Apple introduceert korte AppStore.com-links naar iOS-apps

Apple is tijdens de Super Bowl gestart met AppStore.com-links, verkorte URL's naar apps. Deze zijn makkelijker te communiceren in reclame-uitingen.

apps_appstoreApple toonde vannacht geen reclamespot tijdens de Super Bowl, maar wist toch de publiciteit te halen. Het was de eerste keer dat AppStore.com werd gebruikt om een downloadlink voor een app aan te geven. Dat gebeurde tijdens het promofilmpje voor de Star Trek-film Into Darkness. In plaats van de gebruikelijke link van http://itunes.apple.com/ werd de korte link AppStore.com/StarTrekApp gebruikt. Als je dit intikt word je via de website van Apple doorgestuurd naar de betreffende app in de App Store. Apple is een paar dagen geleden begonnen met het promoten van de nieuwe verkorte URL’s via het Apple Developer Portal. Met AppStore.com/Ocarina kun je gebruikers snel verwijzen naar een app, maar het werk ook bij bedrijfsnamen, zoals AppStore.com/Smule. Het is ook mogelijk om in de URL de bedrijfsnaam of het platform te noemen, bijvoorbeeld AppStore.com/Smule/Ocarina of AppStore.com/Mac/Peggle.


Ontwikkelaars omzeilden het probleem van lange URL’s door een landing page op Facebook te maken of een eigen website op te tuigen, waar ze gemakkelijk naar hun beschikbare apps kunnen verwijzen. De nieuwe korte URL’s zijn handig om te gebruiken op plekken waar geen klikbare link mogelijk is, bijvoorbeeld bij gedrukte advertenties, tv-spotjes, in promofilmpjes van apps, radioreclames en op billboards. Om te voorkomen dat er een run op mooie namen ontstaat (bijvoorbeeld AppStore.com/Poker) zal Apple URL’s met te algemene begrippen doorsturen naar een zoekpagina.

appstoredotcom

Het domein AppStore.com is sinds 2008 eigendom van Apple. Steve Jobs kreeg het persoonlijk cadeau van Salesforce CEO Marc Benioff. Benioff vindt dat Jobs hem meer heeft geholpen dan wie dan ook. “Als ik met problemen zit en mijn visie kwijtraak, heb ik het geluk dat ik hem kan bellen en dat hij me al een paar keer de juiste weg naar de toekomst heeft gewezen”, zei Benioff. Jobs gaf Salesforce al in 2003 het advies om “groter te denken” en een ecosysteem rondom het merk op de bouwen. Dat resulteerde in de naam App Exchange, waardoor ze voor het gemak ook de merknaam App Store meepakten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.