iPhone op bureau met ETA Siri Shortcut als screenshot.

Shortcuts Sunday #2: Automatische notificatie van aankomsttijd

Met Siri Shortcuts en de Opdrachten-app is heel veel mogelijk, waaronder automatische tekstberichten. In dit tweede deel van 'Shortcuts Sunday' laten we zien hoe je iemand automatisch op de hoogte kan stellen van je aankomsttijd. Handig als je onderweg bent!

Shortcuts Sunday
In deze nieuwe rubriek Shortcuts Sunday beschrijft gastredacteur Andy Van Roosendael (@Undertaxxx25) handige Siri Shortcuts die je kan gebruiken dankzij de nieuwe Opdrachten-app in iOS 12. De Shortcuts zijn soms gemaakt door Andy zelf, of door hem aangepast aan de Nederlandse en Belgische situatie en eventueel uitgebreid met extra functies.


Wekelijks breng ik voor iCulture een Shortcut (Opdracht) onder de aandacht. De ene opdracht is wat eenvoudiger dan de andere, maar ze zijn allemaal erg handig. Lijkt het je helemaal niks of vind je het programmeren van Siri Shortcuts te ingewikkeld? Dan is deze rubriek wat voor jou. Je zult merken dat er veel handige Shortcuts beschikbaar zijn waar je je voordeel uit kan halen.

iPhone op bureau met ETA Siri Shortcut als screenshot.

Tegelijk met de komst van iOS 12 bracht Apple de Siri Shortcuts-app uit, in het Nederlands de Opdrachten-app. Deze app is ontstaan uit Apple’s overname van Workflow in 2017.


Shortcuts Sunday #2: Notificatie van aankomsttijd (ETA)

De opzet van deze opdracht is deze keer wat eenvoudiger, naar aanleiding van jullie feedback van onze eerste Shortcut Sunday. Je laat weten waar je momenteel bent en wat je aankomsttijd tot de bestemming is. Om de opdracht voor nu niet te complex te maken, heb ik voor een vaste eindbestemming gekozen. Denk bijvoorbeeld aan thuis- of werkadres. Eventueel kun je deze steeds wijzigen in de opdracht zelf, of twee varianten van deze opdracht maken waarbij je de eindbestemming wijzigt. Een leuke oefening voor jezelf zou kunnen zijn om de stap voor de eindbestemming als een keuzemenu met meerdere vaste adressen te maken.

Let op: voor deze serie is het van belang dat je de Opdrachten-app al op je iPhone of iPad hebt staan. Installeer deze dus eerst voordat je de Shortcut opent!

Ik ben zelf veel onderweg als field engineer. Soms is het handig dat ik mijn vrouw kan laten weten hoelang het duurt voor ik thuiskom. Door het uitvoeren van deze opdracht kan dit eenvoudig met twee tikken, of zelfs als spraakopdracht via Siri.
Eenvoud siert hier. De acties in de opdracht zijn beperkt. Stap voor stap lopen we even langs.

Verzend je ETA1

Bij het uitvoeren van de opdracht worden je enkele vragen gesteld: vul deze aan met jouw gegevens.

 • Haal huidige locatie op
  Deze actie behoeft weinig uitleg: je huidige locatie wordt opgehaald.
 • Haal reistijd op
  Hier worden de adresgegevens van je eindbestemming bewaard. Voer deze in als straat woonplaats (dus bv. “Rokin 75 Amsterdam”). Met de locatie uit de vorige stap en de eindbestemming uit deze stap kan de reistijd berekend worden.
 • Tekst
  Deze actie bevat de informatie die naar je contactpersoon per tekstbericht verzonden worden. Het bericht bevat je huidige locatie en de aankomsttijd tot je eindbestemming.
 • Verstuur bericht
  Deze actie verzorgt het verzenden van het tekstbericht met als info de tekst van de vorige opdracht. Hier wordt gekozen om bij het uitvoeren zelf een contactpersoon op te geven. Dit kan ook ingesteld worden dat er naar een vooraf bepaald contact een bericht verzonden wordt. Om de opdracht dan helemaal geautomatiseerd te maken kun je de optie ‘Toon bij uitvoeren‘ in deze stap uitschakelen.

