Ebooks DRM-vrij maken voor iPhone en iPad

Ebooks lezen op iPhone en iPad kan een frustrerende ervaring zijn. Bijna elke aanbieder gebruikt het ePub-formaat, maar door het gebruik van DRM (kopieerbeveiliging) zijn boeken niet zomaar in elke app te lezen. Wil je gekochte boeken naar eigen voorkeur lezen in andere apps, dan moet je de DRM verwijderen. Dit is mogelijk met de […]

Ebooks lezen op iPhone en iPad kan een frustrerende ervaring zijn. Bijna elke aanbieder gebruikt het ePub-formaat, maar door het gebruik van DRM (kopieerbeveiliging) zijn boeken niet zomaar in elke app te lezen. Wil je gekochte boeken naar eigen voorkeur lezen in andere apps, dan moet je de DRM verwijderen. Dit is mogelijk met de Calibre-software en is alleen toegestaan voor persoonlijk gebruik.

calibre boekenCalibre is een open source-oplossing om digitale boeken te beheren. Je kunt met een plug-in de DRM van gekochte boeken verwijderen. Dit werkt als volgt:

  1. Download Calibre en installeer op je computer.
  2. Download de benodigde plug-in via Apprentice Alf (momenteel versie 6.x).
  3. Open het zip-bestand en bewaar dit op een gemakkelijk terug te vinden locatie.
  4. Open nu de Calibre-software en ga naar Voorkeuren > Geavanceerd > Plugins.
  5. Voeg de nieuwe plug-ins toe. Deze bevinden zich in de submap Calibre_Plugins.
  6. Open alle plug-ins stuk voor stuk.
  7. Klik linksboven in het Calibre-scherm op Toepassen.
  8. Herstart Calibre.

Je kunt vervolgens de ePub-bestanden laden waarvan je de DRM wilt verwijderen. Je vindt ze meestal in Documenten/MyDigital/Editions. Dit werkt alleen bij boeken die je hebt aangeschaft én geregistreerd via Adobe Editions, de desktopsoftware van Adobe. Je zult dus met jouw Adobe ID-account de boeken moeten openen in Adobe Editions en ze op dezelfde computer DRM vrij maken.

Je kunt vervolgens de DRM-vrije ePub-boeken laden in de iBooks-app van Apple, zodat je alles via één app kunt lezen.

De tools bij Apprentice Alf bevatten ook een DeDRM-app voor Mac en Windows waarmee je DRM voor persoonlijk gebruik kunt verwijderen. In ons artikel Ebooks lezen op iPhone en iPad geven we trouwens een overzicht van de mogelijkheden om digitale boeken van verschillende aanbieders te lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Categorieën Apps, iBooks
Onderwerpen drm, ebook