WhatsApp voor iPhone 6 nieuwsbericht

WhatsApp-account wissen en telefoonnummer wijzigen

Wil je je WhatsApp-account wissen of overstappen naar een ander telefoonnummer, dan lees je in deze tip hoe je dat het beste aanpakt.

Bij de berichtendienst WhatsApp kun je je mobiele nummer wisselen. Alle eerdere berichten en foto’s worden daarmee automatisch overgezet naar je nieuwe telefoonnummer. Omdat providers mobiele nummers na verloop van tijd weer vrijgeven aan andere klanten, is het verstandig om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen en data veilig te wissen, zodat er geen oud telefoonnummer meer aan jouw account is gekoppeld. Anders loop je het risico, dat de nieuwe eigenaar van het nummer jouw chats te zien krijgt.

WhatsApp weet wie jij bent op basis van het telefoonnummer. Als een bericht afgeleverd moet worden, dan sturen ze het bericht naar het account waaraan het telefoonnummer is gekoppeld. Krijg je een nieuw mobiel nummer of wil je stoppen met WhatsApp, dan moet je dus zorgen dat je account niet langer aan het oude nummer is gekoppeld. Met deze tips zorg je dat er niets mis kan gaan.

Nieuw mobiel nummer, dezelfde iPhone

Krijg je een nieuw mobiel nummer, maar blijf je dezelfde telefoon gebruiken, zorg dan dat je het nummer wisselt. Je account is dan niet langer aan het oude telefoonnummer gekoppeld. Je past het nummer als volgt aan:

  1. Open WhatsApp en ga naar het tabblad Instellingen.
  2. Tik op de optie Account > Wijzig nummer.
  3. Volg de instructies op het scherm. Je voert daarbij eerst je oude nummer in. Deze is vervolgens niet langer gekoppeld aan WhatsApp. Daarna voer je je nieuwe nummer in.
  4. Klik op Gereed.

Het oude nummer wordt nu niet langer gebruikt voor WhatsApp. Zodra je je nieuwe nummer hebt geactiveerd en een bevestiging via SMS hebt ontvangen, wordt alle info van je account overgeheveld naar het nieuwe nummer. Je profielfoto, chatberichten en foto’s zijn nu weer gewoon zichtbaar.

Nieuw mobiel nummer, nieuwe telefoon

Ga je overstappen naar een nieuwe telefoon en krijg je daarbij ook een nieuw nummer, dan moet je wat extra voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je geen berichten kwijtraakt.

Je kunt als volgt een back-up maken van de gesprekken, voordat je de app deïnstalleert:

  1. Ga in WhatsApp naar Instellingen > Chatinstellingen.
  2. Tik op Reservekopie.
  3. Maak een back-up op iCloud.
  4. Wil je zeker weten dat je later nog specifieke chatberichten kunt lezen, dan kun je ook een lijst met alle chatberichten van een bepaalde contactpersoon per e-mail naar jezelf toesturen. Je hebt dan altijd de teksten nog:

  1. Hiervoor ga je in WhatsApp naar het tabblad Contacten.
  2. Kies de gewenste contactpersoon.
  3. Onderaan het scherm zie je de optie E-mail chat.
  4. Je kunt de volledige chatgeschiedenis nu per mail versturen en geeft daarbij aan of je ook media wilt meesturen.

Als je van nummer wisselt, zal dit telefoonnummer na verloop van tijd weer worden vrijgegeven aan een andere gebruiker. Zorg daarom dat het oude nummer niet langer aan jouw account gekoppeld is. WhatsApp hanteert een wachttijd van 45 dagen. Als een account 45 dagen niet wordt gebruikt en daarna op een andere telefoon weer wordt geactiveerd, gaat Apple er vanuit dat er sprake is van een nieuwe gebruiker.

WhatsApp-app veilig verwijderen

Voordat je je smartphone tweedehands verkoopt, moet je alle WhatsApp-data wissen. Het wissen van alleen de app is niet voldoende. Dit doe je als volgt:

  1. Ga in WhatsApp naar Instellingen.
  2. Kies de optie Wis alle chats.
  3. Op dit moment zullen alle chats van deze telefoon worden gewist. Ook alle ontvangen en verstuurde foto’s en video’s zullen worden gewist. Je bent niet alles kwijt, want je hebt immers een back-up van de gesprekken in iCloud gemaakt (als je de aanwijzingen hierboven hebt gevolgd).

Daarna kun je de telefoon terugzetten naar fabrieksinstellingen. Op de nieuwe telefoon installeer je WhatsApp en haal je alle oude data op door je oude telefoonnummer te activeren. Daarna gebruik je de functie nummerwissel van WhatsApp om je account voortaan aan het nieuwe telefoonnummer te koppelen.

WhatsApp-account wissen

Wil je helemaal stoppen met WhatsApp, dan biedt de app de mogelijkheid om je account te verwijderen:

  1. Ga in WhatsApp naar Instellingen > Account.
  2. Bij Verwijder mijn account zie je de mogelijkheid om je account helemaal te wissen.

Met deze actie worden niet alle gegevens gewist. Het account blijft bestaan op de servers van WhatsApp. Dat blijkt uit het feit dat vrienden nog steeds berichten kunnen sturen naar een reeds gewist account.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp