IKEA Lillhult oplaadkabel

Zo weet je zeker dat MFi-accessoires goedgekeurd zijn

Apple heeft een MFi-programma ('Made for iPhone) voor goedgekeurde accessoires. De aanduiding MFi moet je zekerheid geven dat een accessoire door Apple is geweest en veilig bevonden. Maar hoe weet je zeker dat een accessoire is gekeurd?

MFi-accessoires: echt of niet?

In een ideale wereld staat het MFi-logo alleen op producten die daadwerkelijk zijn getest. Toch zou iedere fabrikant zomaar het MFi-logo op een product kunnen plakken. Bij bekende merken kun je er vanuit gaan dat het MFi-logo echt is, maar bij onbekende producenten uit Azië weet je het soms niet zeker. Bij een kabeltje van drie euro uit de supermarkt heb je misschien het gevoel dat er iets niet klopt. Gelukkig heeft Apple daar iets op gevonden: je kunt op basis van merk, model of typenummer kijken of een accessoire daadwerkelijk is goedgekeurd.


Apple’s MFi-programma staat voor Made for iPhone/iPad/iPhone. Het is een licentieprogramma voor accessoiremakers waarmee je zeker weet dat het product goed werkt en veilig in gebruik is. Bij MFi weet je zeker dat een product voldoet aan de eisen van Apple. Bij niet-gekeurde kabels kunnen er bijvoorbeeld goedkope materialen zijn gebruikt, is er geen of minder isolatie toegepast of ontbreekt de beveiliging tegen kortsluiting.

IKEA LILLHULT usb-c-naar-lightning kabel op een bureau.

Als voorbeeld nemen we de accessoires van IKEA. De meubelfabrikant brengt regelmatig stekkers, kabels, slimme lampen en speakers uit, waarbij je niet meteen weet welke MFi-gekeurd zijn. De kabels kosten rond de 10 euro per stuk en dat lijkt iets te goedkoop. Toch is er wel af te leiden welke kabels en opladers MFi-gekeurd zijn. Je kunt op de verpakking kijken of er een MFi-logo te vinden is, maar er is ook nog een andere manier.

MFi-goedkeuring controleren

Apple heeft een officiële lijst met goedgekeurde accessoires, waarin je op basis van productnaam, merknaam of EAN-nummer kunt zoeken. Nadat een accessoire het MFi-certificaat heeft gekregen zal het worden opgenomen in de database, waar je het kunt terugvinden op basis van naam, UPC/UAN of model.

Hier kun je het controleren

Uit deze lijst is af te leiden dat alleen de IKEA Lillhult-producten met bepaalde EAN-nummers goedgekeurd zijn. Andere productnamen van IKEA hoef je dus niet te checken. Het zal vooral om Lightning-accessoires gaan, want dat is de connector waar alleen Apple zeggenschap over heeft.

IKEA Lillhult MFi kabel

IKEA zal niet alle kabels en opladers ter goedkeuring bij Apple voorleggen, want dat zou te veel afhankelijkheid creëren, extra kosten met zich meebrengen en te lang duren. De usb-c-kabels voor verschillende merken smartphones zijn bedoeld, liggen dan ook zonder MFi-keurmerk in de winkel en zijn een stuk goedkoper: ze kosten vaak rond de 5 euro. Dit maakt meteen duidelijk dat MFi-accessoires altijd duurder zijn: het ontwikkeltraject van een accessoire duurt veel langer door het bureaucratische proces dat er mee samenhangt en de fabrikanten moeten een vergoeding aan Apple betalen.

Als een accessoire het MFi-keurmerk heeft wil het zeggen dat het veilig in gebruik is, maar het betekent nog niet dat het een duurzaam product is dat lang meegaat. Je weet alleen zeker dat het aan Apple’s technische eisen voldoet, maar het kan nog steeds een product zijn dat snel slijtage vertoont en na een paar weken lelijk is geworden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Apple’s eigen kabels, die duur zijn en door Apple goed genoeg zijn bevonden, maar toch na verloop van tijd rafelig kunnen worden.

Soms kan het wat lastiger zijn om te achterhalen of een product MFi-goedgekeurd is. Aziatische merken zoals Xiaomi en Anker hanteren verschillende submerken, waarvan soms moeilijk te achterhalen is wie de werkelijke fabrikant is. Ook is de unieke UPC/EAN van een kabeltje niet altijd te achterhalen. Heb je op Amazon of Bol.com een accessoire gevonden met een bizarre merknaam waarvan de prijs lachwekkend laag is, dan kun je er wel vanuit gaan dat de fabrikant geen MFi-goedkeuring heeft geregeld. Meer informatie voor fabrikanten vind je hier. Het Nederlandse fietsenmerk VanMoof heeft bijvoorbeeld MFi-goedkeuring gekregen voor hun S3 en X3 fietsen.

VanMoof S3 en X3 modellen

MFi-accessoires vind je bijvoorbeeld bij kabels, opladers, toetsenborden en gamecontrollers.

Bekijk ook

De beste gamecontrollers voor iPhone, iPad en Apple TV

Wil je serieus aan de slag met Apple Arcade? Dan is een fijne gamecontroller een goed begin. De beste controllers voor iPhone, iPad en Apple TV van Gamevice, Steelseries en andere fabrikanten vind je hier op een rijtje.