XBMC voor Apple TV heet voortaan Kodi

XBMC voor Apple TV krijgt een nieuwe naam: Kodi. De mediacentersoftware wil de verwijzing naar de Xbox vergeten.

kodi-entertainment-center-logoXBMC bestaat niet meer. De populaire mediacentersoftware voor de Apple TV heeft een nieuwe naam gekregen: Kodi. Daarmee is de verwijzing naar de Xbox verdwenen, het platform waar XBMC ooit op is begonnen. XBMC werkt al een aantal jaren niet meer op de Xbox en de naam leverde verwarring op. Gebruikers bleven op forums en social media ‘Xbox Media Center’ zeggen, waardoor het team telkens de vraag kreeg wanneer nou eindelijk de Xbox 360 of de Xbox One wordt ondersteund. De makers richten zich echter op heel andere platformen, namelijk Windows, OS X, Linux en Apple TV. Vanaf versie 14 van XBMC zal de nieuwe naam Kodi consequent worden gebruikt. Niet alleen op de Apple TV, maar ook op alle andere platformen die ze ondersteunen.


Er speelden overigens ook nog juridische problemen rond de naam XBMC, dat nooit als handelsmerk was vastgelegd. De XBMC Foundation besloot daarom dezelfde licentiestructuur voor handelsmerken als de Mozilla Foundation te gaan gebruiken. De software zelf bleef open source volgens de GPL 2.0-licensie.

Kodi als afstandsbediening voor content

De naam Kodi ontstond na een brainstorm onder teamleden. Kodi was één van de ideeën die werd aangedragen. Met de pauze/play/stop-knoppen van de afstandsbediening kun je het woord op een afstandsbediening spellen. Het idee van die knoppen sloeg niet aan, maar het onderliggende idee wel: dat de software dienstdoet als een afstandsbediening voor al je content.

xbmc-ipad

XBMC werkt alleen op de tweede generatie Apple TV (ATV2) op de softwareversies 4.1 tot 5.3. Een handleiding voor het installeren van de software vind je in de wiki van XBMC. Er zijn in de App Store diverse XBMC-apps te vinden waarmee je je mediacenter vanaf de iPhone en iPad kunt bedienen. Een ervan is Consilium B: XBMC Remote, dat ook geschikt is voor kinderen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 augustus 2014 om 12:00
Onderwerp
Categorie├źn
Diensten, iDevices

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.