Onderzoek: notificaties zorgen voor ADHD-symptomen

Notificaties van je smartphone kunnen voor ADHD-symptomen zorgen. Dat blijkt uit een studie van de University of Virginia, waarbij gekeken werd naar het gedrag van millennials.

Veel mensen denken dat millenials – mensen geboren tussen 1980 en 2000 – erg hyperactief zijn en weinig concentratievermogen hebben, waardoor ze hun telefoon niet neer kunnen leggen. Maar volgens een nieuw onderzoek is het tegenovergestelde waar: de notificaties van je smartphone zorgen juist voor ADHD-symptomen.


Notificaties kunnen voor ADHD-symptomen zorgen

Notificaties zorgen voor ADHD-symptomen

De studie van de University of Virginia werd gepresenteerd tijdens de Human-Computer Interaction conferentie in Californië, schrijft Wired. Voor het onderzoek werden 221 studenten en hun smartphone-gedrag gedurende twee weken bestudeerd.

Yo interactieve notificatiesDe onderzoekers kwamen erachter dat studenten meer last hadden van concentratiestoornissen en hyperactiviteit als ze de notificaties op hun smartphone aan of op trillen hadden staan, dan wanneer het toestel op stil stond. “We vonden het eerste experimentele bewijs dat onderbrekingen door je smartphone voor lagere concentratie en hyperactiviteit – symptomen van ADHD – zorgen, zelfs bij mensen die uit een niet-klinische omgeving komen”, vertelt Kostadin Kushlev, hoofdauteur van de studie.

De symptomen die de studenten ervoeren kwamen ook voor bij degenen die geen diagnose voor ADHD hadden. Onder deze symptomen valt onder meer “afleiding, moeite met focussen, moeite met stilzitten en onrustigheid”. Volgens Kushlev kunnen smartphones dan ook bijdragen aan deze symptomen, doordat ze een snelle en gemakkelijke bron van afleiding zijn.

De onderzoeker benadrukt echter wel dat ADHD niet alleen een collectie van symptomen is, maar een neurologische stoornis. “Onze bevindingen suggereren niet dat smartphones ADHD kunnen veroorzaken en ook niet dat het verminderen van notificaties een behandeling voor de stoornis is”, voegt hij toe. “Ze suggereren wel dat de constante digitale stimulatie mogelijk bijdraagt aan een groeiend  problematisch tekort aan aandacht in de moderne samenleving.”

Vergelijkbare resultaten
De studie van de University of Virginia staat niet op zichzelf. Andere onderzoeken hebben vergelijkbare resultaten laten zien. Zo ontdekten onderzoekers van de Third Military Medical University in China dat er een sterk verband is tussen het gebruik van mobiele telefoons en concentratieproblemen.

Een studie uit 2015 door UCL laat zien dat het gebruik van smartphones voor ‘onoplettende doofheid’ kan zorgen, waarbij gebruikers tijdelijk ‘doof’ worden, omdat ze zich concentreren op hun smartphones in plaats van hun omgeving.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.