Microsoft KIN: Microsoft kondigt twee iPhone-concurrenten aan

·

microsoft kinMicrosoft heeft officieel bekendgemaakt wat er de afgelopen maanden achter ‘project Pink’ schuilging: twee nieuwe telefoons die Microsoft onder eigen naam zal uitbrengen. De toestellen heten de Microsoft KIN One en KIN Two. De toestellen worden gemaakt door Sharp en dat is niet toevallig: Sharp maakte ook de Sidekick van Danger, de telefoonmaker die Microsoft eerder overnam.

Beide toestellen zijn sterk gericht op sociale netwerkfuncties, met een aangepaste browser die waarschijnlijk van de Zune-browser is afgeleid. Opmerkelijk: er is geen mogelijkheid om extra applicaties te installeren. De toestellen zullen als Windows Phones worden aangeboden en daarmee is de verwarring compleet, want bij Windows Phone 7 (het vroegere Windows Mobile) verwachten gebruikers wel dat ze extra apps kunnen installeren.

Microsoft heeft gekozen voor een capacitief beeldscherm met multitouch, maar net als op de iPhone geen ondersteuning voor Flash of Silverlight. Op de foto bovenaan dit artikel zie je de aparte gebruikersinterface van Kin, gebaseerd op blokken in verschillende kleuren. ‘Spot’ en ‘Loop’ zijn twee cruciale functies. Spot is een groene stip onderaan het scherm waar je content naartoe kunt slepen om ze te delen met contactpersonen. Dit kunnen plaatjes, video’s of andere documenten zijn. Loop is het startscherm van de KIN-toestellen, met daarop informatie van sociale netwerken zoals Twitter en Facebook. Je geeft zelf de volgorde aan waarin je deze contacten wilt zien: directe vrienden komen daardoor prominenter in beeld dan mensen die je nauwelijks kent.

Microsoft KIN One

kin oneDit is het toestel dat eerder als de ‘Turtle’ uitlekte. Het is een vierkant apparaat met QVGA-scherm, 4 GB intern geheugen, een 5 megapixel camera met LED-flitser en een volledig QWERTY-toetsenbord. Het geheugen is wat beperkt in vergelijking met de iPhone, maar dat is volgens Microsoft niet erg. Het idee is dat je volledige foto- en videocollectie automatisch wordt gesynchroniseerd met een online opslagruimte. Mogelijk is dat Microsoft Live SkyDrive, maar het zou ons niet verbazen als Microsoft er weer een totaal andere dienst voor optuigt. Foto’s die je met de ingebouwde camera maakt worden automatisch gesynchroniseerd met je online opslagruimte. Vanaf de telefoon heb je meteen toegang tot al die eerder gemaakte foto’s.

Microsoft KIN Two

De KIN Two stond eerder bekend onder de codenaam ‘Pure’. Deze is iets rianter uitgerust, met een HVGA-scherm, een traditioneel QWERTY-toetsenbord zoals HTC regelmatig in z’n toestellen vewerkt. Een 8 megapixel camera en 8 GB interne opslagruimte maken dit een toestel waar je ook nog wat multimediabestanden op kunt opslaan.

kin twoBeide toestellen zijn 3G-modellen, voorzien van Bluetooth én Wi-Fi. Microsoft levert KIN mee met een website voor op de desktop, dat compleet gebaseerd is op Silverlight. Beide toestellen zijn ook voorzien van de Zune muziek- en videofuncties, waarbij je ook via een Mac muziek op het toestel kunt laden. Synchronisatie via iTunes is ook zelfs mogelijk.

Twee grote operators hebben aankondigingen gedaan dat ze de KIN One en Two in het assortiment gaan opnemen: Verizon in de VS en Vodafone voor de meeste Europese landen. De lancering in Europa is overigens pas in de herfst gepland, terwijl de Amerikanen in mei al de beschikking krijgen over de telefoons. Een smokkelroute vanuit Amerika valt niet te verwachten, want Verizon heeft een CDMA-netwerk dat niet compatibel is met de Europese GSM-netwerken. Firmware-updates zullen net als bij Android over-the-air plaatsvinden.

Meer info: kin.com
Promotiefilmpjes: YouTube-kanaal van KIN

door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

62 reacties

 1. door 4saus

  en hoe gaan ze de iphone beconcurreren anders dan dat je met dit toestel ook kan ballen (neem ik aan)

 2. door Remco

  iphone concurrenten? Ze zijn neer gezet voor het lagere marktsegment. Dus of jullie zien de iphone als een lager marktsegement of het is geen concurrent…

 3. door 4saus

  skydrive = net iets als idisk of heb ik het mis?

