Apple TV met remote

Siri Remote van de Apple TV gebruiken: zo werkt het

Apple levert bij recente Apple TV's een zogenaamde Siri Remote. Dit is een eenvoudig uitziende afstandsbediening waarmee je de Apple TV kunt aansturen. Je kunt er ook Siri-commando's mee geven. In deze tip leggen we uit wat de mogelijkheden van de Siri Remote zijn.

Siri Remote is de Apple TV Remote

De Siri Remote is de afstandsbediening die standaard bij de Apple TV wordt meegeleverd vanaf de Apple TV 4. Je gebruikt deze remote om materiaal af te spelen, door menu’s te bladeren en meer. Aanvankelijk noemde Apple deze afstandsbediening in Nederland ook wel Apple TV Remote, omdat er nog geen ondersteuning was voor Siri op de Apple TV. Inmiddels is in Nederland Siri op de Apple TV gewoon te gebruiken, maar in België is dit nog niet het geval. Je kunt de Siri Remote dus op meerdere manieren gebruiken: door te drukken op de knoppen, met veegbewegingen op het aanraakgevoelige oppervlak en door spraakopdrachten te geven. Verder bevat de Siri Remote ook bewegingssensoren, zodat je het bijvoorbeeld als controller voor games kunt gebruiken. Voor het bedienen van de Apple TV kun je ook gebruik maken van de Apple Remote-app op de iPhone of iPad.

Siri Remote: touch-oppervlak

Om op het scherm omhoog, omlaag of opzij te navigeren gebruik je het aanraakgevoelige oppervlak aan de bovenkant van de Siri Remote. Je veegt tot je het gewenste item hebt bereikt en drukt vervolgens het touch-oppervlak in, zodat je een klikgeluid hoort. Je kunt ook door lijsten scrollen. Hoe sneller je veegt, hoe sneller je bladert. Je kunt met het touch-oppervlak ook letters op een toetsenbord selecteren, bijvoorbeeld voor het invullen van wachtwoorden. Dit werkt echter sneller als je het via de Remote-app op de iPhone of iPad doet.

Apple TV Siri Remote

Met de menuknop kun je altijd terug naar het vorige scherm. Deze knop bevindt zich linksboven. Op de nieuwste Siri Remotes is deze knop wit omcirkeld, zodat je de menuknop gemakkelijk kunt vinden. Op eerdere Siri Remotes is er geen witte cirkel aanwezig, maar de werking is hetzelfde. Druk je de knop iets langer in, dan ga je terug naar het beginscherm van de Apple TV. Dit kun je ook doen door meermaals op de menuknop te drukken, waarbij je steeds een stapje terug gaat.

Afspelen met de Siri Remote

Je kunt met de Siri Remote naar films, tv-series, foto’s of muzieknummers bladeren door over het touch-oppervlak te vegen. Heb je gevonden wat je zoekt, dan druk je op het touch-oppervlak of druk je op de play-knop om het afspelen te starten. Je kunt ook vooruitspoelen of terugspoelen.

Apple TV remote bediening voor games.

 • Vooruitspoelen: Klik tijdens het afspelen van een video op de rechterkant van het touch-oppervlak om tien seconden vooruit te spoelen.
 • Terugspoelen: Klik links op het touch-oppervlak om tien seconden terug te spoelen.

Je kunt ook de rechter- of linkerkant van het touch-oppervlak ingedrukt houden om vooruit of terug te spoelen.

Tijdens het afspelen van een film, tv-serie of muzieknummer kun je op het touch-oppervlak klikken om een tijdbalk te zien. Je kunt daarna naar links of rechts vegen om eens stukje vooruit of terug te bladeren.

Siri Remote opladen

De Siri Remote heeft een oplaadbare batterij, die maandenlang meegaat. Toch zul je de Siri Remote af en toe moeten opladen. Er verschijnt dan een waarschuwing op de tv, maar je kunt tussendoor ook de batterijstatus van de Siri Remote opvragen. Hiervoor ga je naar Instellingen > Afstandsbedieningen en apparaten > Afstandsbediening. Je kunt de afstandsbediening tijdens het opladen blijven gebruiken.

