Instagram verbiedt foto’s en hashtags rond zelfbeschadiging

· Gonny van der Zwaag

mager modelInstagram staat niet langer foto’s en hashtags toe, die gericht zijn op het jezelf toebrengen van gezondheidsschade. De maatregel werd vooral genomen, toen bleek dat de hashtag #thinspirational werd gebruikt voor foto’s van graatmagere mensen. Eerder namen Pinterest en Tumblr al soortgelijke stappen. Instagram zegt dat de maatregel is genomen om een positieve en gezonde community te handhaven. Accounts waar boulimie, anorexia en andere eetaandoeningen worden opgehemeld zullen voortaan worden extra kritisch worden bekeken. Gebruikers kunnen meehelpen door dergelijke foto’s en accounts als ongewenst te markeren.

Het jezelf fysieke schade toebrengen (zelfverminking) en zelfmoord zijn ook onderwerpen die scherp in de gaten zullen worden gehouden. Het is nog wel mogelijk om dergelijke onderwerpen bespreekbaar te maken op Instagram, zolang ze de activiteiten maar niet verheerlijken. Gebruikers zullen voortaan een waarschuwing in beeld krijgen, voordat de (al dan niet schokkende) foto’s te zien zijn.

Instagram kondigde de maatregel aan op het bedrijfsblog. Instagram bracht vannacht nog een update uit van de foto-app. In Instagram 2.4.0 is weinig nieuws te vinden. De app heeft snelheidsverbeteringen gekregen, kleine verbeteringen in de gebruikersinterface en verbeterde toegankelijkheid. Ook zijn er bugfixes doorgevoerd.

Downloaden: Instagram (gratis)

Bron foto: @summer_life_ (Instagram). We hebben bewust gekozen voor een niet-schokkende foto van een slank model.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Gonny van der Zwaag is oprichter en hoofdredacteur van iCulture. Daarnaast is ze auteur van het boek 'Fit met apps en wearables' en schrijft ze in haar vrije tijd over slimmer fit worden op de website Fithacking.nl. Ze is bijna altijd online.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.