 4. Huh, wat is dit voor een rare zet? Als je je een beetje in de iPhone verdiept snap je best dat die groot geworden is (en zal blijven) door de App Store en dan is het op dit ding niet eens mogelijk om apps te installeren? En dan heb ik het nog niet eens over het uiterlijk van de hardware… Nee, het lijkt wel alsof Microsoft dit expres wil laten mislukken.

 5. door Purk

  Ziet er leuk uit !

 6. door 4saus

  ik denk dat microsoft bewust een toestel neer zet dat niet met de iphone sil concurreren maar focust op waar het goed in is.

  social

  met xbox live MSN en dergelijke diensten is microsoft super sterk. als je dat kan aansluiten op je telefoon en als microsoft dat goed weet te verkopen aan de jeugd dan hebben ze misschien een hit te pakken.

  Maar dan zullen ze later ook iets moeten doen met games en multimedia.

  of willen ze dat je daar dan gewoon een duurder windows phone 7 telefoon voor koopt?

 7. door bartje

  Was de Zune volgens MS ook geen iPod killer ? Ik heb alvast nog nooit een Zune in het wild tegengekomen, ook niet in de VS.…

  Denk niet dat Apple hiervan wakker zal liggen…

 8. door Bas

  Concurent?!!!! HAHAHA humor!

 9. door jaapvdb

  tijdens de publicatie van dit ben ik net de demo aan het bekijken op the next web

  Erg veel op social networking gericht…
  Ben niet erg overtuigd, die Kin one ziet er echt niet uit….

  uitgebreide intro van 19 minuten

 10. door JSM

  Kin 1:
  http://www.youtube.com/watch?v=6lXuQEaPSag

  Kin 2:
  http://www.youtube.com/watch?v=z8iDAecvIb0

  alle 2 de Kins:
  http://www.youtube.com/watch?v=S6Q4s7uj7eI

  Kin 2 is opzich wel mooi.
  8 GB, schiet HD video en heeft een 8 megapixel camera.
  Eerst even wachten wat Apple gaat doen met hun nieuwe iPhone :)

 11. door brian

  Tja..

  Als dit de iPhone moet overtreffen? Ik geef ze geen kans. Laat ze eerst eens met een goed besturingssysteem komen.

 12. door NielsZ

  Kom op man..die apparaatjes zien er toch niet uit..concurrentie..kijk dan naar de X10 van Sony Ericsson..komt in de buurt.

 13. door pearlrox

  Hmm neen toch niet.. Geef mij maar de multi functionele iPhone met veel app’s!!

  Wel leuk dat er nieuwe concurentie is ^^

 14. door gijsberts

  Dit zijn dus de telefoontoestellen waar we verder erg weinig over zullen horen. Lijkt idd wel of Microsoft bewust een weer flop op de markt wil brengen?

 15. door Frank van Manen

  Past goed bij de HTC familie. Wat een walgelijke apparaten. Enige telefoon die ik op dit moment nog met een iPhone vind concurreren is de Palm Pre.

 16. door martijnte

  bah wat een lelijk toestel dat ze zoiets op de markt brengen :S of verwachten ze binnen kort een invasie van mars ofzo?

 17. door Michel

  Dit zijn telefoons voor het lage segment(geen Smartphone), dus geen concurrent voor iPhone. Dat zal Microsoft Phone 7 ofzo zijn die later dit jaar uitkomt.

  Denk dat de dienst mesh.com misschien hiermee gaat werken. Deze is namelijk gekoppeld aan je live/hotmail account en is nog in beta. Deze kan geeft je 5G gratis geheugen en kan bestanden synchroniseren ala dropbox.

 18. door bakman

  Dit heeft niks met een iphone concurrent te maken en is daarom misplaatst, persoonlijk zou ik het artikel van ipc verwijderen.

 19. door marcooo

  Steve Balmer helpt het hele bedrijf om zeep met het hele MS team. Dit wordt een flinke misser!! Let maar op mijn woorden.

 20. door WouWieJ

  Origineel geplaatst door Remco
  iphone concurrenten? Ze zijn neer gezet voor het lagere marktsegment. Dus of jullie zien de iphone als een lager marktsegement of het is geen concurrent…

  Mee eens en een vergelijking is daarom wat misplaatst. Natuurlijk kun je er leuke grapjes over maken, vooral wat betreffende de vormgeving van het eerste model, maar er zijn toch ook wat interessante dingen.

