E-sigaret

Apple haalt vaping-apps uit de App Store na tientallen doden

Apple heeft vaping-apps over e-sigaretten uit de App Store gehaald. Het bedrijf wil niet verantwoordelijk zijn voor gezondheidsrisico's van e-sigaretten.
Daniel Vischjager - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft vandaag vaping-apps uit de App Store gehaald. Dit komt na een Amerikaans overheidsrapport van gisteren, waaruit blijkt dat de e-sigaretten al minstens 42 doden hebben veroorzaakt.

E-sigaretten schadelijk, Apple wil niet verantwoordelijk zijn

Hoewel Apple de directe verkoop van e-sigaretten nooit heeft toegestaan, was er wel een aantal apps te downloaden die te maken hadden met deze middelen. Zo waren er apps om je e-sigaret te besturen qua temperatuur, en apps met sociale media-functies om in contact te komen met andere rokers.

In juni stopte Apple al met het toelaten van nieuwe apps, maar bestaande apps konden nog gedownload worden en bleven functioneren. Het gaat om 181 apps die vanaf vandaag dus ook niet meer te downloaden zijn. Apple laat tegenover nieuwsmedium Axios weten dat de App Store een veilige plek moet zijn.

We vinden het heel belangrijk om de App Store voor klanten, en met name de jeugd, een betrouwbare plek maken om apps te downloaden. We zijn continu bezig met het beoordelen van apps, en het raadplegen van het nieuwste bewijsmateriaal, om risico’s te bepalen voor de gezondheid van klanten.

Door het verwijderen van vaping-apps zet Apple stappen tegen het gebruik van de bewezen schadelijke genotsmiddelen. Daarnaast heeft Apple ook de richtlijnen voor het indienen van apps aangepast. Het bedrijf zegt nu duidelijker te maken dat het verboden is om het gebruik van deze producten te stimuleren of te faciliteren.

42 doden door e-sigaretten in de Verenigde Staten

De strijd om de e-sigaret laat in de Verenigde Staten de gemoederen hoog oplopen. Er zijn voorstanders, maar ook felle tegenstanders. Met name de gezondheidsrisico’s van de e-sigaret wekken vragen op. Uit een rapport van het Center of Disease Control and Prevention, een Amerikaans overheidsinstituut, blijkt dat er tot nu toe in 24 staten 42 doden zijn gevallen door het gebruik van e-sigaretten.

Bovendien zijn er al zo’n 2200 meldingen gemaakt van longklachten onder gebruikers van e-sigaretten. Het instituut raadt dan ook streng af om de producten te kopen en gebruiken.

Openingsfoto: Vaping360.com (Flickr)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.