App Store logo

Gerucht: ‘Apple wil in 2021 volledig universele apps voor iPhone, iPad en Mac’

Apple wil in 2021 ontwikkelaars de mogelijkheid geven om universele apps te maken die zowel op de iPhone, iPad als Mac werken. Je kunt dan iOS-apps downloaden vanaf je Mac.

‘Volledig universele apps in 2021’

Het is onderdeel van Project Marzipan, waar Apple al langer mee bezig is. Dit moet ervoor zorgen dat ontwikkelaars eenmalig een app kunnen bouwen, die op meerdere platformen werkt. Volgens Mark Gurman van Bloomberg zal Apple nog dit jaar de mogelijkheid bieden om iPad-apps naar de Mac over te zetten. In 2021 volgt dan de mogelijkheid om iPhone-apps universeel te maken en komt er een zogenaamde single binary waarmee het mogelijk wordt om iOS-apps direct te downloaden op Mac-computers. Daarmee worden ook de App Stores in feite samengevoegd.


In 2018 kwamen al de eerste universele apps beschikbaar, die moesten laten zien wat er mogelijk is. Apple bracht in macOS Mojave speciale versies van de apps Aandelen, Dictafoon, Woning en Apple News uit die gebaseerd waren op de bijbehorende iPad-variant.

Eerste ontwikkelkit tijdens WWDC 2019
Bloomberg denkt dat Apple al tijdens WWDC 2019 een software ontwikkelkit gaat uitbrengen waarmee ontwikkelaars hun bestaande apps kunnen omzetten. Dit moet ervoor zorgen dat er meer software beschikbaar komt voor de Mac en dat apps makkelijker onderling uitwisselbaar zijn. Of het bedrijf nog plannen heeft voor een Apple OS is zeer de vraag. Een samenvoeging van iOS en macOS staat volgens meerdere uitspraken van Tim Cook niet op de planning.

Dictafoon-app op de Mac

Ontwikkelaars moeten de komende tijd versies van de apps voor verschillende platformen nog wel apart indienen bij Apple voor een review. Maar ze hoeven niet meer de code tweemaal te schrijven. Apps die daarvan zouden kunnen profiteren zijn Netflix, Twitter en Instagram – drie voorbeelden van apps die nog niet (of niet meer) op de Mac beschikbaar zijn. In 2021 wil Apple de ontwikkelkit uitbreiden zodat iPhone-apps kunnen worden omgezet naar Mac-apps. Dan zal er ook sprake zijn van de single binary.

Sinds 2017 zijn er al geruchten over universele apps. Marzipan zou op het gebied van software een van de grootste interne projecten binnen Apple zijn. Wel geeft Gurman aan dat Apple’s plannen nog kunnen veranderen, zoals de laatste tijd wel vaker gebeurt.

Nieuwe Mac Pro mogelijk tijdens WWDC
Volgens Bloomberg is Apple ook van plan om tijdens de WWDC 2019 de Mac Pro te tonen, hoewel er nog geen definitief besluit over lijkt te zijn. Apple liet eerder al weten dat ze hard werken aan de Mac Pro 2019, die later dit jaar in de schappen moet liggen. Een aankondiging tijdens de WWDC is daardoor heel erg logisch, omdat de Mac Pro vooral voor ontwikkelaars interessant is. De huidige Mac Pro werd ook tijdens de WWDC onthuld, in juni 2013.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.