  Ik persoonlijk vind die KIN studio echt geweldig. Kijk deze video even om te zien wat ik bedoel (bron: Engadget)

  http://www.viddler.com/explore/engadget/videos/1337/2.995

 21. Ik kan me nog herinneren toen Steve Balmer de iPhone uitlachte! Maar volgens mij lacht de hele wereld Microsoft nu uit! Jezus wat zien die er lelijk uit zeg! Je ziet mij niet met 1 van die lelijke dingen lopen. Hier ligt geen ene telefoonfabrikant van wakker en zeker Apple niet. De enigen die hier wakker liggen is Microsoft zelf. FLOP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 22. door Wouter Kuin

  haha wat een afzichtelijke apparaten

 23. door Freek

  Totally spies, kom er maar in!

 24. door WvB22

  Inderdaad deze telefoon is niet in de markt gezet als een iPhone concurrent (en wil dat ook niet zijn). Op zich een slimme zet want op deze manier proberen ze niet de concurrentie aan te gaan met Android/iPhone maar richten ze zich op een hele jonge doelgroep. Kennelijk gokken ze erop dat deze groep social networking het allerbelangrijkste vinden samen met een grappig design. Ik denk dat de doelgroep echt 12-18 jaar is. Ik gok dat deze telefoons ook niet zo gek duur worden: dat maakt de telefoon nog aantrekkelijker voor jongeren. Over de vormgeving heb ik me ook verbaasd maar je moet je bedenken dat deze telefoons voornamelijk zijn bedoeld voor de Amerikaanse markt waar dit soort vormgeving juist wel populair is. Amerikanen zijn helemaal waus van messaging apparaten, misschien ook wel omdat belminuten relatief duur zijn daar.

 25. door WvB22

  Origineel geplaatst door bakman
  Dit heeft niks met een iphone concurrent te maken en is daarom misplaatst, persoonlijk zou ik het artikel van ipc verwijderen.

  Eigenlijk ben ik het daar wel mee eens. Dit is geen iPhone concurrent en is ook helemaal niet zo gepresenteerd. Pas met Window 7 Phone gaat Microsoft de aanval (proberen) te openen op de iPhone. Die komt pas eind dit jaar uit. Ik denk dat Microsoft tegen die tijd de boot definitief gemist heeft of ze moeten nog een heel spectaculair konijn uit de hoed toveren.

  Maar goed dit artikel past inderdaad niet echt op de iPhoneclub. Wel slechte presentatie trouwens. Dat ze hier zolang over gedaan hebben…

 26. door Troye

  Waar hebben ze dat lelijk ding gevonden? Rommelmarkt op de “design”-afdeling?

  Ik zou er wel één kopen. Is best zuinig, zal zeker niet gestolen worden. :P

 27. door Rian

  Lijkt me helemaal niks, maar als de prijs redelijk is is het misschien wat voor de vrouwelijke pubers.

 28. door Gert

  Het zijn in die zin wel concurrenten, dat je als je een van deze telefoons koopt, hoogstwaarschijnlijk geen iPhone meer koopt.

  Dat gezegd zijnde vind ik het sympathieke, leuk bedachte toestelletjes, die bij verschijnen al achterhaald zullen zijn.

 29. door Gerard

  Ik denk dat MS niet de gebruikersinterface van Apple kan overtreffen en daarmee de underdog zal blijven. MS krijgt zo een rommelig imago. Dit is geen terrein voor een bedrijf dat met Windows 7 en goede server systemen toch best wat goeds heeft gebracht.

 30. door Maxx

  Dat ze dit concurrentie durven te noemen. Het uiterlijk alleen al en dan ook nog eens de beperkingen van Windows phone 7…..

 31. door //

  Vind het OS wel leuk gedaan, zo een beetje anders dan wat er nu te verkrijgen is. Voor een lage prijs zal dit zeker aanslaan met de jeugd.

 32. door Cor

  Foto’s niet in je geheugen, maar in een cloud? Leuk om te roamen in het buitenland! Verder zijn het afzichtelijke dingen en gaan de verkoop in omdat ze nu eenmaal zijn ontwikkeld ;)
  inderdaad leuk voor pubers met een maximum leeftijd van 13, 14.

 33. door micrp

  Het is maar hoe ze in het markt komen.
  Dit is een groot stap van microsoft en microsoft wilt zijn positie in markt verdedigen, aangezien ze toch nieuw zijn met eigen mobiel telefoon.
  En hiermee verzamelt microsoft ook nog heel veel data over gebruikers en kan eventueel windows phone 7 hierop wijzigen (eigenlijk slimme aanpak).

  Nou concurrent voor iphone? nee, beetje te simpel!
  Maar we moeten wel realistisch zijn en niet te snel afkraken, fan zijn is leuk maar dan belazer je continue je zelf (beetje objectief zijn helpt ook).

