Wi-Fi router kiezen: de Netgear Orbi

Zo kun je je router beter beveiligen

Iedereen kan het

Je router zorgt ervoor dat je toegang hebt tot internet. Maar om veilig te kunnen werken moet je wel wat instellingen nalopen. Door je router te beveiligen hou je potentiële indringers buiten.

Router beter beveiligen: ook jij kan het!

In deze tip lees je hoe je je router thuis kunt instellen. Sommige mensen maken gebruik van de standaard instellingen, waardoor een kwaadwillende gemakkelijk kan binnendringen. Door regelmatig geven te controleren weet je zeker dat alles goed is ingesteld. Bij de meeste routers werkt alles op een standaard manier en regel je het meeste via de browsers. Een uitzondering zijn de Apple AirPorts, die je via de AirPort Utility-app kunt instellen.

Routerinstellingen bekijken

Bij de meeste routers kun je de instellingen bekijken via een webbrowser en in veel gevallen is het IP-adres dat je moet invullen 192.168.1.1. Tik dit in je browser in en er verschijnt een configuratiepagina, die er per fabrikant verschillend uit ziet.

Router-instellingen

Is dit niet het juiste adres, dan kun je het juiste IP-adres vinden door de Option-toets ingedrukt te houden en te klikken op Wi-Fi in de menubalk. Je ziet niet alleen het IP-adres van je eigen computer, maar daaronder ook het IP-adres van de router.

Router IP-adres

Lukt het niet om het IP-adres van je router te vinden, dan kun je ook naar  > Systeemvoorkeuren > Netwerk > Geavanceerd gaan. Op het tabblad TCP/IP vind je het IP-adres van je router.

IP-adres router opzoeken

Admin-wachtwoord aanpassen

Een van de meest gemaakte fouten is dat mensen het standaard wachtwoord voor admin-toegang niet veranderen. Soms is de standaard gebruikersnaam ‘admin’ met wachtwoord ‘admin’, waardoor het voor kwaadwillenden wel erg makkelijk wordt om binnen te dringen bij je router. Een toevallige passant kan dan de instellingen van je router aanpassen en daarmee een grapje uithalen door de toegang voor jou blokkeren.

Op internet zijn lijsten met standaard wachtwoorden te vinden. Dat is handig als je het standaardwachtwoord van je router zelf niet weet, maar er kan dus ook misbruik van gemaakt worden.

Behalve het aanmaken van een nieuw gebruikersaccount met een sterk wachtwoord moet je ook het standaard wachtwoord van het administrator-account aanpassen.

Wi-Fi router kiezen: de Netgear Orbi

Firmware updaten

Een router is in feite een computer en draait op software, die net als je iPhone regelmatig een update nodig heeft. Daarbij worden beveiligingslekken gedicht en andere bugs en problemen opgelost. Via de instellingen van je router kun je zien of er updates beschikbaar zijn. Kun je automatische updates installeren, dan is dat wel zo handig omdat je er geen omkijken naar hebt.

SSID aanpassen

De SSID is de naam van je router waarmee je te herkennen bent. Je moet zelf bepalen of je een naam gebruikt die gemakkelijk te herkennen is, bijvoorbeeld je familienaam of een bedrijfsnaam. Sommige mensen kiezen liever een onzinnaam zodat niet traceerbaar is dat jij het bent.

Een heel ander punt is het verborgen maken van je SSID, zodat anderen de naam helemaal niet kunnen zien. Het blijkt een mythe dat dit veiliger is.

Wi-Fi-wachtwoord aanpassen

Het wachtwoord van de router is iets anders dan het wachtwoord van je Wi-Fi-netwerk. Het routerwachtwoord hoeft niemand te weten (behalve jijzelf) maar het Wi-Fi-wachtwoord is iets dat je misschien regelmatig gaat delen met vrienden, familie en andere bezoekers. Dat stelt wat extra eisen aan je wachtwoord: het moet sterk en veilig zijn, maar het moet ook gemakkelijk te communiceren zijn. Een onuitspreekbaar wachtwoord met karakters en cijfers is dat niet, een passphrase is in dat geval gemakkelijker.

Handig is dat je met de iPhone, iPad en Mac niet meer je Wi-Fi-wachtwoord hoeft te vertellen aan bezoekers, maar dat je ze gemakkelijk met één druk op de knop toegang kunt geven tot je Wi-Fi-netwerk. Andere kunnen dan gebruik maken van je draadloze netwerk, zonder dat ze het wachtwoord hoeven te weten. Dit geeft je de mogelijkheid om ook het Wi-Fi-wachtwoord superingewikkeld te maken.

Heeft jouw router de mogelijkheid om een gastnetwerk te maken, dan kan dat handig zijn. Je kunt hiervoor een eenvoudiger wachtwoord gebruiken, waarmee mensen gemakkelijk kunnen inloggen. Dit voorkomt dat bezoekers toegang krijgen tot de apparaten die met jouw eigen netwerk zijn verbonden, zoals printers en externe schijven.

Beperkingen instellen

Bij de meeste routers kun je nog nauwkeuriger regelen wie wat mag doen. Zo zou je uPnP en USB-bestandsdeling kunnen uitschakelen als je het niet nodig hebt. Ook zou je aan de hand van MAC-adressen precies kunnen filteren welke toestellen wel en geen toegang krijgen tot je netwerk. Een wijziging in iOS 11 maakt het filteren van MAC-adressen wel iets ingewikkelder. Sinds iOS 11 kunnen apps niet langer het MAC-adres zien. Appontwikkelaars maakten misbruik van de MAC-adressen, omdat het een uniek ID is waarmee je gebruikers zou kunnen volgen. Apple heeft daar in iOS 11 een stokje voor gestoken, waardoor je in apps waarmee je je netwerk kunt scannen zoals Network Analyzer en Fing niet langer de informatie zult vinden die je zoekt.

Fing-netwerkscanner

Wi-Fi uitschakelen als je het niet gebruikt

Sommige mensen schakelen hun Wi-Fi ‘s nachts uit als ze er toch geen gebruik van maken. Op zich is dat niet nodig, tenzij je bijvoorbeeld de internettoegang wilt beperken voor huisgenoten die hun smartphonegebruik zouden moeten minderen. Biedt je router de mogelijkheid om Wi-Fi tussen bepaalde tijdstippen uit te schakelen, dan kun je dit overwegen.

Is je router geschikt voor 2,4GHz en 5GHz netwerken, dan zou je het 2,4GHz-netwerk kunnen uitschakelen als je van plan bent om alleen de snellere variant 5GHz te gebruiken. Je kunt dan wel tegen problemen aanlopen. Wi-Fi op de Apple Watch werkt bijvoorbeeld alleen op 2,4GHz en datzelfde geldt voor heel veel smart home-apparaten.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 28 juni: Info over verborgen maken van SSID toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Bron Bron Intego
Onderwerp router
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS, macOS