Asaii logo

Apple wil Apple Music-aanbevelingen verbeteren met Asaii

Apple zou Asaii hebben overgenomen, een bedrijf dat muziek analyseert. Het plan zou zijn om de aanbevelingen in Apple Music er verder mee te optimaliseren, vooral wat nieuwe en opkomende artiesten betreft.

Update 19:00 uur: Er zou geen sprake zijn van een overname, maar Apple heeft alleen de oprichters en andere medewerkers van Asaii in dienst genomen. Dit is via een omweg af te leiden: TechCrunch vroeg of de gebruikelijke verklaring bij overnames van toepassing was (“Apple buys smaller technology companies from time to time”) maar kreeg daarvoor geen groen licht.

Asaii: overname door Apple?

De overname werd ontdekt door Axios op basis van bronnen die nauw betrokken zijn bij de overname. Apple zou minder dan 100 miljoen dollar hebben betaald voor de overname. Zelf heeft Apple de overname nog niet bevestigd, maar de LinkedIn-pagina’s van de drie oprichters van Asaii laten zien dat ze nu bij Apple werkzaam zijn. Asaii CEO Sony Theakanath zijn mede-oprichters Austin Chen en Chris Zhang staan sinds oktober op de loonlijst bij Apple. Korgeleden deed Apple al een veel grotere overname op muziekgebied, namelijk Shazam in december vorig jaar.


Asaii werd in 2016 opgericht en is bedoeld om streaming muziekdiensten te analyseren. “Onze algoritmes zijn in staat om de volgende Justin Bieber te vinden, voor iemand anders dat doet”, claimt het bedrijf.Op basis van het aantal keren dat nummers zijn afgespeeld en aanvullende data van Apple Music, Facebook, Instagram, SoundCloud, Spotify en Twitter, probeert het bedrijf te ontdekken wat nieuwe en populaire nummers zijn.

Asaii overname Apple

Nieuwe talenten ontdekken
Je kunt dit aflezen op een makkelijk dashboard. Daarbij werd realtime een zogenaamde ‘Asaii Score’ berekend, als aanduiding hoe hot een bepaald nummer is. Ook maakte het bedrijf Asaii Recommend, een API voor streaming muziekdiensten waarmee aanbevelingen van gebruikers konden worden verwerkt tot afspeellijsten.

Asaii muziek aanbevelingen

Theakanath had al banden met Apple, want hij werkte van mei 2015 tot augustus 2016 als software engineer bij Apple’s Special Projects Team. Chen werkte in 2016 vier maanden bij Apple als global operations manager. Met de overname gaat Apple waarschijnlijk de aanbevelingen in Apple Music verder aanscherpen. Ook zou het kunnen leiden tot een tegenhanger van Spotify’s RISE-programma voor opkomende artiesten. Daarbij krijgen nieuwe talenten een extra duwtje in de rug.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 15 oktober: Update in artikel: Er zou geen overnamesom zijn betaald, maar de medewerkers zijn door Apple ingehuurd om aan Apple Music te werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 oktober 2018, 19:50
Categorie Apple
Onderwerpen apple music, overname
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.