Meedraaien foto's voorkomen

Meedraaien (roteren) van foto’s voorkomen op iPhone en iPad

Voorkom dat je foto's meedraaien op de iPhone en iPad, door het rotatieslot in te schakelen. Deze tip legt uit hoe dat werkt in verschillende versies van iOS.

De iPhone en iPad zijn voorzien van een bewegingssensor. Die zorgt ervoor dat het scherm meedraait als je het apparaat kantelt. Maar soms wil je dat niet, bijvoorbeeld bij het bekijken van foto’s. Hoe je het rotatieslot kunt uitschakelen verschilt per iOS-versie:

Rotatie van foto’s voorkomen

Apps weten altijd of je je iOS-apparaat rechtop houdt (portrait) of op z’n kant hebt gedraaid (landscape). De meeste apps draaien automatisch mee. Maar soms wil je dat niet, bijvoorbeeld wanneer je een foto aan iemand wilt laten zien. In plaats van de normale foto zie je een gekantelde foto. Gelukkig kan je dat voorkomen door de rotatie van foto’s uit te schakelen met het rotatieslot, ook wel het staanderichtingsslot genoemd.

Rotatie foto’s in iOS 11 en hoger

Je vindt het rotatieslot in het Bedieningspaneel. Dit paneel wordt zichtbaar als je vanuit een willekeurige app met je vinger omhoog veegt, vanaf de onderrand van het scherm. Het Bedieningspaneel (Control Center) bevat allerlei functies die je vaak nodig hebt. De knop voor het rotatieslot ziet eruit als een hangslot.

Is de knop niet te zien? Dan zul je eerst deze functie aan het Bedieningspaneel moeten toevoegen via Instellingen > Bedieningspaneel > Pas regelaars aan.

Rotatieslot in het Bedieningspaneel in iOS 11.

Rotatie foto’s in iOS 7 t/m iOS 10

In iOS 7 t/m iOS 10 ziet het Bedieningspaneel er iets anders uit, maar de werking is hetzelfde als hierboven is uitgelegd. Tik het icoon met het hangslot aan om te voorkomen dat de foto meedraait.

Meedraaien (rotatie) van foto's

Rotatieslot in iOS 6 en lager

Werk je nog met een oude versie van iOS, dan vind je het rotatieslot op een andere plek, namelijk de multitaskbalk. Deze kun je tevoorschijn halen door tweemaal snel achtereen op de homeknop te drukken. Je krijgt dan de multitaskbalk te zien. Als je van links naar rechts over het scherm veegt, krijg je het rotatieslot in beeld. Dit ziet eruit als een hangslot met ronddraaiende pijl. Door erop te tikken kun je aan- en uitschakelen.

rotatieslot

Als het rotatieslot actief is zullen apps en foto’s niet reageren op ronddraaien van de iPhone. Lees ook deze tip: Rotatieslot op iPhone of iPad inschakelen en uitschakelen. Het kan ook voorkomen dat de foto zelf met een foute rotatie is gemaakt. In dat geval volg je de adviezen in de tip: Foto roteren op iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Foto
Onderwerpen fotografie, roteren