iPhone XR transparant hoesje met camera.

iCulture bekijkt: Apple’s doorzichtige hoesje voor de iPhone XR

Apple heeft sinds kort haar eigen transparante hoesje voor de iPhone XR. In deze review van de iPhone XR Clear Case lees je onze ervaringen met dit doorzichtige hoesje.

De iPhone XR is Apple’s meest kleurrijke iPhone tot nu toe, maar als je je toestel wil beschermen kun je daar het beste een hoesje om doen. Er zijn allerlei iPhone XR-hoesjes beschikbaar, maar sommige hoesjes blokkeren de kleurrijke uitstraling van de iPhone XR. Apple’s eigen transparante hoesje voor de iPhone XR zorgt ervoor dat de kleuren nog zichtbaar zijn, maar biedt deze ook genoeg bescherming? In deze iCulture bekijkt bespreken we Apple’s Clear Case voor de iPhone XR.

Apple transparant hoesje voor iPhone XR in het kort

 • Volledig transparant, gemaakt van polycarbonaat en TPU-materialen
 • Kleuren van je toestel nog volledig zichtbaar
 • Biedt bescherming voor achter- en zijkanten
 • Geschikt voor draadloos opladen
 • Beschikbaar voor €45


Niet alle producten die we op de iCulture-redactie testen krijgen een uitgebreide bespreking. Voor hoesjes, kabels en andere accessoires hebben we de beknoptere ‘iCulture bekijkt’ reviews. De iPhone XR Clear Case is beschikbaar gesteld door Apple.

Knoppen op iPhone XR transparant hoesje.

Update oktober 2019: klachten na een jaar gebruik
Apple heeft inmiddels een nieuwe clear case voor iPhone 11 uitgebracht, die in veel opzichten lijkt op dit al langer bestaande hoesje. We hebben van een aantal lezers klachten gekregen dat dit hoesje kan scheuren als je de iPhone er regelmatig uit haalt. Ook viel ons op dat er best wat verkleuring optreedt, maar dat kan ook liggen aan de lichtomstandigheden tijdens het maken van de foto. We hebben deze hoesjes niet met eigen ogen gezien. Je kunt dit hoesje dus het beste continu om je iPhone laten zitten.

iPhone XR transparant hoesje met scheuren

Apple’s transparante hoesje voor iPhone XR

In ons overzicht van iPhone XR-hoesjes vind je meerdere transparante opties. Deze Clear Case is echter de allereerste doorzichtige iPhone-hoes die Apple ooit uitgebracht heeft. Dergelijke hoesjes zijn al jarenlang populair en kun je al voor een paar euro bestellen. Er zijn ook duurdere varianten van bijvoorbeeld Lifeproof (€38,99) die vaak iets extra’s bieden, zoals een gekleurde rand. Apple’s hoes is met een prijskaartje van €45 aan de prijzige kant.

In veel opzichten lijkt de hoes op Apple’s siliconenhoesjes. Net als die exemplaren valt het transparante hoesje rondom de zijkanten van de iPhone. De onderkant is vrij, zodat niet alleen de speakers onbedekt zijn maar zodat je ook geen last hebt van scherpe randjes bij het vegen om apps af te sluiten. Apple heeft ervoor gezorgd dat de randjes aan de zijkanten niet scherp zijn, zodat je ook naar links en rechts eenvoudig kan vegen. De knoppen zijn volledig beschermd, maar daardoor voelt het indrukken van de knoppen wel wat stroever dan je zou willen. Het hoesje is vrij dun, waardoor je in de praktijk weinig merkt dat er een hoesje om je toestel zit. Dat komt ook doordat de iPhone XR van zichzelf al wat dikker is dan andere modellen.

iPhone XR transparant hoesje met onderkant.

Met materiaal van Apple’s hoesje is een stuk steviger dan de veelal goedkopere doorzichtige hoesjes. De hoes is niet makkelijk om te buigen. Dit zorgt er ook voor dat hij altijd stevig om de iPhone blijft zitten, waardoor er ook geen kiertjes zichtbaar zijn. Je hoeft met de hoes niet bang te zijn dat je je iPhone beschadigt als je deze ergens tegenaan stoot. Hij kan dus wel tegen een stootje, al moet je bij vallen altijd oppassen voor het scherm omdat deze onbedekt blijft.

