Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Review: iRig Mic Cast, iPhone-microfoon voor bureaugebruik

De iRig Mic Cast is de nieuwste microfoon uit de stal van IK Multimedia. Je prikt hem direct bovenin je iPhone en er zit een standaard bij om je iPhone rechtop te zetten. Een microfoon voor bureaugebruik dus.

Nu Apple een losse podcast-applicatie voor iOS heeft uitgebracht, zou de populariteit van podcasts zo maar eens kunnen toenemen. Voor sommigen is dat misschien zelfs reden om met podcasts aan de slag te gaan. Dat kan je doen met je computer en eventueel een externe microfoon, maar ook gewoon met je iPhone. IK Multimedia heeft speciaal voor de podcasters onder ons de iRig Mic Cast uitgebracht: een microfoon van zo’n 30 euro die je rechtstreeks in je iPhone plugt. Eerder testte ik al de ‘gewone’ iRig Mic en een review van deze opvolger kon dan ook niet achterwege blijven.

Uiterlijk iRig Mic Cast

Als je de iRig Mic Cast voor het eerst ziet, valt op hoe klein hij is: 2 bij 2 centimer en nog geen centimer dik met een plug van een centimeter eraan vast. Om hem toch nog een beetje op te laten vallen in de winkel zit hij in een wat groter doosje, waar ook een standaard voor je iPhone in zit. Hiermee kun je je iPhone rechtop neerzetten als je een opname wilt maken, erg handig natuurlijk.

De microfoon zelf heeft een zwarte plastic onderkant en een metalen bovenkant met gaatjes, die erg doet denken aan de microfoons van weleer. Dat hebben ze leuk gedaan. Links onderin zit de 3,5 mm plug, waarmee je hem in je iPhone stopt en onderaan de rechterzijkant zit vervolgens weer een plug waar je je koptelefoon in kunt stoppen. Erg handig natuurlijk om een opname snel terug te luisteren of mee te luisteren met een opname. Daarnaast is er nog de een schakelaartje om de intensiteit van de microfoon te kiezen (LO/HI); deze kun je gebruiken om opnames van grotere afstand te maken.

Gebruik iRig Mic Cast

Met de iRig Mic Cast focust IK Multimedia heel duidelijk op wat ik maar noem ‘bureaugebruik’. Je zet de iPhone neer met de microfoon ingeplugd en maakt een opname. Ook voor FaceTime-gesprekken zou hij in dat opzicht interessant kunnen zijn, maar de vraag is wat de meerwaarde dan is boven de ingebouwde microfoon van de iPhone. Op zich zou je de microfoon ook kunnen gebruiken als verslaggever door de iPhone in je hand te houden, maar zeker als je een koptelefoon gebruikt, krijg je problemen met het feit dat de plug niet heel vast in de iPhone zit en de microfoon daardoor gaat ronddraaien.

Zelf vind ik het altijd erg fijn om mezelf direct terug te horen als je een opname maakt. Dat werkt prima als je een koptelefoon inplugt en een app gebruikt die die mogelijkheid biedt. Onder meer iRig Recorder doet dat. Deze app kun je gratis downloaden, zo staat op de verpakking, maar in de praktijk moet je veel functionaliteiten bijkopen via in-app-aankopen. Dat is een beetje jammer.

Geluidskwaliteit

De grote vraag is natuurlijk: hoe klinkt ie? Prima. En dat is ook direct de enige juiste omschrijving. Verwacht geen hoogwaardige studiokwaliteit, maar het geluid is wel iets voller en helderder dan van de ingebouwde microfoon van je iPhone. Zeker voor stemopnames is dat prima. Of voor muzikanten om tijdens het schrijven van een liedje snel wat op te nemen. Als je de hoge intensiteit (HI) gebruikt om opnames van grote afstand te maken, zul je automatisch merken dat hij minder klinkt, dan wanneer je hem in de LO-stand dichterbij je mond gebruikt. Iets wat ook niet meer dan logisch is. De HI-stand kan wel erg makkelijk zijn om bijvoorbeeld bij een congres of in een collegezaal een spreker op te nemen.

De beste manier om een oordeel te vellen over de geluidskwaliteit is natuurlijk door zelf te luisteren:

Click here to display content from SoundCloud.
Learn more in SoundCloud’s privacy policy.

Conclusie

De iRig Mic Cast is een leuk dingetje. Hij kost maar een paar tientjes en hij is zo klein dat je hem heel makkelijk mee kunt nemen. Als je weinig geld hebt en een podcast wilt opnemen of altijd de mogelijkheid wilt hebben om wat in te spreken of op te nemen, dan is het een prima ding. De toepassingen zijn wel wat beperkt. Als je als verslaggever aan de slag wilt of hem wil gebruiken voor video-interviews, dan is de iRig Mic met draad veel geschikter. De iRig Mic Cast is echt bedoeld om je iPhone neer te zetten en een opname te maken en dat doet hij prima, maar verwacht geen wonderen.

iRig Mic

Fabrikant: IK Multimedia
Verkrijgbaar: Bax Shop
Prijs: €30,-
Cijfer: 7,5

Lees de 8 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »