san-francisco-mac

Zo installeer je nu al het San Francisco-lettertype op je Mac

Wil je weten hoe OS X 10.11 er uit gaat zien met het nieuwe lettertype San Francisco? iCulture legt hoe je dit lettertype nu al kan instellen in Yosemite.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

san-francisco-mac

Het lijkt er sterk op dat Apple Helvetica Neue, het lettertype van iOS en OS X, gaat vervangen voor San Francisco, het lettertype van de Apple Watch. Dit lettertype heeft Apple in eigen huis laten ontwerpen. De kans is groot dat we tijdens de WWDC 2015 in juni meer te zien krijgen. Kun je daar niet op wachten? Dan is het nu al mogelijk om het lettertype San Francisco nu alvast te installeren voor OS X Yosemite. In deze tip leggen we uit hoe je San Francisco als systeemlettertype op je Mac instelt.

Omdat het San Francisco-lettertype tegenwoordig standaard in macOS wordt gebruikt is deze tip gearchiveerd.

os x lettertype san francisco

San Francisco-lettertype installeren

In principe is het mogelijk om ieder lettertype te gebruiken als systeemlettertype voor OS X. Je hebt hiervoor alleen maar een lettertype-bestand nodig. Zodra je deze in de juiste map stopt en de Mac herstart, zie je dat de menu’s en teksten in OS X een ander lettertype gebruiken. Hieronder leggen we stap-voor-stap uit hoe je dit doet met het lettertype San Francisco.

os x lettertype aanpassen pad

  • Download allereerst het lettertype San Francisco. Dat kan bijvoorbeeld via een directe download-link op de font-website Github.com. Pak het zip-bestandje uit zodat je een mapje hebt met lettertype-bestanden.
  • Klik op het Finder-icoontje in je Dock om Finder te selecteren en gebruik de sneltoets Command+Shift+G om de optie ‘Ga naar map’ te openen. Hiermee kun je direct naar een bepaalde plek op je Mac als je het pad weet. Vul bij ‘Ga naar map’ het volgende pad in en druk daarna op ‘Ga’:

    ~/Library/Fonts/

  • Nu opent de map ‘Fonts’. Gooi de lettertype-bestanden in dit mapje en herstart je computer. Zodra je dat gedaan hebt, zie je meteen dat je Mac nu het lettertype San Francisco gebruikt voor alle onderdelen van OS X.

os x lettertype san francisco venster

Lettertype weer verwijderen

Als je San Francisco wilt verwijderen als systeemlettertype, hoef je alleen maar de lettertype-bestanden uit de map ‘Fonts’ te verwijderen en de Mac opnieuw op te starten. Via deze methode kun je uiteraard ook andere lettertypes installeren als systeemlettertype in OS X. Zo kun je bijvoorbeeld Lucida Grande, het lettertype van alle versies vóór OS X Yosemite, opnieuw installeren. En ja: je kunt ook Comic Sans installeren op je Mac, ook al maak je daar weinig vrienden mee.

Helaas is het op de iPhone standaard niet mogelijk om van lettertype te veranderen. Hiervoor moet je de iPhone eerst jailbreaken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2017
Categorie Mac
Onderwerpen fonts, ios 9, lettertype, OS X 10.11, san francisco