WhatsApp met het appicoon op een iPhone.

WhatsApp activeert verbeterde beveiliging voor iOS

WhatsApp is gestart met de uitrol van tweestapsverificatie. Dit is een extra toegangscode die je nodig hebt als je je opnieuw bij WhatsApp aanmeldt, bijvoorbeeld op een nieuw toestel.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

WhatsApp met het appicoon op een iPhone.‘s Werelds populairste berichtenapp is afgelopen nacht gestart met de uitrol van tweestapsverificatie voor WhatsApp. Zodra de functie actief is, kun je als gebruiker je WhatsApp-account extra beveiligen met een zelfgekozen toegangscode. De functie werd al enige tijd getest, maar vindt nu stapsgewijs zijn weg naar alle ruim 1.2 miljard WhatsApp-gebruikers wereldwijd.

Tweestaps beveiliging in WhatsApp

Als je je op een nieuw toestel aanmeldt met je 06-nummer ontvang je normaal gesproken alleen een sms ter verificatie. Door het activeren van verificatie in twee stappen, zoals WhatsApp het voluit noemt, voeg je nog een extra stap toe aan het verificatieproces. Hiervoor stel je eenmalig een zescijferige toegangscode in die je alleen nodig hebt voor het opnieuw aanmelden bij WhatsApp. De functie wordt momenteel door WhatsApp uitgerold en vereist geen app-update, dus het kan zijn dat het bij jou nog niet is geactiveerd. Probeer het dan later nog eens, maar je kunt ook proberen om WhatsApp te verwijderen en opnieuw te installeren. Vergeet dan niet om eerst een WhatsApp-backup te maken.

Het instellen van tweestapsverificatie in WhatsApp werkt als volgt:

  1. Ga in WhatsApp naar Instellingen > Accounts.
  2. Tik vervolgens op Verificatie in twee stappen
  3. Tik daarna op Schakel in en volg de instructies op het scherm.

Ook kun je als backup een e-mailadres opgeven voor het geval je je toegangscode vergeet. Dat is overigens niet verplicht, maar wel verstandig om te doen. Als je je toegangscode vergeet, ontvang je op het opgegeven e-mailadres een link om tweestapsverificatie uit te schakelen. Als je je toegangscode vergeet en je hebt geen backup e-mailadres opgegeven, dan heb je geen toegang meer tot je account. In de FAQ van WhatsApp vind je hier meer details over. Nadat je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld, kun je je toegangscode of het e-mailadres wijzigen. Via hetzelfde menu kun je de functie ook weer helemaal uitschakelen.

Tweestapsverificatie in WhatsApp op iOS

Geheugensteuntje
Dankzij tweestapsverificatie in WhatsApp wordt je om de extra code gevraagd als je WhatsApp op een nieuw toestel installeert. Na het inschakelen van tweestapsverificatie, zal WhatsApp regelmatig om je toegangscode vragen. Een soort geheugensteuntje om je toegangscode te helpen onthouden. Dit kun je niet uitschakelen. Afgezien van dit geheugensteuntje merk je tijdens het gebruik van WhatsApp verder geen verschil. Het is slechts een enkele beveiligingslaag als iemand WhatsApp probeert te installeren met jouw telefoonnummer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 augustus 2017, 8:18
Categorie Apps
Onderwerpen beveiliging, tweestapsverificatie, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.