Deirdre O'Brien, Tim Cook en Angela Ahrendts

‘Apple schuift met topmensen, meerdere projecten tijdelijk stilgelegd’

Apple bereidt zich voor op een situatie waarbij de iPhone niet meer het belangrijkste product is. Het houdt in dat er flink met topmensen en prioriteiten wordt geschoven, waardoor sommige projecten tijdelijk worden stilgelegd.

Dat beweert de Wall Street Journal op basis van meerdere bronnen. De veranderingen in de organisatie en op personeelsgebied zijn de afgelopen tijd zo ingrijpend geweest, dat Apple de prioriteiten heeft moeten bijstellen. Sommige projecten zijn daarom tijdelijk stilgelegd, van andere is de toekomst onzeker. De afgelopen vijf jaar is het bij Apple redelijk rustig geweest in de top. Er kwamen nieuwe posities bij zoals Lisa Jackson (milieuzaken), Joe Podolny (Apple University) en Denise Young Smith (human resources) maar die hadden nauwelijks impact op de dagelijkse gang van zaken.

Schuiven met topmensen

Het vertrek van Apple-topvrouw Angela Ahrendts en de benoeming van John Giannandrea als hoofd Machine Learning & Artificial Intelligence, waarbij Siri-manager Bill Stasior van zijn positie werd gehaald, hebben echter wel behoorlijke invloed. Daarnaast zouden er recent meer dan 200 mensen van Project Titan zijn gehaald, het zelfrijdende auto-project.

Talkshow met John Gruber, Phil Schiller, Craig Federighi
Phil Schiller en Craig Federighi zitten al heel lang op dezelfde plek, maar ook op softwaregebied zijn er wel verschuivingen geweest.

Meer focus op diensten
De bronnen van WSJ noemen geen specifieke projecten, maar alles wijst erop dat Apple zich meer op diensten wil richten. Het team van Eddy Cue, Eddy Cue, senior vice-president voor Internet Software and Services, zou zijn engineering team opdracht hebben gegeven om zich sterk op het komende Apple-videoplatform te richten. Dat zou op 25 maart onthuld moeten worden en een mix van films en tv-shows moeten bieden.

Nieuwe hardware
Daarnaast wordt nog wel gesleuteld aan hardware, zoals een augmented reality-bril. Apple benoemde onlangs de eerste marketingdirecteur voor augmented reality, Frank Casanova. Hij moet zorgen dat mensen de AR-toepassingen die Apple ontwikkelt daadwerkelijk gaan gebruiken en dat ontwikkelaars zin hebben om er apps voor te maken. Al deze nieuwe initiatieven zouden bedoeld zijn om Apple minder afhankelijk van de iPhone-verkoop te maken. Ze zouden sinds vorig jaar al aan de gang zijn en te merken zijn aan het aantrekken van nieuwe mensen, het vertrek van bepaalde figuren die op sleutelposities zaten en bewuste promoties. Voor mensen verder naar beneden in de hiërarchie zouden de herstructureringen vooral onrust veroorzaken, zegt WSJ.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
19 februari 2019 om 9:12
Onderwerp
Categorie
Apple
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.