XBMC mediaspeler voor Apple TV, iPhone en iPad (jailbreak)

Het team achter de opensource-mediaspeler XBMC heeft een uitvoering uitgebracht die geschikt is voor gebruik op Apple’s 2e generatie Apple TV, de iPhone 4 en de iPad. De XBMC mediaspeler is geschikt voor het hardwarematig decoderen van 720p en zelfs 1080p HD-videos.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

XBMC GothamXBMC is een open-source mediaspeler die onder meer geschikt is voor gebruik op de Apple TV (1e en 2e generatie), de iPhone 4 en later, de iPad en vierde generatie iPod touch en later. Het gaat om een volledige XBMC-installatie en niet slechts een client-server implementatie zoals eerder het geval was bij Plex (hoewel streamen ook mogelijk is). De XBMC mediaspeler is geschikt voor het hardwarematig decoderen van 720p en 1080p HD-videos en ondersteunt de meeste populaire formaten. Er is ook een methode om XBMC op de Apple TV 3 te gebruiken.


Attentie: XBMC heet tegenwoordig Kodi. Deze gids is daarvoor nog niet bijgewerkt.

Wat is XBMC?

XBMC
De XBMC-mediaspeler (voorheen XBox Media Center) is oorspronkelijk geschreven voor gebruik op de XboX, maar is tegenwoordig voor allerlei platformen beschikbaar. De mediaspeler ondersteunt de meeste populaire formaten waaronder Matroska (MKV) en H.264. Een uitgebreid overzicht van de ondersteuning van XBMC kun je vinden op de bijbehorende Wikipedia-pagina. Dankzij XBMC voor de 2e generatie Apple TV, de iPhone en de iPad zul je de diverse media op deze iDevices zonder verdere tussenkomst van iTunes kunnen gebruiken. Het is daarnaast mogelijk op verschillende manieren naar XBMC te streamen.

XBMC op de 2e generatie Apple TV

XBMC op de 2e generatie Apple TV
Om gebruik te kunnen maken van XBMC op de tweede generatie Apple TV zul je deze eerst moeten jailbreaken. Tot en met iOS 4.3.1 kun je de Apple TV untethered jailbreaken via Mac OS X met behulp van de laatste versie van PwnageTool, op Windows kun je dit doen met behulp van redsn0w en een custom firmware (die je op een Mac met PwnageTool kunt maken). Als je tweede generatie Apple TV eenmaal gejailbreakt is zal daarop ook OpenSSH geïnstalleerd zijn. Je kunt op Mac OS X daarnaast gebruik maken van de Seas0nPass-jailbreak (het jailbreaken van de Apple TV kan untethered op iOS 6.1.4 en eerder).

 1. Gebruik SSH om verbinding te maken met de Apple TV. Via de Terminal van Mac OS X kun je dit doen met behulp van ssh root@IP-adres-van-de-Apple-TV Op Windows kun je bijvoorbeeld gebruik maken van PuTTY. Je kunt voor het IP-adres eerst appletv.local proberen en als dat niet lukt het IP-adres achterhalen via je router of via het Settings-menu van de Apple TV onder Network.
 2. Voer het wachtwoord alpine in als je deze nog niet eerder hebt gewijzigd. Het is aan te raden om direct het standaard wachtwoord te wijzigen. Je kunt dit doen met behulp van het commando passwd gevolgd door enter, waarbij je gevraagd zal worden om een nieuw wachtwoord in te voeren.
 3. Allereerst heb je wget nodig om de benodigde bestanden te kunnen downloaden. Die installeer je met het volgende commando: apt-get install wget
 4. Vervolgens halen we de sleutel op die communicatie met de server mogelijk maakt: wget -O- http://apt.awkwardtv.org/awkwardtv.pub | apt-key add -
 5. En kunnen we de benodigde resources ophalen: echo "deb http://apt.awkwardtv.org/ stable main" > /etc/apt/sources.list.d/awkwardtv.list
  echo "deb http://mirrors.xbmc.org/apt/atv2 ./" > /etc/apt/sources.list.d/xbmc.list
 6. Vervolgens kun je de database updaten met behulp van het commando: apt-get update
 7. En maak je een nieuwe map aan om het proces voort te zetten: mkdir -p /Applications/AppleTV.app/Appliances
 8. Tot slot kun je XBMC installeren met het commando: apt-get install org.xbmc.xbmc-atv2
 9. En maak je opnieuw een aparte map aan: mkdir -p /Applications/XBMC.frappliance
 10. Wanneer de installatie van XBMC voltooid is zal je 2e generatie Apple TV opnieuw opstarten en zal het tabblad XBMC verschijnen.
Bekijk ook: Snel aan de slag met XBMC.

XBMC op de derde generatie Apple TV

Apple verkoopt de derde generatie Apple TV sinds maart 2012. Deze variant van de Apple TV is helaas niet te jailbreaken. Maar als je een iPhone 4S of iPad 2 (of hoger) met een jailbreak hebt, is het wel mogelijk om XBMC te gebruiken. iCulture forumlid legt in een uitgebreide tutorial uit hoe dit precies in zijn werk gaat.

XBMC op de iPhone, iPad en iPod touch

XBMC op de iPadHoewel de implementatie van XBMC voor de ARM-architectuur voor de 2e generatie Apple TV bedoeld was, heeft het team het gebruik van XBMC ook mogelijk gemaakt op de iPhone, iPad en iPod touch. Vrijwel alle iDevices worden ondersteund. Om gebruik te kunnen maken van XBMC heb je een jailbreak nodig. Voor iOS 7 is er de evasi0n-jailbreak. Hoe je die toepast vind je in onze uitgebreide handleiding.

 1. Open Cydia op een gejailbreakte iPhone, iPad of iPod touch.
 2. Kies onderin voor Manage gevolgd door Sources.
 3. Selecteer bovenin Edit gevolgd door Add.
 4. Vul de URL http://mirrors.xbmc.org/apt/ios/ in en selecteer Add Source.
 5. Ga naar Manage en zoek op XBMC.
 6. Selecteer XBMC-iOS en vervolgens Install gevolgd door Confirm.
 7. XBMC zal nu geïnstalleerd worden. Wanneer je daarna Cydia verlaat zul je het XBMC-icoontje terugvinden op Springboard.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV
49 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.