‘Siri wordt binnenkort opengesteld voor externe apps’

Apple heeft plannen om een Siri API uit te brengen, zodat externe ontwikkelaars Siri-functies kunnen inbouwen in hun apps. Dat beweert een analist.

Siri iOS

Siri komt binnenkort beschikbaar voor externe ontwikkelaars, zodat ze de spraakcommando’s in hun apps kunnen inbouwen. Dat beweert de invloedrijke tech-analist Ben Bajarin, die goede connecties heeft in Silicon Valley. Volgens Bajarin zal er daardoor veel veranderen. Siri kan beter samenwerken met allerlei diensten en er vallen allerlei beperkingen weg.


https://twitter.com/BenBajarin/status/730114920189071360

Eerder deze week demonstreerden de originele makers van Siri de nieuwe virtuele assistent Viv. Viv onderscheidt zich van Siri omdat het ook complexe vragen aankan, bijvoorbeeld wat voor weer het 3 weken geleden in Seattle was. Siri herkent een dergelijke vraag wel, maar heeft er geen antwoord op. Eigenlijk zou Siri aanvankelijk veel slimmer en veelzijdiger zijn geweest. Toen Apple Siri in 2010 overnam, was er een koppeling met bijna 50 externe diensten. Maar Steve Jobs had andere plannen.

Viv-demonstratie door Dag Kittlaus

Beperkingen van Siri

Apple besloot om een groot deel van externe diensten af te sluiten. Daardoor biedt Siri veel minder mogelijkheden dan de makers ooit voor ogen hadden. Vandaar dat Siri nog wel iets kan leren ten opzichte van Viv.

Bekijk ook

Drie dingen die de slimme assistent Viv beter doet dan Siri

Viv is een nieuwe virtuele assistent van de makers van Siri. Maar in welke opzichten is Viv beter dan Siri? We zetten enkele opdrachten tegenover elkaar.

Toch is Bajarin ook van Viv nog niet onder de indruk: hij kent meerdere bedrijven met soortgelijke technologie die minder aandacht krijgen. Wellicht bedoelt de analist bijvoorbeeld Hound, de slimme assistent van SoundHound.

Bekijk ook

Hound: zoveelste spraakassistent of waardig Siri-alternatief?

Ook SoundHound mengt zich in de strijd om jouw favoriete spraakassistent te worden. Waarin onderscheidt Hound zich, en is het een goed Siri-alternatief?

Siri API

Momenteel heeft iedereen het over mogelijkheden van Viv, dat in tegenstelling tot Siri een open platform is. Maar dat kan veranderen: volgens Bajarin komt er een Siri API aan. Daarmee kunnen ontwikkelaars vanuit hun apps functies van Siri aanroepen. Het is te vergelijken met de manier waarop je nu bijvoorbeeld HomeKit gebruikt om op afstand bedienbare lampen in te schakelen. Je zegt tegen Siri welke lampen aan moeten en de assistent voert het uit. Op een soortgelijke manier zou je een muziekapp kunnen vragen om naar het volgende nummer te springen, zonder dat je vastzit aan Apple’s eigen Muziek-app. Of je kunt Siri vragen om een WhatsApp-berichtje te sturen, zodat je niet via iMessage hoeft te communiceren.

Als er een Siri API komt, dan is de kans groot dat we er meer over horen op WWDC 2016, de ontwikkelaarsconferentie die op 13 juni van start gaat.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.