MacBook via Depositphotos

Zo gebruik je alternatieve lettertypes op de Mac

Ook in Pages en Numbers

Lettertypes zijn er in allerlei soorten en maten en veel ervan staan standaard op je Mac. Toch zijn er nog een heleboel andere lettertypes die je gratis kunt gebruiken. In deze tip leggen we je uit hoe je deze lettertypes toevoegt en ze gebruikt in Pages, Numbers en Keynote.

Alternatieve lettertypes op de Mac

Websites als Google Fonts, Dafont of Font Squirrel bieden gratis lettertypes aan die je eenvoudig kunt downloaden en installeren op je Mac. Als je ze eenmaal hebt geïnstalleerd kun je ze direct gebruiken in programma’s als Microsoft Word of Adobe InDesign, maar voor Apple-programma’s als Pages, Keynote en Numbers moet je een extra stap ondernemen. In deze tip leggen we uit hoe je alternatieve lettertypes installeert en hoe je deze uiteindelijk kunt gebruiken in de programma’s van Apple.

Gedownloade lettertypes installeren

Wanneer je een lettertype downloadt, kun je deze nog niet direct gebruiken. Hiervoor moet je het lettertype eerst toevoegen aan de Lettertypecatalogus op je Mac. Om dit voor elkaar te krijgen neem je de volgende stappen.

  1. Ga naar de locatie van je downloads.
  2. Open nu het mapje waarin het lettertype geplaatst is en dubbelklik op het lettertype.
  3. Je krijgt nu alle letters die zien die in het bestand zitten. Door op Installeer lettertype te klikken worden deze toegevoegd aan de Lettertypecatalogus.

Lettertypes toevoegen op de Mac

Het lettertype kun je nu gebruiken in de meeste programma’s waaronder de programma’s van Microsoft en Adobe.

Alternatieve lettertypes toevoegen aan Pages, Numbers en Keynote

Dat een lettertype toegevoegd is aan de Lettertypecatalogus wil nog niet zeggen dat je deze in Pages, Numbers of Keynote kunt gebruiken. Mocht het gewenste lettertype niet in de lijst staan, dan kun je de volgende stappen volgen om toch dat ene bijzondere lettertype te gebruiken:

  1. Ga in de menubalk naar Opmaak > Lettertype.
  2. Klik vervolgens op Toon lettertype.
  3. Selecteer de tekst die je wilt veranderen en ga op zoek naar het lettertype dat je hebt gedownload en klik hierop. De tekst verandert nu in het gekozen lettertype.

Lettertypes aanpassen Pages, Numbers en Keynote

Je kunt overigens ook de toetsencombinatie Command (⌘) + T gebruiken om het venster met lettertypes te openen. Het hangt van het lettertype af of dit direct zichtbaar wordt in Pages, Numbers of Keynote of dat je het op de bovengenoemde manier voor elkaar moet krijgen.

Een belangrijke toevoeging: het kan zijn dat de lettertypes die je gekozen hebt niet in Pages, Keynote en Numbers in iOS te zien zijn, als je gebruik maakt van iCloud. Documenten worden hierdoor namelijk anders weergegeven. Een oplossing hiervoor is het installeren van Fonts op je iOS-apparaten, zo schreef iCulture-lezer Robin ons. Op die manier kan hij speciale lettertypes die op het werk worden gebruikt ook te zien krijgen als hij thuis op de bank nog even een presentatie wil doornemen.

Wil je meer weten over de programma’s van Apple? Bekijk dan ook eens ons overzicht over Pages, Numbers en Keynote.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2019
Onderwerpen iwork, lettertype, mac