Drie dingen die de slimme assistent Viv beter doet dan Siri

Viv is een nieuwe virtuele assistent van de makers van Siri. Maar in welke opzichten is Viv beter dan Siri? We zetten enkele opdrachten tegenover elkaar.

Virtuele assistenten Siri en Viv.
Siri krijgt er een concurrent bij. De slimme assistent is gemaakt door dezelfde mensen die ooit Siri bedachten, maar kan veel meer vragen begrijpen en beantwoorden. De assistent Viv is al lange tijd in ontwikkeling, maar werd maandagavond voor het eerst in actie aan het publiek getoond. Uit de demonstratie blijkt dat Viv behoorlijk wat ingewikkelde vragen kan beantwoorden, waardoor Siri de hete adem van Viv al in de nek kan voelen.


Bekijk ook

Makers van Siri onthullen Viv, een slimmere digitale assistent

De bedenkers van Siri gaan Viv onthullen, een slimmere persoonlijke assistent met allerlei functies die Siri oorspronkelijk had moeten krijgen. Maar Steve Jobs lag dwars.

Viv: slimmer dan Siri

Afgelopen weekend werd al onthuld dat de makers van Viv de assistent voor het eerst zouden demonstreren, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Viv werkt samen met diverse partners en is daardoor erg veelzijdig. Uit de demonstratie bleek dan ook dat Siri nog veel slimmer kan. Wij selecteerden 3 dingen die Siri kan leren van Viv.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#1 Oudere weersinformatie ophalen

Eén van de handige functies van een virtuele assistent als Viv en Siri is het opvragen van weersinformatie. Bij de demonstratie van Viv vroeg de maker of het drie donderdagen geleden regende in Seattle. In deze vraag zitten drie aspecten verborgen: regende het op een bepaald tijdstip op een bepaalde plek. Viv geeft zonder problemen antwoord op de vraag en geeft een passend ja/nee-antwoord. Een soortgelijke vraag aan Siri levert een teleurstellend resultaat op. Siri begrijpt wel dat het om een vraag over het weer gaat dat betrekking heeft op het verleden, maar het levert geen resultaat op: Siri kan geen weersinformatie opvragen voor data in het verleden.

Weersinformatie uit het verleden ophalen met Viv. Weersinformatie uit het verleden ophalen met Siri.

#2 Ingewikkelde vragen met passendere antwoorden

Uit de demonstratie bleek dat je Viv heel ingewikkelde vragen kunt stellen. Zo werd er een vraag over het weer gesteld, waar vier bepalende aspecten in zitten. De tijdsbepaling is zelfs ingewikkelder dan simpelweg morgen of overmorgen, maar Viv geeft zonder twijfelen een helder en passend antwoord. Siri begrijpt dezelfde vraag in principe goed, maar geeft niet helemaal een passend antwoord. Op de vraag of het in Amsterdam de dag na morgen na 17:00 uur warmer wordt dan 20 graden, geeft Siri een antwoord met de weersverwachting voor de juiste dag. Echter is dit een typische ja/nee-vraag, terwijl Siri met een wat vage verklaring komt wat niet direct een antwoord is op de gestelde vraag. Ook geeft Siri geen uursverwachting voor momenten verder dan 24 uur van het huidige tijdstip.

Een ingewikkelde vraag stellen met Viv. siri-ingewikkelde-vraag

#3 Integratie met diensten en apps

Bij de demonstratie van Viv worden meerdere voorbeelden gegeven van integratie met andere diensten en apps. Zo maakt Viv het mogelijk om geld over te maken naar de Venmo-rekening van een vriend, terwijl Siri dit niet kan doen. De ING heeft in haar eigen app wel stemherkenning in de vorm van Inge, waardoor je met je stem geld over kunt maken naar iemand uit je ING-adresboek. De wil om stembediening te gebruiken bij andere apps is er dus wel, maar Siri ondersteunt dit simpelweg niet. Het bestellen van bloemen voor je moeder? Viv kan het, Siri niet. Een Uber-taxi bestellen voor een bepaald aantal personen is voor Viv een fluitje van een cent, terwijl Siri bij het stellen van dezelfde vraag een routebeschrijving wil starten.

Een taxi bestellen met Viv. siri-taxi-bestellen

Viv laat zien dat er nog een hoop werk aan de winkel is met Siri. Vooral de integratie met andere apps en diensten is een groot voordeel, waardoor Viv veel meer kan begrijpen zaken voor je kunt regelen. Viv is daarom meer een interactieve chatbot, terwijl Siri meer een assistent is die bepaalde standaardfuncties van iOS kan gebruiken en dingen op kan zoeken.

Het is te hopen dat Siri met de aankondiging van iOS 10 tijdens de WWDC een stuk slimmer wordt, want anders wordt Apple’s assistent binnenkort ingehaald door zijn originele makers.

Bekijk ook

Siri: het complete overzicht van Apple's spraakassistent

Met Siri geef je spraakopdrachten aan de iPhone, iPad en andere apparaten. Siri spreekt Nederlands, kan vragen beantwoorden, informatie opzoeken, apparaten bedienen en zelfs grapjes maken. Wat kun je er nog meer mee? Dat lees je in deze Siri-uitleg!

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.