Je kunt in de laatste stap natuurlijk ook de Berichten-app vervangen door WhatsApp of een andere chat-app. Let dan wel op dat er geen optie is om het bericht automatisch te versturen. Je moet in de laatste stap het bericht dan handmatig verzenden in WhatsApp zelf. Dat is een beperking van de WhatsApp-integratie in de Opdrachten-app.

1 ETA staat voor Estimated Time to Arrival, geschatte aankomsttijd.

Tot zover de opdracht voor deze Shortcuts Sunday. We gaan stap per stap van eenvoudige opdrachten naar iets complexere, zodat iedereen de opdrachten kan begrijpen. Het doel is dat jullie ook zelf aan de slag kunnen gaan en de acties van een opdracht leren begrijpen.


Siri Shortcut: ETA

Siri Shortcuts Opdrachten icoonDe ETA Shortcut kan gebruikt worden in de widget, in het deelmenu (in apps die het deelmenu ondersteunen), als Siri-spraakopdracht en in de Opdrachten-app zelf.

⬇️ Download (via Safari!) op iPhone of iPad.

Variant: Notificatie van aankomsttijd (ETA) met navigatie via Waze

Een voorbeeld van een iets complexer variant van bovenstaande shortcut heb ik zelf in gebruik. Ik gebruik deze variant om gelijk na het versturen van het tekstbericht naar mijn lief de navigatie naar m’n eindbestemming (thuis) via Waze te starten. In deze Opdracht worden hiervoor een variabele gebruikt. Een variabele is een handigheid die een koppeling kan maken in je opdracht die je eenvoudig op meerdere momenten in je actie kan gebruiken. Zonder variabele zou je bij complexere opdrachten veel meer acties moeten maken om hetzelfde resultaat te bekomen.

Ook voor deze opdracht loop ik kort de stappen even door. De eerste stappen zijn dus gelijk aan de opdracht hierboven.

 • Ga in app door met opdracht
  Na het verzenden van het tekstbericht geeft deze actie de opdracht om verder te gaan met de acties in de app, zonder deze actie zou de opdracht stoppen na het verzenden van het tekstbericht.
 • Adres
  Hier wordt het adres van je bestemming ingegeven.
 • Haal adres op uit invoer
  Deze actie haalt het adres op van de vorige actie (adres) om het vervolgens door te geven aan de volgende actie.
 • Stel variabele in
  De variabele wordt hier gebruikt voor de bestemming (destination).
 • Haal variabele op
  Haalt de info (bestemming) op van de vorige stap ‘Stel variabele in’. Deze wordt vervolgens doorgegeven naar de volgende opdracht en gebruikt in de link naar Waze.
 • Tekst
  Een link (app url) die de Waze app doorgeeft welke bestemming er gebruikt moet worden. Zoals je kan zien zit in deze link de variabele verwerkt.
 • Toon route
  Opent de Waze app met een vooringesteld vervoersmiddel. Door het gebruiken van de Waze://?q= link in de vorige actie zal Waze de navigatie naar je bestemming automatisch starten zonder een extra handeling te gebruiken.


Siri Shortcut: ETA met Waze-navigatie

Siri Shortcuts Opdrachten icoonDe ETA Waze Shortcut kan gebruikt worden in de widget, in het deelmenu (in apps die het deelmenu ondersteunen), als Siri-spraakopdracht en in de Opdrachten-app zelf.

⬇️ Download (via Safari!) op iPhone of iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 oktober 2018, 19:30
Categorie Apps
Onderwerpen Shortcuts Sunday, Siri, Siri Shortcuts
30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.