Apple Watch Series 9

Apple Watch SE vs Apple Watch Series 3 verschillen: 5 punten waar je er op vooruit gaat

Als je niet het toptoestel van de Apple Watch hoeft, kun je kiezen uit twee opties: de Apple Watch SE en de Apple Watch Series 3. Welke is van de twee de beste keuze in 2021? Wat zijn de verschillen tussen de Apple Watch SE vs Apple Watch Series 3? Op welke punten ga je er op vooruit als je overstapt naar de Apple Watch SE?

Prijs (vanaf €279,-) ⦁ Refurbished

Apple Watch SE vs Apple Watch Series 3 kiezen

Als je een nieuwe Apple Watch wil kopen, heb je de keuze uit een aantal modellen. Naast de nieuwe Apple Watch Series 7 heeft Apple ook nog de Apple Watch Series 3 uit 2017 en de betaalbare Apple Watch SE uit 2020. Anno 2021 speelt vooral de vraag of updaten naar de Apple Watch SE vanaf de Apple Watch Series 3 de moeite waard is. We vinden namelijk dat de Apple Watch Series 3 in 2021 een slechte koop is, omdat je tegen teveel beperkingen aanloopt en op de lange termijn de Apple Watch SE een veel betere keuze is. We focussen dan ook vooral op de punten waar je er op vooruit gaat als je kiest voor de Apple Watch SE en overstapt vanaf de Apple Watch Series 3 (of misschien wel ouder).

Apple Watch SE vs Apple Watch Series 3 verschillen

De Apple Watch SE en Apple Watch Series 3 verschillen veel van elkaar. Zelfs op het eerste oog zie je duidelijke verschillen tussen de twee. Kijk je nog verder, dan zie je nog veel meer verschillen tussen deze modellen. Dit zijn de vijf belangrijkste redenen om te upgraden naar de Apple Watch SE:

#1 Nieuwer design

De Apple Watch Series 3 is nog van het oude ontwerp van de eerste generatie Apple Watch uit 2015. Dit ontwerp voelt anno 2021 wat achterhaald en past ook niet zo mooi meer bij de andere recente producten van Apple. Het meer afgeronde ontwerp van de Apple Watch SE vinden we een stuk mooier om naar te kijken en ziet er ook om je pols net wat mooier uit. Het verschil lijkt misschien klein, maar je zult wel degelijk een verschil merken als je het draagt. Als je nu al een Apple Watch Series 3 of ouder hebt, zul je blij zijn met het design van de Apple Watch SE. De kast van de Apple Watch SE is ook zo’n 2mm groter.

Apple Watch SE met Solo Loop

#2 Groter scherm

Wat ook een enorm verschil is, is het grotere scherm. De Apple Watch SE heeft een scherm wat 30% groter is dan van de Apple Watch Series 3. Bovendien zijn de schermranden een stuk dunner, waardoor al je apps niet meer zo opgekropt bij elkaar staan en er meer ruimte is voor foto’s, wijzerplaten en het bedienen van de Apple Watch. Het scherm is een stuk beter af te lezen doordat alles veel groter is dan voorheen. Het grotere scherm is in het gebruik echt een verademing, zeker als je al een Apple Watch Series 3 of ouder hebt.

#3 Veel meer wijzerplaten

Het grotere scherm biedt ook veel meer opties, naast het feit dat het er veel mooier uit ziet. Het belangrijkste vinden we daarbij de grotere keuze aan wijzerplaten. Er zijn meer dan tien wijzerplaten die je niet op de Apple Watch Series 3 vindt of die er simpelweg beter uit zien op de Apple Watch SE. Denk aan de fotowijzerplaat en de nieuwe Portret-wijzerplaat in watchOS 8. Ook de Infograaf-wijzerplaten voor extra veel informatie met complicaties vinden we erg handig. Speciale wijzerplaten zoals die van Pride en Black Unity zien er op de Apple Watch SE simpelweg veel beter uit dan op de Apple Watch Series 3. Bovendien weet je ook dat je met toekomstige updates veel meer wijzerplaten krijgt dan op de Apple Watch Series 3.

