iPhone in handen, licht

Woorden toevoegen aan het autocorrectie-woordenboek

Je kunt zelf woorden toevoegen aan de autocorrectie-woordenlijst. In deze tip lees je hoe je het woordenboek uitbreidt met eigen woorden.

De iPhone heeft een autocorrectie-functie die in actie komt zodra je een aantal letters intikt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een standaard woordenboek (die je kunt resetten). Het standaard woordenboek kan vervelend zijn als je in een vakgebied met eigen jargon werkt. Bij woorden die jíj dagelijks gebruikt, krijg je steeds een virtuele tik op de vingers van autocorrectie. Dat kan ook anders: door zelf woorden toe te voegen aan de woordenlijst.


iPhone in handen, licht

Woorden toevoegen aan autocorrectie

Jij wilt iets schrijven over About-schermen in iPhone-apps, terwijl de autocorrectie steeds denkt dat je burgemeester Aboutaleb bedoelt. Je kunt natuurlijk autocorrectie uitschakelen via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Autocorrectie. Maar dan profiteer je niet meer van de zinvolle suggesties die de iPhone tijdens het typen óók wel eens geeft.

Het is helaas niet mogelijk om rechtstreeks het autocorrectie-woordenboek te bekijken en te bewerken. Wat wél mogelijk is, is om zelf woorden toe te voegen. Dit kan op twee manieren: door ze herhaaldelijk in te typen en door ze als contact op te nemen in het adresboek.

Woorden toevoegen aan autocorrectie-woordenboek

Om nieuwe woorden toe te voegen aan het woordenboek tik je ze twee of drie keer in. Autocorrectie komt dan in actie en stelt een andere spelling of een ander woord voor, maar je kunt telkens de automatische suggestie wegklikken met het X-teken. De iPhone ‘leert’ dan het nieuwe woord en voegt het toe aan het woordenboek.

Autocorrectie woorden toevoegen aan woordenboek

Woorden toevoegen via adresboek-truc

Via een truc kun je ook aangeven welke nieuwe woorden voortaan correct zijn. Dit doe je door de woorden toe te voegen aan je adresboek. De autocorrectiefunctie kijkt namelijk niet alleen naar de woordenlijst, maar ook naar namen in je adresboek. Amerikanen gebruiken deze truc graag om het f***-woord toe te voegen aan hun autocorrectie-woordenboek. Dit woord wordt standaard door Apple namelijk gecensureerd en vervangen door iets anders. In het voorbeeld hierboven hebben we iets minder aanstootgevende scheldwoorden gebruikt.

Om te voorkomen dat je iPhone-adresboek vervuild raakt is het verstandig om hiervoor een aparte contactengroep aan te maken. Daarin neem je de gewenste woorden op als namen. Je kunt meerdere woorden per contactpersoon kwijt. Helaas heeft het geen zin om allerlei woorden in het notitieveld op te nemen, want de iPhone kijkt alleen naar het naamveld.

Als je dit een interessante tip vond, ben je wellicht ook geïnteresseerd in:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen autocorrectie, woordenboek