Zo verstuur je audioberichten in iMessage op de iPhone (en dit is er nieuw in iOS 17)

Makkelijk chatten zonder handen
Ben je niet in staat om chatberichten in te tikken in iMessage, dan is er gelukkig een oplossing: je kunt ook audioberichten versturen. Voor het opnemen van spraak druk je op de microfoon en afspeelknop in iMessage. En vanaf iOS 17 werken de spraakberichten in iMessage op een nieuwe manier én komt er een handige functie bij.

Spraakberichten in iMessage

In de standaard Berichten-app kun je via iMessage audioberichten versturen. Dit is ideaal in situaties waarbij je niet in staat bent om langere teksten in te tikken. Bijvoorbeeld als je in de auto zit of druk bezig bent met iets anders. Dit kan op twee manieren: door op de microfoonknop te drukken of door in te stellen dat dit automatisch gebeurt zodra je de iPhone bij je oor houdt. De ingesproken berichten hebben een goede audiokwaliteit. In deze tip lees je hoe je in iOS 16 een spraakbericht in iMessage verstuurt, maar lees je ook welke verbeteringen er in iOS 17 zijn.

Nieuw vanaf iOS 17: transcriptie van spraakberichten

In iOS 17 heeft Apple een aantal wijzigingen doorgevoerd wat betreft het versturen van audioberichten via iMessage. Allereerst worden audioberichten automatisch getranscribeerd. Dat betekent dat zowel de verzender als de ontvanger onder het audiobestand het bericht in tekst uitgeschreven ziet staan. Daardoor hoeft de ontvanger niet per se het bericht te beluisteren om toch te kunnen ‘horen’ wat er gezegd is. De transcriptie gebeurt geheel automatisch en vereist verder geen instelling. Het werkt ook in het Nederlands.

Transcriptie van spraakbericht in iMessage in iOS 17

Daarnaast vind je vanaf iOS 17 weer een knop voor het versturen van een audiobericht in het tekstveld zelf. In iOS 16 verving Apple dit door een microfoonknop voor het versturen van een gedicteerd bericht, maar vanaf iOS 17 vind je hier weer gewoon een knop voor audioberichten. Hou deze knop ingedrukt en begin met spreken om de opname te starten. Deze wijziging is doorgevoerd in de tweede beta van iOS 17 en kan dus nog veranderen, omdat iOS 17 nog volop in ontwikkeling is.

iOS 17: knop voor spraakberichten in beta 1 vs beta 2

Een andere manier om een audiobericht te maken, is door op de nieuwe plusknop te tikken. Vervolgens kies je de optie Audio. Daarna kun je beginnen met opnemen. Tik vervolgens op de stopknop om je opname terug te luisteren of te annuleren. Ben je tevreden, dan tik je op de verzendknop.

iMessage spraakbericht versturen in iOS 17

Audiobericht inspreken in iMessage in iOS 16

In iOS 16 vind je de knop voor spraakberichten tussen de andere iMessage-apps. Je herkent deze aan de blauwe kleur met de witte geluidsgolven. Je vindt hem dus niet bij de microfoon in het tekstveld: die gebruik je om een bericht te dicteren. Een spraakbericht sturen doe je zo:

 1. Open het iMessage-gesprek waarin je een spraakbericht wil versturen.
 2. Zorg dat de iMessage-apps onder het tekstveld in beeld zijn. Tik hiervoor eventueel op de A-knop naast het tekstveld.
 3. Tik op de blauwe knop met witte geluidsgolven om een bericht op te nemen.
 4. Je kunt het opnemen nu op twee manieren doen:
  • Tikken: Tik eenmaal op de rode knop om het opnemen te starten. Tik opnieuw als je klaar bent. Je kunt de opname daarna nog terugluisteren.
  • Ingedrukt houden: Hou de rode knop ingedrukt en neem je bericht op. Zodra je de knop loslaat, wordt deze meteen verstuurd.
 5. Gebruik je de tikmethode, dan kun je na het opnemen je spraakbericht nog terugluisteren. Tik daarna op de verzendknop om het te versturen.
iOS 16: audiobericht in iMessage versturen

Via Siri

Het is ook mogelijk om met Siri een audiobericht te versturen. Zeg dan gewoon tegen Siri “Stuur een spraakbericht naar [naam contact]”. Vervolgens kun je je bericht inspreken en terugluisteren voordat het verzonden wordt. Lees ook onze tip over spraakberichten sturen met Siri.

