Twitter Blue officieel aangekondigd.

Twitter Blue officieel onthuld: deze extra functies krijg je voor 3 euro per maand

Vanaf nu beschikbaar in Australië en Canada

Ben je fanatieke Twitteraar, dan ben je wellicht geïnteresseerd in extra functies. Die krijg je met Twitter Blue, een betaald abonnement van €2,99 per maand. De functie was eerder al gelekt en is nu officieel aangekondigd. Vanaf nu beschikbaar in Canada en Australië.

Update 3 juni 2021: Nadat de betaalde dienst Twitter Blue al eerder per ongeluk aangekondigd werd, heeft Twitter de betaalde dienst nu officieel onthuld. Voor €2,99 per maand krijg je als Twitter Blue-abonnee een aantal extra functies:

  • Bookmark Folders: Maak mappen voor je Twitter-bookmarks.
  • Undo tweet: Je kan te plaatsen tweet nog snel verwijderen als je bijvoorbeeld iemand vergeten bent te taggen of een spelfout ziet. Je kan zelf een timer instellen tot 30 seconden voordat de tweet echt live gaat.
  • Leesmodus: Met de leesmodus kun je threads lezen zonder de extra opmaak. Je ziet dus voornamelijk tekst, zonder allerlei interface-elementen.
  • Extra’s: Abonnees kunnen kiezen uit verschillende gekleurde appicoontjes, meerdere kleurstijlen voor de Twitter-app en er is een aparte supportdienst beschikbaar.

Twitter Blue officieel aangekondigd.

Abonnees kunnen ook het account @TwitterBlue volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe functies. Vanaf vandaag is de dienst beschikbaar in Canada en Australië en later dit jaar wordt het naar meer landen uitgerold.

Update 28 mei 2021: Twitter heeft officieel bevestigd dat het betaalde abonnement ‘Twitter Blue’ gaat heten en €2,99 per maand kost. De bevestiging lijkt per ongeluk te zijn gegaan: in de App Store is de in-app aankoop al te zien, zonder dat het officieel was onthuld. En in de app kun je je nog niet daadwerkelijk abonneren. Bij navraag wilde Twitter geen commentaar geven.

Twitter Blue betaald

De optie werd ontdekt door onderzoekster Jane Manchun Wong, die wel vaker in de code van sociale media-diensten duikt. Dit keer hoefde ze niet ver te graven: de in-app aankoop is gewoon te zien in de App Storegroef ze in de Twitter voor iOS-code en ontdekte de betaalde optie.


Het lukte Wong wel om zich te abonneren, waarna ze enkele screenshots deelde (op Twitter uiteraard).

Twitter Blue geeft je een functie ‘Undo Tweet’, waarbij je een bepaalde tijd hebt om een verstuurde tweet ongedaan te maken. Dit is handig voor mensen die nog wel eens verhitte teksten sturen. In feite wordt de tweet daarbij met vertraging verstuurd. Er is ook een nieuwe ‘Reader Mode’ die het makkelijker maakt om lange Twitter-threads te lezen.

Twitter Blue kleurthema en iconen

Ook komen er nieuwe kleurthema’s voor betalende gebruikers en ze kunnen bovendien veel meer appicoontjes kunnen instellen. De Collections-functie hebben we eerder al besproken (zie hieronder). Daarbij kun je je favoriete tweets organiseren zodat je ze gemakkelijker terugvindt.

Twitter Blue zal de komende tijd worden uitgerold, maar aangezien er nog geen officiële aankondiging is geweest is er ook nog geen datum gecommuniceerd. Dat de aankoop al in de App Store te zien is wijst erop dat het niet lang meer zal duren.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 16 mei.

Twitter Blue is betaald

Twitter is al een tijdje bezig met een betaalde variant van de dienst. Over naam, prijs en functies was nog niets bekend, maar er is nu toch iets uitgelekt. Zo krijg je voor 2,99 dollar per maand extra functies, zo ontdekte speurneus Jane Manchun Wong. Zij achterhaalde dat het ‘Twitter Blue’ gaat heten en dat je onder andere de mogelijkheid krijgt om met Bookmark Collections je favoriete tweets bij elkaar op te slaan, zodat je ze later gemakkelijk terugvindt. Het is te beschouwen als een bladwijzerfunctie voor tweets.

De undo-functie lijkt op die van Gmail: na het versturen van de tweet wacht de dienst een tijdje voordat het bericht daadwerkelijk wordt gepubliceerd. Je kunt deze tweet-timer volgens Wong aanpassen naar een waarde tussen 5 seconden en 30 seconden. Bewerken van tweets is nog steeds niet mogelijk. Voor doorsnee gebruikers is de undo-functie waarschijnlijk niet de moeite. Je kunt een misplaatste grap of een bericht met spelfout net zo makkelijk weer verwijderen, zodra je je fout bemerkt. Voor bekende artiesten en politici, waarbij van elke foute tweet meteen screenshots worden gemaakt die de hele wereld over gaan, kan het wel zin hebben.

Ook functies van Scroll en Revue
Naast deze twee genoemde functies zou Twitter ook de functionaliteit van de dienst Scroll kunnen toevoegen. Dit is een abonneeplatform dat Twitter vorige week overnam en dat bedoeld is om mensen en merken te steunen. Je betaalt dan een kleine vergoeding, zonder dat je reclames te zien krijgt.

Hieronder zie je een demo van Scroll:

Twitter zou ook een betaalfunctie van Revue kunnen toevoegen. Dit bedrijf nam Twitter in januari over en is bedoeld voor nieuwsbrieven op sociale media.

Twitter zelf heeft het betaalde abonnement nog niet aangekondigd en lijkt nog niet klaar om het live te laten gaan. Volgende week kunnen we alvast wel iets anders van Twitter verwachten, namelijk een terugkeer van het verificatieprogramma waarmee je een blauw vinkje kunt krijgen. Ook dit werd ontdekt door onderzoekster Jane Manchun Wong.

Hier vind je nog meer tips over Twitter:

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 03 juni: Twitter Blue is nu officieel onthuld en beschikbaar in de eerste landen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juni 2021, 16:32
Bron Bron Jane Manchun Wong
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerp twitter
8 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.