Apple-Music-iOS-icoon

Apple onthult eigen muziekdienst Apple Music

Apple stort zich in de wereld van streaming muziek met Apple Music. Tijdens de keynote op WWDC werd het muziekplatform onthuld. Dit weten we erover.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Apple-Music-WWDC
De enorme stroom aan geruchten is niet voor niets geweest: Apple onthulde zojuist Apple Music tijdens de keynote op WWDC 2015. De muziekdienst komt ook naar Nederland.

Lees ook: Dossier Apple Music, met alle informatie over Apple’s nieuwe muziekdienst.

Doug Morris, CEO van Sony Music, kan aan het lijstje met betrouwbare bronnen toegevoegd worden: Hij had het met zijn uitspraken over Apple Music bij het rechte eind. Of de muziekindustrie dankzij Apple’s dienst ook echt “gouden tijden” tegemoet gaat, is alleen nog even afwachten.

Het was nog even spannend of Apple de deals met grote muzieklabels rond kon krijgen voor WWDC, maar afgaande op de keynote hebben genoeg labels zich achter de dienst geschaard.

Dit was Apple van plan met Beats Music

Tijdens de keynote op WWDC kwamen we er eindelijk achter wat Apple al die tijd van plan was met de overname van Beats Music. Apple Music heeft op het eerste gezicht echter weinig overeenkomsten met de dienst van Dr. Dre, omdat het volledig geïntegreerd is in iOS.

Dat wil zeggen: er is geen aparte app voor te vinden omdat het deel uitmaakt van de Muziek-app die al op je iDevice staat. Niet zo gek dus dat de Muziek-app voor de volgende versie van iOS volledig op de schop is gegaan.

Apple-Music-iOS-icoon

Lees ook: Dit moet je weten over Apple’s nieuwe Muziek-app.

Apple Music gaat een stuk verder dan alleen het afspelen van een liedje, waarmee Apple direct de aanval op Soundcloud opent. De band (lees: connectie) die een fan met de artiest heeft, staat hier centraal.

Beats 1: Wereldwijde radio, 24 uur per dag, 7 dagen per week

De bekende ex-BBC Radio 1 dj Zane Lowe staat aan het roer van Beats 1, een radiostation dat er altijd is, in honderd landen. Het wordt uitgezonden vanuit LA, New York en Londen, zodat er altijd iemand wakker is om live muziek uit te zenden. Opvallend: je hoeft geen lid te zijn van Apple Music om gebruik te maken van Beats 1, of om je favoriete artiesten te volgen:

Beats-1-artiesten-volgen

Connect: Artiesten als muziekcurators

Artiesten zullen een speciale rol vertolken als een soort curators bij Apple Music. Concreet betekent dit dat bekende muzikanten regelmatig afspeellijsten maken, zodat je als gebruiker van Apple Music altijd een lijst bij de hand hebt als je snel muziek op wilt zetten.

Tijdens de keynote zagen we onder meer Drake en Pharell Williams als artiesten die deel uitmaken van de Connect-functie. Op hun eigen pagina kunnen ze posten wat ze willen, van muziekvideo’s tot individuele singles. Luisteraars kunnen een like en reactie achterlaten onder deze berichten. Een sociaal netwerk dus, vanuit de Muziek-app. Apple probeerde iets dergelijks al eens eerder met iTunes Ping, dat echter een stille dood stierf.

Apple Music in gebruik

Om bij de juiste afspeellijst terecht te komen kijkt Apple Music naar je muziekbibliotheek, je gekochte nummers, maar ook naar welke voorkeuren je aangegeven hebt vanuit de app. Denk aan MixRadio, waarbij het ontdekken van de juiste muziek op het juiste moment ook centraal staat.

Naast de nummers zijn er ook ‘tienduizenden’ muziekvideo’s aanwezig die je (uiteraard in HD) kunt bekijken. Zoals Uptown Funk bijvoorbeeld.

Apple-Music-iOS

Wat gaat Apple Music kosten?

Voor een vast bedrag per maand van $9,99 kun je onbeperkt luisteren naar de omvangrijke database met nummers van Apple Music. Ook is er een optie aanwezig om Apple Music gratis te proberen voor drie maanden. Langer dan de gratis maand die diensten als Spotify en Tidal aanbieden dus. Zoals gezegd is het Beats 1 radiostation en Connect volledig gratis.

Daarnaast kun je met een gezin met maximaal zes leden een abonnement afsluiten voor $14,99 per maand. De prijzen die we hier geven zijn in dollars, omdat het nog niet zeker is of en wanneer Apple Music naar Eurolanden komt.

Apple Music verschijnt op 30 juni in meer dan honderd landen. Zo te zien aan de Nederlandse Apple site ook in Nederland dus, aangezien er een speciaal ‘Music’ kopje aan de bovenste balk toegevoegd is.

Ook op Android en Windows (!)

Om een zo’n groot mogelijk publiek te bereiken, en de concurrentie aan te gaan met andere muziekdiensten, zal Apple Music ook op Android en Windows verschijnen. Geen specifieke datum hiervoor, slechts een tijdsindicatie van ‘deze herfst’.

Moet Spotify zich zorgen gaan maken? De oprichter en CEO van Spotify Daniel Ek lijkt in ieder geval niet erg onder de indruk te zijn als we zijn Tweet mogen geloven, die hij daarna weer snel verwijderde:

Spotify-CEO-Reactie

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2015, 14:15
Categorieën Apple, Diensten
Onderwerpen apple music, muziek, wwdc 2015

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.