Oliver Schusser Apple Music.

Nieuwe Apple Music-baas maakt de streamingdienst menselijker

Uit een uitgebreid profiel van de huidige Apple Music-baas Oliver Schusser blijkt dat er achter de schermen behoorlijk wat veranderingen doorgevoerd zijn. Belangrijk daarbij is het menselijke aspect van de muziekdienst, met minder focus op algoritmes.

Een jaar geleden werd Oliver Schusser aangesteld als de nieuwe baas voor Apple Music. Hij nam de rol over van Jimmy Iovine, die een stapje terug zette en een meer adviserende rol heeft. Maar wat doet Schusser nu anders dan Iovine? Billboard heeft met meerdere insiders gesproken en heeft in een uitgebreid profiel op een rijtje gezet wat Schusser het afgelopen jaar allemaal betekend heeft voor Apple Music. En wie is Schusser eigenlijk?

Nieuw tijdperk voor Apple Music door Oliver Schusser

Oliver Schusser werkt al sinds 2004 bij Apple en was met name verantwoordelijk voor de groei van iTunes in Europa. Schusser komt uit Duitsland en werkte voorheen onder andere bij Napster en Vodafone. De insiders die Billboard sprak, verklaren allemaal hetzelfde over het karakter van Schusser. Schusser is een stuk menselijker dan zijn voorganger en is ook niet te beroerd om taken te doen die beneden zijn functie liggen. “Hij weet de verjaardagen van de mensen. Hij heeft gewoon de capaciteit om te dealen met het menselijke aspect van een leider, net als het strategische en commerciële aspect. Dat maakt hem fenomenaal”, zo legt Rachel Newman van Apple Music uit.

Het afgelopen jaar zijn er behoorlijk wat veranderingen geweest bij Apple Music, allemaal onder leiding van Schusser. Waar Iovine bakken met geld uit gaf aan exclusieve deals, documentaires en muziekvideo’s, heeft Schusser de afspeellijsten aangepakt. In het afgelopen jaar werd bijvoorbeeld de Apple Music Top 100 geïntroduceerd, waarin je de honderd populairste nummers van elk land beluistert.

Meer persoonlijke afspeellijsten op komst

Ook het Voor jou-tabblad is vernieuwd, met meer persoonlijke afspeellijsten. Apple zet niet zoals Spotify volop in op algoritmes. “Dat is niet de manier hoe wij naar de wereld kijken”, legt Schusser uit. “We vinden echt dat we de verantwoordelijkheid naar onze luisteraars hebben om mensen te laten bepalen hoe een afspeellijst eruit moet zien en wie de volgende supersterren zijn”. Toch geeft hij toe dat Apple kijkt om het aantal persoonlijke afspeellijsten verder uit te breiden. Deze lijsten worden vaak wel samengesteld dankzij algoritmes, op basis van waar je naar luistert.

Apple Music Voor jou-pagina.

Eén insider noemt Schusser “de volwassenen die Apple Music nodig heeft”. Onder zijn leiding groeit Apple Music nog steeds harder dan Spotify, ook al is dit wel wat afgezwakt. De muzieklabels zijn ook enthousiast over de nieuwe koers die Apple Music vaart. “Hij heeft de cultuur van creatieve experimenten van Apple Music uitgebreid, terwijl hij ook voortborduurde op de kracht van de samenwerking met labels en artiesten”. Wil je meer weten over de achtergrond van Schusser en de ontwikkelingen bij Apple Music, lees dan het volledige artikel van Billboard.

Meer vernieuwingen in aantocht
De komende tijd staat er een aantal veranderingen voor Apple Music gepland. Apple Music in iOS 13 krijgt vier belangrijke veranderingen, waaronder een nieuwe songtekstenfunctie. Hierdoor kan je op de Apple TV een soort karaoke doen met Apple Music.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.