Bekijk ook

Spraakberichten met Siri versturen: zo doe je dat

Met Siri kun je audioberichten inspreken en versturen, zonder dat je het scherm hoeft aan te raken. Dat is handig als je iemand snel een berichtje wil sturen, maar bang bent dat je met dicteren te veel spelfouten maakt. We leggen uit hoe spraakberichten met Siri versturen werkt.

iMessage audiobericht terugluisteren in iMessage

Het is alleen mogelijk om een spraakbericht terug te luisteren als je in bovenstaande stappenplan de tikmethode gebruikt. Je doet dus het volgende:

 1. Open het iMessage-gesprek waarin je een spraakbericht wil versturen.
 2. Zorg dat de iMessage-apps onder het tekstveld in beeld zijn. Tik hiervoor eventueel op de A-knop naast het tekstveld.
 3. Tik op de blauwe knop met witte geluidsgolven om een bericht op te nemen.
 4. Tik eenmaal op de rode knop om het opnemen te starten. Tik opnieuw als je klaar bent.
 5. Druk nu onderaan op de afspeelknop om het spraakbericht terug te luisteren voordat je hem verstuurd.
 6. Wil je het opnieuw inspreken, tik dan in het tekstveld op het kruisje en begin opnieuw.
 7. Tik op de verzendknop om het te versturen.

Duurt het afluisteren te lang? Dan kun je de spraakberichten in iMessage ook versneld afspelen. Onderstaande tip legt uit hoe dit werkt.

Bekijk ook

Zo kun je spraakberichten in iMessage versneld afspelen

Spraakberichten in iMessage kun je heel eenvoudig versneld afspelen. Dat is ideaal als je het vervelend vindt om een lang spraakbericht volledig terug te moeten luisteren omdat je dat ene detail gemist hebt. In deze tip leggen we je uit hoe je een spraakbericht in iMessage kunt versnellen op je iPhone, iPad en Mac.

Audiobericht automatisch inspreken

Al deze kleine knopjes kunnen best lastig zijn om te bedienen, zeker als je grote vingers hebt. Je kunt het nog makkelijker maken door iMessage zo in te stellen, dat hij automatisch audioberichten opneemt en beluistert zodra je de iPhone bij je oor houdt.

Je kunt in elke iMessage-conversatie de iPhone tegen je oor houden om een audiobericht op te nemen. Vervolgens kun je direct beginnen met spreken, zodra je een zacht piepje hoort die aangeeft dat de opname is gestart. Met deze functie kun je ook inkomende spraakberichten terugluisteren. Krijg je dus een nieuw spraakbericht, hou je iPhone dan gewoon bij je oor om deze te beluisteren. Zowel het terugluisteren als inspreken door je iPhone bij je oor te houden, vind je onder dezelfde instelling.

Spraakbericht in iMessage: houd bij oor om te luisteren

Zo stel je het automatisch inspreken van iMessage-berichten in:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Blader naar Berichten > Audioberichten.
 3. Zorg dat de schakelaar aan staat bij Houd bij oor om te luisteren.
 4. Ga naar de iMessage-app, open een conversatie en houd de iPhone tegen je oor.
 5. Hoor je een piepje, dan begin je te spreken.
 6. Je moet nog wel even op het pijltje drukken om te verzenden.

Schakel je de functie Houd bij oor om te luisteren uit, dan kun je ook geen spraakberichten meer op deze manier inspreken.

Audioberichten bewaren of niet

Je kunt zelf bepalen of de audioberichten in iMessage worden bewaard. Vaak zijn het vluchtige berichtjes die je niet langere tijd wilt bewaren. Via de stappen hierboven (Instellingen > Berichten > Audioberichten) geef je aan of je de audioberichten na 2 minuten wilt verwijderen, of niet. In het laatste geval blijven de audioberichten bewaard. Ze nemen daardoor wel ruimte in op je iPhone, dus houd daar rekening mee. Eventueel kun je de audioberichten ook per stuk handmatig opslaan, als het om kleine aantallen gaat. Je ziet daarvoor in het gesprek een knopje met Behoud.

Goed alternatief voor voicemail
Door het instellen van deze optie krijgen de audioberichten in iMessage praktisch dezelfde functie als voicemailberichten. Het audiobericht heeft daarbij het grote voordeel dat je meteen ziet wie het heeft gestuurd, ook al heeft jouw provider geen ondersteuning voor visual voicemail. Andere apps hebben vaak ook de mogelijkheid om audioberichten te versturen, zoals WhatsApp en Telegram.

Lees ook onze tip voor het versturen van een gesproken bericht in WhatsApp.

Bekijk ook

Zo werken gesproken berichten in WhatsApp (en straks ook met verdwijnende audioberichten)

WhatsApp audioberichten komen vaak van pas, bijvoorbeeld als je je handen vol hebt en niet kunt typen. Je kan spraakberichten ook versneld afspelen. In dit artikel lees je hoe gesproken berichten in WhatsApp werken.

iOS 17

iOS 17 is de nieuwste software-update voor de iPhone, die in september 2023 uitgebracht is. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe interactieve widgets, vernieuwde Telefoon-app met aangepast belscherm, de vernieuwde Stand-by modus in horizontale weergave en meer. Lees hier over de beste iOS 17 functies, de leukste iOS 17 ontdekkingen, welke iPhones geschikt zijn voor iOS 17 en meer.

iOS 17