Vrouw met iPhone

Rechtspraak gaat whatsappen over ouderlijk gezag

Het Rechtspraak Servicecentrum (RSC) is gestart met een proef waarbij je vragen over ouderlijk gezag via WhatsApp kunt stellen. Het gaat bijvoorbeeld om het aanvragen van ouderlijk gezag en vragen wat er zoal komt kijken als je gezag over kinderen hebt of krijgt.

WhatsAppen over ouderlijk gezag

“Bij een succesvolle proef wordt gekeken of hulp via WhatsApp structureel en ook voor andere vragen zal worden ingezet”, zo laat de Rechtspraak weten. Rechtspraak is verantwoordelijk voor de rechtbanken, gerechtshoven, de Hoge Raad der Nederlanden en de bijzondere colleges in Nederland. Via de website kun je bijvoorbeeld de uitspraken raadplegen en je kunt er ook terecht als je rechter of raadsheer wilt worden. Rechters zullen in de toekomst niet zo snel uitspraken via WhatsApp gaan doen, maar de organisatie bekijkt wel of ze WhatsApp voor meer dingen kunnen inzetten. Bijvoorbeeld voor het stellen van vragen of het regelen van allerlei zaken. In eerste instantie is het alleen mogelijk om vragen over ouderlijk gezag via WhatsApp te stellen.


Vragen die je aan het Rechtspraak Servicecentrum (RSC) verstuurt zullen door niemand anders binnen Rechtspraak worden gelezen, zo belooft de organisatie. Toch krijg je het advies om geen persoonlijke gegevens te sturen, zoals rekeningnummers, BSN-nummers of zaaknummers. De proef duurt een halfjaar. Vanaf vandaag kun je losgaan met je brandende vragen op nummer 06 46 27 58 07. Je krijgt binnen 30 minuten een reactie tijdens de openingstijden (werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur). Buiten openingstijden krijg je de volgende werkdag een reactie. Je kunt niet naar het WhatsApp-nummer bellen of sms’en. Verder is het zo dat je geen groepsgesprekken kunt voeren met Rechtspraak.

WhatsApp wordt de laatste jaren steeds vaker ingezet door bedrijven en instanties. Veel organisaties bieden al webcare via WhatsApp, waaronder verzekeringsbedrijven en banken. Je hoeft je vraag dan niet openbaar op bijvoorbeeld Twitter of Facebook te stellen, want een berichtje via WhatsApp is dan genoeg. WhatsApp wil geld verdienen met bedrijven die de chatapp als webcare gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 oktober 2018, 11:23
Categorie Achtergrond
Onderwerpen rechtbank, whatsapp
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.