Wijzerplaten watchOS 8

#4 Snellere chip met betere prestaties

De chip in de Apple Watch SE is volgens Apple twee keer sneller dan de Apple Watch Series 3. Dat merk je vooral bij het gebruik van apps, zoals het sturen van een berichtje, het starten van een workout en de reactietijd van Siri en de dicteerfunctie. Alles werkt een stuk vlotter en het is een wereld van verschil in hoe je de Apple Watch gebruikt. Andere verbeterde prestaties zijn de verbeterde speaker die een stuk luider is en dat de Digital Crown tikjes geeft als je eraan draait. Dat geeft veel meer het gevoel dat je aan een mechanische knop draait.

#5 Meer standaardapps en nieuwe functies

Je vindt op de Apple Watch SE ook veel meer standaardapps en functies dan op de Apple Watch Series 3. Zo is er de Geluid-app waarmee je het aantal decibel in je omgeving kan meten. Ook zit er een kompas ingebouwd in de Apple Watch SE, wat vooral handig is als je er graag wandelend of fietsend op uit trekt en precies wil weten welke kant je op moet. Wat ook fijn is, is de Valdetectie. Vooral als je al wat ouder bent, kan de Valdetectie een levensreddende functie zijn. Zodra de Apple Watch merkt dat je valt en bewusteloos op de grond ligt, kan automatisch 112 gebeld worden.

Geluid/Noise-app op Apple Watch.

We hebben alle verschillen tussen de Apple Watch SE en Apple Watch Series 3 ook nog in het kort voor je op een rijtje gezet:

 • Prijs: De Apple Watch Series 3 is het goedkoopst. Deze is er nu vanaf €219, met kans op koopjes bij diverse winkels. De Apple Watch SE is beschikbaar vanaf €299 en is dus een stukje duurder.
 • Formaten: Dankzij het nieuwere design van de Apple Watch SE (gebaseerd op de Apple Watch Series 4 en nieuwer), zijn er twee iets grotere maten: 40mm en 44mm ten opzichte van 38mm en 42mm bij de Series 3.
 • Display: Het display is van de Apple Watch SE daardoor ook een stukje groter. Het scherm loopt tot de randen met afgeronde hoeken, terwijl bij de Apple Watch Series 3 het display vierkant is met bredere zwarte randen.
 • Dikte: De Apple Watch Series 3 is 0,3mm dikker. In het dagelijks gebruik merk je daar niet zo veel van.
 • Opslag: Voor het opslaan van muziek, apps, podcasts en meer heb je op de Apple Watch SE maar liefst vier keer zoveel ruimte: 32GB ten opzichte van 8GB.
 • Materiaal en kleur: Beide modellen zijn er in aluminium, maar de Apple Watch SE is er nog in goud. Ook is daarvan een Nike-versie beschikbaar.
 • Bandjes: Bijna alle bandjes werken op beide modellen, met uitzondering van de (gevlochten) solo loop. Die is alleen ontworpen voor de Apple Watch Series 4 en nieuwer.
 • Achterzijde: De achterzijde, het deel dat tegen je pols aan zit, is bij de Apple Watch SE gemaakt van luxe materiaal, namelijk keramiek en saffierkristal. Bij de Series 3 is dit van composiet glas.
 • Processor: De Apple Watch SE is sneller, waardoor apps sneller opstarten en alles net wat beter werkt. Dit is mogelijk dankzij de S5-chip, in tegenstelling tot de S3-chip in de Series 3.
 • Kompas: Met het kompas in de Apple Watch SE weet je in welke richting je kijkt.
 • Always-on hoogtemeter: Beide modellen hebben een hoogtemeter, maar op de Apple Watch SE kun je dat op ieder moment zien, inplaats van alleen tijdens workouts.
 • Optische hartslagsensor: De hartslagsensor van de tweede generatie in de Apple Watch SE zorgt voor iets betere metingen van je hartslag.
 • Valdetectie: Deze functie komt vooral voor ouderen van pas. De valdetectie waarschuwt de hulpdiensten als je een harde val maakt en bewusteloos blijft liggen. Dit vind je alleen in de Apple Watch SE.
 • Digital Crown: De Digital Crown geeft kleine tikjes als je eraan draait op de Apple Watch SE. Dit zorgt voor een prettigere bediening.
 • Speaker: Bij bellen en het gebruik van Siri merk je dat de speaker een stuk luider is op de Apple Watch SE.
 • Bluetooth: Bluetooth 5.0 is van een nieuwere generatie als Bluetooth 4.2 in de Apple Watch Series 3. In de praktijk merk je daar niet zo heel veel van, maar het is wel toekomstbestendiger.

