Deze Multirotor G4 Eagle V2 drone kost 35.000 dollar

Drones in je omgeving volgen via een app? Dat kan in 2020!

DJI wil in 2020 een gratis app uitbrengen om drones te kunnen traceren. Dit moet gaan via een Wi-Fi-verbinding.

Er spelen interessante ontwikkelingen bij drone-marktleider DJI: vanaf volgend jaar wil DJI het mogelijk maken om drones te traceren via Wi-Fi. Het is volgens het bedrijf vooral een kwestie van goedkeuring door luchtvaartautoriteiten of de app in 2020 in de App Store staat.

Drones traceren via Wi-Fi met DJI-app

Met de toekomstige app van DJI kun je niet alleen zien wáár een drone is, maar ook andere gegevens. De snelheid, hoogte en richting van de drone. Ook zie je waar de piloot zich bevindt. Volgens DJI moet dit kunnen binnen een straal van 1 kilometer. Iedere drone heeft een eigen Remote ID. Dit is een soort digitaal kenteken waarmee drones gevolgd kunnen worden. Je weet dus altijd precies met welk type drone je te maken hebt.

Hiervoor heb je echter wel een telefoon nodig met Wi-Fi Aware. In het kort houdt Wi-Fi Aware in dat je snel data tussen apparaten kunt uitwisselen zonder eerst in te loggen. Recente Androidtelefoons waaronder de Google Pixel 4 heeft deze technologie al aan boord, maar de iPhone nog niet.

Een voordeel van Wi-Fi Aware is dat het niet uitmaakt waar je bent. Als er geen mobiel bereik is in een natuurgebied kun je je drone nog steeds traceren. Dat maakt Wi-Fi Aware erg geschikt voor toepassingen als deze.

Drones en vliegvelden

Het traceren van drones is op dit moment vooral weggelegd voor commerciële vluchten. Dat komt omdat de technologie op dit moment erg duur is. Dat is jammer, want het is al meermaals voorgekomen dat er problemen ontstonden op vliegvelden door drone-piloten die boven de luchthaven vlogen. Het feit dat DJI de aankomende app gratis beschikbaar zal stellen geeft positieve vooruitblikken op het gebied van drones traceren. Hoe meer mensen weten waar drones zijn, hoe veiliger de omgeving.

De enige vertraging bij het uitbrengen van deze app zijn luchtvaartautoriteiten. Zij bieden de richtlijnen voor de genoemde Remote ID-apparaten. In juli 2020 zou het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart hier klaar voor moeten zijn. In de Verenigde Staten is dat naar verwachting dit jaar nog.

DJI zal het ook mogelijk maken om drones van andere merken te kunnen traceren, maar kan nog niet laten weten welke merken dit zijn. Zodra er meer nieuws is omtrent deze app van DJI houden we je natuurlijk op de hoogte.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.