Het Viv-team bestaat uit veel voormalige Siri-medewerkers

Makers van Siri onthullen Viv, een slimmere digitale assistent

De bedenkers van Siri gaan Viv onthullen, een slimmere persoonlijke assistent met allerlei functies die Siri oorspronkelijk had moeten krijgen. Maar Steve Jobs lag dwars.

Het voormalige Siri-team gaat aanstaande maandag een nieuwe virtuele assistent onthullen. Na jaren ontwikkeltijd is ‘Viv’ eindelijk klaar. Viv is een geavanceerde virtuele assistent, waardoor mensen anders met hun smartphone zullen omgaan.

Het Viv-team bestaat uit veel voormalige Siri-medewerkers

Viv is slimmer dan Siri

Viv is gemaakt door Dag Kittlaus en Adam Cheyer. Beide ontwikkelden Siri, de slimme assistent die Apple in 2010 kocht en in 2011 introduceerde op de iPhone 4s. Kittlaus en Cheyer stapten in hetzelfde jaar op en gingen aan de slag met Viv, samen met een groot deel van de oorspronkelijke Siri-ontwikkelaars. Maar liefst eenderde van het team dat Siri ontwikkelde, zit ondertussen bij Viv. Ze waren het niet eens met de richting die Apple opging met Siri of werkten liever voor een kleiner bedrijf.

Er was al langer bekend dat het Siri-team werkte aan een nieuwe intelligente assistent. Kittlaus en Cheyer ontvouwden hun ideeën al in 2014, drie jaar nadat ze waren opgestapt bij Apple. De naam Viv was ook al bekend. Maar hoe slim en revolutionair deze nieuwe assistent zal worden, krijgen we pas maandag te zien.

Viv zal van start gaan met een indrukwekkend aantal van 50 partners, waaronder Uber (taxi’s), SeatGuru (vliegtuigstoelen) en GrubHub (eten). Het plan is dat Viv dé manier wordt waarmee je contact maakt met diensten en aanbieders. Dit gaat verder dan apps, waardoor gebruikers niet afhankelijk zijn van Apple of Google. En je kunt het overal gebruiken. Volgens Kittlaus is het plan om Viv ‘alomtegenwoordig’ te maken. Je kunt met gesproken tekst een taxi via Uber regelen, bloemen en tickets bestellen of de hardware van je slimme huis bedienen. Dat kan nu al via Siri, maar Viv belooft het allemaal nog makkelijker te maken. Viv zou ook een concurrent kunnen worden van de vele chatbots die momenteel opduiken. In plaats van opdrachten intikken, kun je ze bij Viv gewoon inspreken.

Viv is een slimmere chatbot

Toch beschrijven de makers Viv ook als een chatbot, maar dan wel eentje met slimmere kunstmatige intelligentie. Ze bouwen daarbij voort op de plannen die ze met Siri hadden. Het oorspronkelijke idee was dat Siri veel meer zou kunnen, dan in de huidige vorm. Je zou er bijvoorbeeld online spullen mee kunnen aanschaffen, zoals maaltijden en bioscoopkaartjes bestellen. Apple voerde het idee wel gedeeltelijk door, maar Siri is nu vooral een informatiebron. Toen Apple de overname van Siri bekendmaakte, schrapte Steve Jobs de samenwerking met externe partijen. Wat er over bleef waren partnerships met informatieleveranciers zoals Wolfram Alpha en Yelp. Maar echte transacties kun je er niet mee doen.

Viv-oprichter Dag Kittlaus

Steve had andere ideeën

“Steve had wat ideeën over de eerste versie, en dat lag niet in dezelfde lijn met waar wij mee bezig waren”, vertelt Kittlaus in een interview met The Washington Post. Die oorspronkelijke plannen willen de makers nu realiseren met Viv. Viv kan niet alleen kijken wanneer een film in de bioscoop draait, maar kan ook prijzen vergelijken, een kaartje kopen of alternatieven zoeken als een bepaalde film mis uitverkocht. Verder geeft Viv meteen suggesties waar je vóór de film lekker kunt eten, reserveert een tafeltje, annuleert eventuele andere reserveringen en doet dat zonder dat je allerlei losse apps hoeft te openen. Eén contactpunt, dat is wat de makers van Viv voor ogen hebben.

Viv, the global brain

Google en Facebook willen Viv wel overnemen

Google en Facebook zouden plannen hebben gehad om Viv te kopen, maar gezien de eerdere ervaringen met Apple kunnen we ons zo voorstellen dat Kittlaus en Cheyer liever eerst zelf aan de slag gaan. Ze zijn van plan om Viv op zoveel mogelijk platformen beschikbaar te stellen en met zoveel mogelijk aanbieders partnerships aan te gaan. Op een verkoop zitten ze niet te wachten. Een ander groot bedrijf heeft al een soortgelijke technologie ontwikkeld: Viv lijkt in veel opzichten op Amazon’s Alexa-platform. Beide maken gebruik van allerlei externe diensten en zorgen ervoor dat je direct kunt communiceren en transacties kunt doen, zonder dat je afhankelijk bent van third-party apps.

Maandag weten we meer over Viv, als de technologie voor het eerst in het openbaar gedemonstreerd gaat worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 mei 2016, 9:20
Categorie Diensten
Onderwerpen assistent, siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.