Apple Watch SE kleuren

Zoals je ziet zijn er erg veel verschillen tussen de twee modellen, misschien wel meer dan je op het eerste gezicht denkt. Wij vinden vooral het grotere en betere scherm, meer opslag en de snellere chip van doorslaggevende factor om eerder voor de Apple Watch SE te kiezen. De Apple Watch SE is bovendien toekomstbestendiger, omdat hij langer ondersteund wordt met watchOS-updates. We hebben bij watchOS 7 met de Apple Watch Series 3 al gemerkt dat het updaten vrij ingewikkeld is, omdat de opslagruimte zo beperkt is. Bij de Apple Watch SE heb je daar geen last van.

Het prijsverschil is wat ons betreft te klein om toch te kiezen voor de Apple Watch Series 3. Met nog geen €80 verschil krijg je met de Apple Watch SE veel meer waar voor je geld. Heb je het geld nu niet, spaar dan wat langer door.

Overeenkomsten tussen Apple Watch SE en Apple Watch Series 3

De modellen hebben naast de vele verschillen ook veel overeenkomsten. Functies als je activiteiten volgen, berichten ontvangen en apps installeren, werkt uiteraard op allebei de modellen. Maar er zijn ook wat specifieke overeenkomsten:

 • Waterbestendigheid: Beide modellen zijn even waterbestendig. Je kan er dus zonder problemen mee zwemmen.
 • GPS: Met GPS kun je je route vastleggen tijdens een workout zoals hardlopen, zonder dat je je iPhone mee hoeft te nemen.
 • Sensoren: Er zit een versnellingsmeter, gyroscoop en omgevingslichtsensor in beide modellen. De versnellingsmeter is bij de Apple Watch SE wel iets beter, waardoor de valdetectie mogelijk is.
 • Siri: De virtuele assistent van Apple is op beide modellen even slim en praat ook naar je terug. Op de Apple Watch SE wel iets luider.
 • NFC en Apple Pay: Je kan mobiel betalen in winkels met beide Apple Watches.
 • Wifi: De wifi-verbinding werkt bij allebei op 2,4GHz. Je kan dus geen verbinding maken met 5GHz-netwerken.
 • Batterij: De batterijduur is met 18 uur nagenoeg gelijk.

Apple Watch SE vs Apple Watch Series 3.

Specs Apple Watch SE vs Apple Watch Series 3

Dit zijn alle specificaties van beide Apple Watches nog eens op een rij:

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk deze tabel via de directe link

Conclusie Apple Watch SE vs Apple Watch Series 3: welke past bij jou?

Wat ons betreft is de Apple Watch SE altijd de beste keuze. De enige reden om voor de Apple Watch Series 3 te kiezen, is de lagere prijs. Maar het prijsverschil is volgens ons te klein om de aankoop te rechtvaardigen. In alle aspecten is de Apple Watch SE de betere keus: beter scherm, snellere chip, mooier design en betere gezondheidsfuncties. De Apple Watch SE is toekomstbestendiger en je kan hem meer naar eigen smaak inrichten, dankzij de rijkere keuze aan wijzerplaten en bandjes. Twijfel je tussen de twee, dan adviseren we zonder twijfel om te kiezen voor de Apple Watch SE.

Heb je nu een Apple Watch Series 3 (of misschien zelfs ouder), dan vinden we het ook de moeite om te upgraden naar de Apple Watch SE. Het voordeel is dat je bijna alle belangrijke veranderingen van de afgelopen jaren krijgt, zonder dat je meteen het duurste model hoeft te kopen.

Prijzen Apple Watch SE:

Apple Watch SE in 40mm

Apple Watch SE in 44mm

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch kopen? Dit zijn de prijzen

Wil je de Apple Watch Series 9 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2021