Behalve bescherming biedt de hoes ook een betere grip. Qua stroefheid zit de hoes tussen Apple’s lederen en siliconenhoesjes in. Dat betekent dat je hem nog net zo makkelijk in je broekzak kan steken als zonder hoesje, maar dat hij ook minder snel uit je handen glijdt. Stofjes en ander vuil kan aan het hoesje blijven plakken, maar omdat de case vrij glad is veeg je dit er zo vanaf.

Mogelijke verkleuring
Of er ook verkleuring bij dit hoesje optreedt, is lastig te zeggen. Kenmerkend voor dit soort transparante iPhone hoesjes is dat ze op den duur geel worden. Of dat ook het geval is bij dit transparante hoesje van Apple is nog lastig te zeggen, omdat dit soort verkleuringen vaak pas na een paar maanden zichtbaar zijn. Wel valt op dat het hoesje last heeft van een soort regenboogeffect. Onder bepaalde lichtomstandigheden zie je daardoor allerlei kleurtjes op de achterkant. Dit is een gevolg van het materiaal dat Apple gebruikt. Het effect is niet per se storend en alleen zichtbaar als je het toestel op een bepaalde manier vasthoudt, maar voor deze prijs hadden we toch iets beter verwacht.

Regenboogkleuren op Apple's doorzichtige iPhone XR hoesje.

Een laatste belangrijke kanttekening is dat je met deze hoes het wiebelen van je iPhone op een tafel niet oplost. Door de camera die ietsjes uitsteekt, wiebelt een iPhone als deze plat op tafel ligt. De meeste hoesjes zorgen ervoor dat dat niet meer het geval is, omdat de camera dan gelijk loopt met de hoes zelf. Apple’s transparante hoesje heeft echter om mysterieuze redenen een klein opstaand randje rondom de camera-uitsnede, waardoor de iPhone XR alsnog een heel klein beetje wiebelt. Het is heel erg zonde dat dit het geval is en de reden ervoor is ons volstrekt onduidelijk.

Score

6.5

Apple Clear Case voor iPhone XR

Apple Clear Case voor iPhone XR

€45

Voordelen +

 • Biedt extra bescherming met behoud van toestelkleur
 • Zorgt voor iets meer grip

Nadelen -

 • Regenboogeffect in sommige lichtomstandigheden
 • Camera-uitsnede laat iPhone wiebelen
 • Knoppen wat moeilijker in te drukken
 • Prijs aan de hoge kant

Conclusie Apple doorzichtig iPhone XR-hoesje review

Apple’s transparante hoesje voor de iPhone XR heeft een aantal handige voordelen. Het hoesje zorgt voor voldoende bescherming en zorgt er tegelijkertijd voor dat de kleur van je toestel volop zichtbaar is. Het hoesje heeft geen scherpe randjes en biedt iets meer grip, waardoor de iPhone niet zo snel uit je handen valt. Wel vinden we het erg zonde dat het hoesje last heeft van het regenboogeffect in bepaalde lichtomstandigheden en is het onbegrijpelijk dat het hoesje bij de camera-uitsnede niet vlak is en daardoor wiebelt als je hem op tafel legt. Zeker voor de prijs van €45 hadden we iets meer van Apple verwacht.

Apple Clear Case voor iPhone XR kopen

Apple’s transparante hoesje voor de iPhone XR is beschikbaar bij de Apple Store voor €45. Het hoesje is uit voorraad leverbaar. Bekijk ook ons overzicht van andere iPhone XR-hoesjes of ons meer algemene overzicht van Beste iPhone hoesjes.

https://www.iculture.nl/gids/iphone-xr-hoesjes/

Meer weten over de iPhone XR? Lees dan ons zeer uitgebreide iPhone XR review met eigen iPhone XR reviewvideo.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Enthousiast geworden en wil je de iPhone XR kopen? Bekijk dan hieronder de beste iPhone XR deals van het moment.


Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 08 oktober: Ervaringen van gebruikers toegevoegd: het hoesje kan gaan scheuren bij vaak eraf halen.

Actuele iPhone XR deals