KopieID iPhone-app paspoort bescherming

Overheid brengt KopieID-app tegen paspoortfraude uit

De Rijksoverheid heeft de iPhone-app KopieID uitgebracht tegen identiteitsfraude. Met de applicatie kan je je identiteit beter beschermen.

KopieID iPhone-app paspoort beschermingMaandagavond Radar gezien? Het televisieprogramma van de TROS waarschuwde er luid en duidelijk voor: pas op met het delen van je paspoort. Hotels, autoverhuurbedrijven en andere voorzieningen vragen om de haverklap je paspoort van je. Maar bewaken ze die ook goed? Identiteitsfraude is moeilijk terug te draaien. Daarom heeft de Rijksoverheid KopieID uitgebracht.

KopieID voor de iPhone is uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De applicatie heeft een simpel doel. Je maakt met de app een foto van je paspoort. De applicatie maskeert vervolgens je burgerservicenummer (BSN) en het paspoortnummer met grote zwarte balken. Zo is de meest gevoelige informatie afgeschermd en heb je een veilige backup van je paspoort bij de hand, die je kan doorsturen naar bijvoorbeeld hotels, of de autodealer die een kopietje wil voordat je een proefrit maakt.

KopieID iPhone gegevens invoeren KopieID iPhone paspoort beschreven

Maar KopieID voert de beveiliging ook nog een stapje verder door. Voordat je een kopie van je paspoort per e-mail doorstuurt vanuit de app, kan je nog met koeienletters in beeld zetten voor wie de kopie bedoeld is en wat het doel is. ‘Hotelovernachting in het Rokin. Datum: 4 november 2014’ wordt zo groot met witte tekst op het paspoort gezet.

Het probleem is wel dat de tekst, afhankelijk van hoe lang die is, soms dwars door belangrijke informatie als de geboortedatum of zelfs een deel van de naam komt te staan. Dat vergroot de betrouwbaarheid van je identiteitsdocument niet, en je kan je afvragen in hoeverre bijvoorbeeld hotels genoegen nemen met een gestreept en beschreven document.

Openingsfoto: Thomas van de Weerd/ Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 november 2014, 11:54
Categorie Apps
Onderwerp overheid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.