  Leuke artikel van iphoneclub.

 34. door Bramzo

  En… Fail :-)

 35. door Marco

  Dit zijn geen smartphones (het zijn featurephones) en ook absoluut geen iPhone-concurrenten, je kan het eerder vergelijken met een Samsung Star ofzo.

 36. door Dries

  Ik wil niet de Apple fanboy uithangen.. Maar ze zijn echt lelijk!

 37. door Jaz075

  Ik dacht dat dat hele social networking alweer op z’n retour was… lelijk ding trouwens

 38. door Fatih Batur

  Lijkt echt iets voor men nichtje van 10 :D

 39. door Tom

  Windows en android zijn gewoon zo slecht. HTC kan wel mooie telefoons maken, maar echt zonde dat ze altijd op windows of android moeten draaien.

  Maar deze KIN ziet er ook nog eens lelijk uit.

 40. door jerry.w

  Wat een Fucji ng lelijk ding

 41. door WvB22

  Origineel geplaatst door Maxx
  Dat ze dit concurrentie durven te noemen. Het uiterlijk alleen al en dan ook nog eens de beperkingen van Windows phone 7…..

  voor je weer iets onzinnigs zegt zou ik de volgende keer eerst het artikel eens goed lezen. Dit is GEEN Windows 7 phone en eigenlijk ook geen concurrent van de iPhone. Het artikel klopt niet echt.

 42. door Ron

  Toch denk ik dat het begin van de ontwikkelin van de os waar kin op draait de zelfde basis heeft als waar windows phone 7 op gaat draaien waarbij. Het slepen en dan los laten is waar Apple vroeger zo goed in was, het besturings systeem zit er best leuk en makkelijk uit alleen nog wel een beetje Micky mous.

 43. door matijs

  my first phony …

 44. door HandySam

  Dit zal totaal geen succes worden bij jongeren denk ik. Want voor al dat cloud gedoe moet je een 3G abonnement hebben en je moet er niet op rekenen dat plotseling de helft van de jongeren met zo’n een peperduur abonnement zal rondlopen.

  Bovendien zullen jongeren niet echt aangetrokken worden tot het design van deze telefoons denk ik…

  Once again… Failed!

 45. door Joost

  Concurrent? hahahaha

 46. door Ronald

  Het is meer de KIN NOWAY

 47. door Kokkie

  Origineel geplaatst door micrp
  Maar we moeten wel realistisch zijn en niet te snel afkraken, fan zijn is leuk maar dan belazer je continue je zelf (beetje objectief zijn helpt ook).Leuke artikel van iphoneclub.

  Ehm dan zit je op het verkeerde forum/platform. Het is algemeen bekend dat het grootste gedeelte van de iPhone ‘fans’ nou niet echt objectief zijn.

 48. door iAlsatian

  Ik vind dit niet echt iPhone concurrenten. Het zijn leuke speeltjes voor tieners die continue bezig zij op Facebook etc..

 49. door thumper_uk

  These will go well with the females the look and what its aiming for will keep the guys on the iphone , acording to an american advert with the original iphone is the iphone a guys phone

 50. door Gaaf Software

  Deze telefoons zijn dan wel niet geweldig misschien… maar het is geen kopieerwerk zoals Google het de laatste tijd doet. Deze telefoons zijn geschikt voor een heel andere doelgroep. Succes!

 51. door Joostmans

  We kunnen hier grappen maken over puisterige tieners, damesfones, etc. maar dat zijn afkeerreacties die jaloezie moeten verbloemen.
  De essentie is dat Microsoft vernieuwend kijkt naar integratie. Geen losse appjes meer. Gewoon alles wat je wilt doen in 1 keer. Geen home button maar een soort home-sweetspot. Hier kan de iPhone gemeenschap veel van opsteken (misschien developers meer dan Apple)
  En MobileMe is in 1 klap volstrekt achterhaald met deze TimeMachine-cloud.
  Proficiat Microsoft.

 52. door Ruben.cc

  Aangezien Microsoft zelf geen goede hardware kan maken is de keuze om dit door Sharp te laten doen helemaal niet zo’n domme zet. Hoewel Sharp misschien niet zo’n grote naam is op het gebied van mobieltjes hebben ze al wel een lange ervaring met PDA’s. Ik had in 1996 al een “elektronische zakagenda” van Sharp, die met kop en schouders boven alle andere zakagenda’s uit stak. Ik kon er zelf programma’s op maken, diverse uitbreidingen voor kopen en het ding was zo stabiel als het maar zijn kon. De enige andere fabrikant die destijds soortgelijke kwaliteit leverde was Casio.

  Kortom; dit Sharp toestel zou best wel eens wat in zijn mars kunnen hebben.

  De samenwerking tussen Sharp en Microsoft zelf stamt overigens ook al uit 1996 toen Sharp hun Mobilon serie op de markt zette met het Microsoft Windows CE erop, feitelijk de voorloper van Windows Mobile.

 53. door WvB22

  Origineel geplaatst door Ron
  Toch denk ik dat het begin van de ontwikkelin van de os waar kin op draait de zelfde basis heeft als waar windows phone 7 op gaat draaien waarbij.

  Niet echt. Deze telefoon draait op een uitgeklede versie van windows CE (hoewel dat de basis is van elke windows mobile variant). Windows Phone 7 is echter vanaf de grond helemaal opnieuw opgebouwd. Natuurlijk zullen ze wel hier en daar ‘leentjebuur’ hebben gespeeld. Met name de Zune interface lijkt vrij veel op elkaar.

 54. Origineel geplaatst door HandySam
  Dit zal totaal geen succes worden bij jongeren denk ik.

  Maar daar zijn ze wel voor bedoeld: Microsoft KIN Phones Strictly For Kids schrijft Information Week.

 55. door Peter

  Deze telefoons zijn de opvolgers van de Sidekick toestellen van het door MS overgenomen bedrijf Danger. Waren erg populair in de VS bij de jeugd, maar dat was voordat de iPhone en Android.
  Het cloud idee is wel grappig, maar nog niet zolang geleden is door mismanagement en geklungel bij Danger (en toen was het al een tijdje een volle dochter van MS!) een enorme blunder gemaakt waarbij er grote hoeveelheden data van klanten verdwenen is.. dus cloud is leuk, maar dan wel als de data in betrouwbare, capabele handen is en blijft.
  Maar zoals al door anderen gezegd, het zijn geen smartphones, alleen al door het gegeven dat er geen apps op geinstalleerd kunnen worden, dus in dat opzicht zal het nooit een iPhone concurrent worden.
  Wat MS WEL zal hopen, is dat het weer wat marktaandeel terugsnoept in het marktsegment waar de Sidekick vanouds goed scoorde. Maar of de jongeren bijvoorbeeld hun leuke iPhone games en apps gaan opgeven, betwijfel ik.

 56. door Jipke

  iPhone concurrenten? Mijn tweeling van 11 jaar oud heeft sinds kort Hyves ontdekt, voor deze doelgroep zijn deze toestellen misschien aardig, totdat ze wellicht pubers zijn. Ik neem aan dat normale volwassen mensen zich schamen om met zo’n kinderachtig toestel gezien te worden.

 57. door henk

  @ gonny Jeetje wat een slecht artikel, als je er een beetje in had verdiept had je geweten dat deze telefoons helemaal niet bedoelt waren om als iphone killer te fungeren maar als social media telefoons. Deze telfeoons zijn eigenlijk helemaal niet het geestskindje van microsoft maar zijn voorgevloeid uit een overname en toen stonden deze telefoons al klaar om uitgebracht te worden. wederom slecht artikel.

 58. door Stefan

  Ehm… Ja.. Vreselijk..

 59. door wouterjuh

  kapot lelijk -.-” wordt niet echrt een concurent…

 60. door EddyK

  Wat zijn we het weer lekker met elkaar eens hier. Ik zal er zelf waarschijnlijk nooit eentje aanschaffen, maar vind dat vierkante modelletje wel een vernieuwende vormgeving hebben, best geinig! Ook de UI ziet er op het eerste gezicht prima uit. Het toestel ziet er denk ik sexy genoeg uit om in vele damestasjes terecht te komen.

 61. Microsoft heeft deze toestelen niet gepresenteerd als concurrenten van de iPhone. Waar slaat in godsnaam deze titel op?

 62. door Jerroen

  Dit gaat toch nevernooit een concurent worden van de iPhone..!
  Probleem 1: hij is van Microsoft. Gebruikersinterface die totaal onoverzichtelijk is! Laat staan hoe het eruit ziet (maar smaken verschillen)

  En dan hoe het eruit ziet. Het lijkt eerder op een speelgoed telefoontje waar snoepjes uitkomen!
  Een keer laten vallen en hij is kapop!

  En de naam doet eerder denken aan een goedkope telefoon van een of ander japans merk waar we nog nooit van gehoort hebben.

  Nee Microsoft, voor mij geen KIN! ik houdt ‘t lekker bij mij vertrouwde iPhone!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.