Catalina fonts

Zo installeer je extra lettertypes op de Mac

Voor een persoonlijke touch
Lettertypes zijn er in allerlei soorten en maten en veel ervan staan standaard op je Mac. Toch zijn er nog een heleboel andere lettertypes die je gratis kunt gebruiken. In deze tip leggen we je uit hoe je deze lettertypes toevoegt en ze gebruikt in Pages, Numbers en Keynote.

Extra lettertypes op de Mac

Meestal zul je de standaard lettertypes op de Mac gebruiken, zoals Times en Arial. Maar er is nog veel meer mogelijk. Apple heeft licenties genomen op allerlei alternatieve lettertypes die je kunt gebruiken in documenten van Pages, Keynote en dergelijke. Als je ze eenmaal hebt geïnstalleerd, kun je ze ook gebruiken in programma’s van derden zoals Microsoft Word of Adobe InDesign.

Het installeren van lettertypes kan op twee manieren: via de Lettertypecatalogus voor fonts die Apple gratis beschikbaar stelt in macOS, of door een lettertypebestand van derden te installeren.


We hebben een aparte tip over het installeren van het San Francisco-lettertype op je Mac.

Lettertypecatalogus gebruiken

De Mac beschikt standaard over een app met alle lettertypes. Deze heet Lettertypecatalogus. Hiermee kun je nieuwe lettertypes selecteren die Apple beschikbaar stelt. Ook zelf toegevoegde lettertypes verschijnen hier. Het werkt als volgt:

 1. Start Lettertypecatalogus op de Mac.
 2. Klik in de linker navigatiebalk op Alle lettertypen.
 3. Blader door het aanbod en bekijk welke lettertypes grijs zijn weergegeven. Deze zijn nog niet geactiveerd of gedownload.
 4. Klik met je rechter muisknop op het gekozen lettertype en kies Download familie…, bijvoorbeeld Canela Deck.
 5. Lettertypecatalogus met alle Mac lettertypes

  Externe lettertypes installeren

  Je kunt ook lettertypes downloaden uit externe bronnen. Websites als Google Fonts, DaFont of Font Squirrel bieden gratis lettertypes aan die je eenvoudig kunt downloaden en installeren op je Mac.

  Wanneer je een lettertype downloadt, kun je deze meestal nog niet direct gebruiken. Hiervoor moet je het lettertype eerst toevoegen aan de Lettertypecatalogus op je Mac. Om dit voor elkaar te krijgen neem je de volgende stappen.:

 1. Ga naar de locatie van je downloads.
 2. Open nu het mapje waarin het lettertype geplaatst is en open het lettertype.
 3. Je krijgt nu alle letters die zien die in het bestand zitten. Door op Installeer lettertype te klikken worden deze toegevoegd aan de Lettertypecatalogus.

Nieuwe lettertypes installeren op de Mac

Het lettertype kun je nu gebruiken in de meeste programma’s waaronder de programma’s van Microsoft en Adobe.

Alternatieve lettertypes toevoegen aan Pages, Numbers en Keynote

Als een lettertype is toegevoegd aan de Lettertypecatalogus kan het gebeuren dat je deze nog niet direct kunt gebruiken in Pages, Numbers of Keynote. Mocht het gewenste lettertype niet in de lijst staan, dan kun je de volgende stappen nemen om toch dat ene bijzondere lettertype te gebruiken:

 1. Ga in de menubalk van een van deze apps naar Opmaak > Lettertype.
 2. Klik vervolgens op Toon lettertype.
 3. Selecteer de tekst die je wilt veranderen en ga op zoek naar het lettertype dat je hebt gedownload en klik hierop. De tekst verandert nu in het gekozen lettertype.

Je kunt overigens ook de toetsencombinatie Command (⌘) + T gebruiken om het venster met lettertypes te openen. Het hangt van het lettertype af of dit direct zichtbaar wordt in Pages, Numbers of Keynote of dat je het op de bovengenoemde manier voor elkaar moet krijgen.

Wil je meer weten over de programma’s van Apple? Bekijk dan ook eens ons overzicht over Pages, Numbers en Keynote.

Bekijk ook

Apple iWork: alles over Pages, Numbers en Keynote van Apple

De iWork-apps Pages, Numbers en Keynote zijn Apple's kantoortoepassingen voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties. In dit dossier lees je alles over de iWork-apps voor iPhone, iPad en Mac.

Lees ook:

Bekijk ook

Zo gebruik je Apple's San Francisco-lettertype in je eigen projecten

Apple heeft een eigen lettertype San Francisco. Het wordt gebruikt op de iPhone, iPad en Mac, maar ook op de Apple TV en Apple Watch. Hoe kun je dit lettertype in je eigen documenten en projecten gebruiken? We leggen het hier uit!