Siri Remote opladen

Het duurt ongeveer 2,5 uur voordat de Siri Remote volledig opgeladen is, maar heb je haast dan helpt het ook om de afstandsbediening even kort aan de kabel te hangen.

Opladen doe je met een Lightning-kabel via een stopcontact of een USB-poort van de computer. Je kunt de Siri Remote niet via de Apple TV opladen.

Siri Remote updaten

De Siri Remote is voorzien van eigen software. Af en toe komt er een firmware-update uit die nieuwe functies toevoegt of foutjes oplost. Het updaten van de Siri Remote is een optie die enigszins zit verstopt in de instellingen van je Apple TV. In onderstaande tip lees je hoe het updaten van je Siri Remote in z’n werk gaat.

Shortcuts voor de Apple TV remote

De Siri Remote heeft ook een aantal handige shortcuts, waarmee je sneller door de menu’s van tvOS kunt navigeren.

Touchpad

 • Beweeg over een app-icoon en houd het touchpad even ingedrukt om het icoon te laten wiebelen. Net zoals op de iPhone en iPad kun je het icoon nu verplaatsen. Door over het touchpad te vegen verplaats je het icoon. Druk een keer op het touchpad om de app ergens neer te zetten.
 • Zweef over een muzieknummer en druk het touchpad een tijdje in om een extra menu te laten verschijnen met extra opties.
 • Als je sneller over het touchpad veegt zul je ook sneller scrollen. Dit komt ook van pas als je een video vooruit- of terugspoelt.
 • Zweef over een letter op het toetsenbord en houd het touchpad ingedrukt om een speciale letter te selecteren, zoals een hoofdletter of een letter met accent. Deze letters verschijnen in een los menuutje.
 • Druk de menuknop twee keer snel achter elkaar in op het homescherm om de screensaver handmatig te starten.
 • Tik één keer op de menuknop om terug te gaan naar het vorige venster.
 • Druk lang op de menuknop om terug te gaan naar het homescreen.
 • Herstart de Apple TV door de Menu- en Thuisknop tegelijk in te drukken.

Homeknop

 • Door één keer op de Homeknop te drukken ga je terug naar het homescherm, net zoals de Homeknop van de iPhone dus.
 • Tik twee keer snel achter elkaar op de Homeknop om de app switcher te openen, zodat je snel kunt zien welke apps je recentelijk geopend hebt. Veeg naar boven na het selecteren van een app om hem af te sluiten.
 • Door drie keer achter elkaar de Homeknop in te drukken breng je het VoiceOver-menu in beeld.
 • Houd de Homeknop een paar seconden ingedrukt om de sluimermodus van de Apple TV te activeren.

Microfoonknop

 • Houd Microfoonknop ingedrukt om Siri te activeren. Zolang je de knop ingedrukt houdt, kun je een opdracht inspreken. Als je de knop loslaat wordt je opdracht uitgevoerd.
 • Als je Siri hebt uitgeschakeld, opent het zoekmenu op de Apple TV als je op de microfoonknop drukt.

Play/Pauze knop

 • Als het toetsenbord in beeld is, kun je door een keer op de knop te tikken wisselen tussen kleine letters en hoofdletters.
 • Terwijl de app-iconen trillen (nadat je het touchpad ingedrukt hebt gehouden) kun je een app verwijderen door de Play/Pauze-knop in te drukken.
 • Als je de Play/Pauze-knop een paar seconden ingedrukt houdt keer je automatisch terug naar de Apple Music-app (deze moet wel eerder actief zijn geweest).

Meer Siri Remote-tips

Lees hieronder nog meer handige tips voor je Apple TV Siri Remote en de Remote-app voor iOS:

Heb je nog een oude Apple TV Remote (t/m 3e generatie Apple TV)? Dan vind je hieronder tips hoe je de afstandsbediening van deze Apple TV’s kunt bedienen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2020
Categorie Apple TV
Onderwerpen apple tv, apple tv remote
Device Apple TV
Software tvOS

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken.

Apple TV