Sonos One in HAY geel.

Sonos ontslaat bijna honderd medewerkers

Speakerfabrikant Sonos heeft 96 medewerkers ontslagen. Niet omdat het slecht gaat, maar omdat het bedrijf de winstgevendheid wil opvoeren, vlak voordat Sonos naar de beurs gaat.

Sonos: ontslag voor 96 mensen

Sonos heeft in totaal 1.500 medewerkers. Eén op de 15 zal nu op zoek moeten naar een andere baan. De ontslagen zijn verdeeld over meerdere afdelingen. “Zoals elk gezond bedrijf doen we van tijd tot tijd aanpassingen in de grootte en structuur van onze teams”, aldus Sonos in een verklaring. “Sonos groeit en maakt winst”. Dat laatste is belangrijk, want de speakerfabrikant is volgens de Wall Street Journal van plan om in juni of juli naar de beurs te gaan.

Afgelopen april diende Sonos de benodigde formulieren voor een beursgang in bij de Securities and Exchange Commission, gevolgd door een sessie met analisten. Volgens bronnen gokt Sonos op een marktwaarde van 2,5 tot 3 miljard dollar. Misschien had Sonos beter eerder voor een beursgang kunnen kiezen, toen de concurrentie van slimme speakers nog niet was losgebarsten. Amazon, Google en Apple proberen allemaal speakers voor in de huiskamer te verkopen, waarmee je ook overal in huis naar muziek kan luisteren. Toen CEO en oprichter John MacFarlane vorig jaar opstapte, gaf hij toe dat hij de opkomst van slimme speakers niet had zien aankomen. Eigenlijk is dat gek, want toen Sonos twee jaar geleden ook ontslagen aankondigde gaf het bedrijf aan dat de focus vanaf dat moment zou liggen op streaming muziekdiensten en spraakbediening.

Sonos One in HAY geel.

Te laat gereageerd op opkomst van slimme speakers
MacFarlane zei vorig jaar dat hij de voordelen van speakers zoals de Amazon Echo over het hoofd had gezien. In plaats van spraakbediening heeft Sonos steeds gekozen voor bediening vanaf een smartphone of computer. “Ik probeerde in het begin de Echo en wuifde het weg. Ik had op dat moment te veel andere dingen aan mijn hoofd.” De voormalige CEO gaf toe dat hij spraakherkenning al jarenlang op afstand volgde. Achteraf geeft hij toe dat hij “niet op het niveau speelde waarop ik eerlijk gezegd had moeten spelen.” Na vertrek van MacFarlane bracht Sonos de eerste slimme speaker uit, de Sonos One. Die heeft ondersteuning voor Amazon Alexa en op termijn ook Google Assistant. Daarmee biedt Sonos meer keuze dan de speakers van de fabrikanten zelf, die maar één assistent ondersteunen. Consumenten zien het voordeel alleen nog niet, want in de top 5 van bestverkochte slimme speakermerken staan Amazon, Google, Alibaba, Apple en Xiaomi.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 mei 2018, 9:31
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ontslag, sonos, speaker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.