  • Ouwehands Dierenpark (gratis, iPhone/iPad, iOS 7.0+) - Bezoek dit dierenpark in Rhenen, bekijk het programma in de app en bestudeer de plattegrond. ook zie je wanneer de shows, voedertijden en andere activiteiten zijn.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Aapjes kijken is altijd leuk, maar pas op: in Apenheul lopen de apen los rond. Voor je het weet zijn ze er met jouw iPhone vandoor.
  • GaiaZOO (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - GaiaZOO (zie afbeelding) is de dierentuin van Kerkrade. De app bevat praktische tips en een uitgebreide plattegrond. Er zit ook een interactieve game in waarmee je meer over de dieren te weten komt.
  • dierenpark Taman Indonesia (gratis, iPhone, iOS 8.2+) - Misschien had je er nog nooit van gehoord, maar Taman Indonesia is een Indonesisch dierenpark in Overijssel… en ze hebben ook nog een app!

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 22 juli 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Openingsfoto: Maki Studio, via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2016
Categorie Apps
Onderwerpen dieren, vakantiespecial