iMessage spambericht

iMessage-spam filteren en rapporteren aan Apple: zo werkt het

Krijg je veel berichten van onbekende afzenders binnen in iMessage? Je kunt gemakkelijk deze onbekende afzenders filteren en eventuele spamberichten rapporteren aan Apple. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

iMessage spam

iMessage werkt niet alleen via je telefoonnummer maar ook via je e-mailadres. Dat is erg handig, maar hierdoor kan iedereen die dat e-mailadres heeft je ook een iMessage sturen. Hierdoor kun je op den duur last krijgen van spam: ongewenste berichten van mensen die je niet kent. Daar gaan we in deze tip iets aan doen.

Onbekende afzenders in iMessage filteren

In iMessage kun je onderscheid maken tussen berichten van vrienden en onbekende afzenders. Zo zie je snel welke mensen voor jou belangrijk zijn en bij welke berichten je nog eens nader moet kijken omdat het mogelijk spam is. Vaak is het een onschuldige poging om contact te maken, maar het kunnen ook vervelende reclames zijn. Sinds iOS 8.3 is het mogelijk om die berichten te filteren.

Zo kun je berichten van onbekende afzenders filteren:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Tik op Berichten.
  3. Blader naar beneden en schakel de optie Filter onbekende afzenders in.
  4. Open de Berichten-app. Hier zie je bovenaan dat de app nu is verdeeld in twee tabbladen. Bij ‘Contacten en sms’ vind je alle sms’jes en iMessage-berichten van mensen die in je adreslijst staan. In het tabblad ‘Onebekende afzenders’ staan alle iMessage-berichten van onbekende personen.

iMessage spambericht

Goed om je te realiseren is dat dit alleen werkt voor iMessage-berichten. Sms-berichten komen niet in een apart tabblad.

Het handige van deze optie is dat de iMessage-berichten die je ontvangt niet opeens verdwenen zijn, maar in een aparte lijst staan. Hierdoor zie je namelijk ook meteen welke adressen er niet in je adresboek staan en kun je vrienden of familie daar meteen aan toevoegen. Tegelijkertijd kan je lijst met berichten nu niet meer vol komen te staan met onbekende personen.

iMessage-spam rapporteren

Krijg je ongewilde iMessage-berichten binnen via de Berichten-app op je iPhone of iPad? Vaak gaat het om zogenaamde phishing-berichten, waarbij je wordt verleid om op een linkje te klikken en betaalgegevens in te vullen. Als je de spamberichten rapporteert aan Apple kunnen zij maatregelen nemen en de afzender blokkeren.

Zo rapporteer je de spam aan Apple:

  1. Maak een screenshot van het ongewenste spambericht.
  2. Stuur de afbeelding naar [email protected]
  3. Geef daarbij het e-mailadres en/of telefoonnummer waarvan je het ongewenste bericht ontving en eventueel ook datum en tijdstip, voorzover dat niet uit het screenshot blijkt.

Apple zal vervolgens maatregelen nemen, door de afzender te blokkeren. Is de spam afkomstig van iemand die je kent, dan kun je deze iMessage-contactpersonen ook blokkeren. Misschien is er sprake van een misverstand; in dat geval helpt het om gewoon te melden dat je de berichten niet op prijs stelt.

Overigens is het vanuit Apple’s eigen accounts vrij lastig om spam te versturen. Er zit namelijk een maximum aan het aantal berichten dat je per dag mag sturen, namelijk maximaal 200 per dag. Daardoor zijn de .icloud.com adressen niet erg geschikt voor spammers.

Sneller spam melden in iMessage

In iOS 8.3 en hoger krijg je het linkje Verwijder en meld reclame als je een iMessage ontvangt van iemand die niet in jouw contactenlijst staat. Hiermee kun je nog sneller spam melden, zonder dat je een screenshot hoeft te maken.

Hieronder zie je hoe dit werkt:

iMessage spam rapporteren

Overigens kun je ook te maken krijgen met Agenda-spam via iCloud. Daarbij verschijnen ongewenste afspraken in de agenda. Ze hebben meestal te maken met de verkoop van namaakproducten, zoals ‘Rayban-zonnebrillen’. Dit kwam eind 2016 regelmatig voor, maar Apple heeft er inmiddels een stokje voor gestoken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Internet
Onderwerpen imessage, spam
Devices iPad, iPhone
Software iOS