Apple Sidecar

Tekenen op de iPad wordt nog prettiger dankzij PencilKit

Apple gaat externe ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om PencilKit te gebruiken. Daarmee wordt het mogelijk om apps te maken die nog sneller reageren op bewegingen van de Apple Pencil. Ook wordt het makkelijker om markeringen aan te brengen.

iPadOS bevat diverse verbeteringen. In onze iPadOS preview zijn we vooral ingegaan op de verbeteringen qua productiviteit, maar ook voor creatievelingen zit er genoeg moois aan te komen. Zo biedt iPadOS nieuwe functies voor de Apple Pencil, waardoor je nog natuurlijker kunt tekenen. Zo gaat de latency omlaag naar 9ms en zijn de markup-tools vernieuwd. Ontwikkelaars kunnen het meteen gebruiken in hun apps dankzij PencilKit.

PencilKit

Met PencilKit krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om hun tekentools te verbeteren en te profiteren van de vernieuwingen die Apple in iPadOS heeft ingebouwd. Tijdens sessies op WWDC 2019 heeft Apple meer details over PencilKit gegeven. Voor ontwikkelaars is het eenvoudig toe te passen. Ze kunnen gebruik maken van de verbeterde latency van 9ms (zie verderop), de vernieuwde markup-tools en de ‘markup anywhere’-functies die Apple voorheen voor zichzelf had gereserveerd.

iPadOS Markup tools

Voorheen kostte het ontwikkelaars extra werk om dezelfde functies te realiseren in hun apps. Nu hoeven ze nog maar drie regels code toe te voegen om hetzelfde te realiseren. Je zult waarschijnlijk in veel meer apps teken- en markeerfuncties gaan zien. De makers van Pinterest en Canvas konden al eerder aan de slag met deze tools. Vanaf nu kunnen ook andere ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn ermee bezig. Op de website van Apple vind je voorbeeldcode en documentatie.

9ms latency

De reactiesnelheid tijdens het tekenen wordt nog beter. Beide generaties Apple Pencil bieden een latency van 20ms en dat is al heel indrukwekkend in vergelijking met andere tablets. Dankzij tweaks in iPadOS is het Apple gelukt om de latency nog verder te verlagen naar 9ms. Hoe lager de latency, hoe beter. Het gaat hier om de vertraging die optreedt wanneer je de stylus over het scherm beweegt en het moment dat je de actie op het scherm ziet.

Apple gebruikt PencilKit zelf al in Notities voor lagere latency tijdens het tekenen en het maken van handgeschreven notities. Ook in Pages wordt het gebruikt en bij het annoteren van screenshots en PDF’s.

iPadOS Pencil functies

Verbeterde markup-tools

Je kunt de Apple Pencil ook gebruiken om markeringen aan te brengen, bijvoorbeeld om te tekenen op een document of een foto. In iPadOS zijn de tools hiervoor vernieuwd (zie afbeelding hierboven). Je kunt het paneel verplaatsen en minimaliseren, of vastzetten langs een van de zijkanten of in een hoek. Dit is handig voor complexe illustraties waarbij je veel moet zoomen en schuiven. De icoontjes zijn duidelijker, zodat je weet welke pen je krijgt. Er zijn nog steeds meerdere tekentools, kleuren en een gummetje. Uiteraard kun je op de tweede generatie Apple Pencil nog steeds gemakkelijk wisselen tussen tools door erop te tikken.

Markup in elke app

Ook handig is dat je nu in elke app de markup-tools tot je beschikking hebt. Hiervoor open je het deelmenu van de betreffende app. In plaats van het maken van een screenshot en het openen van de miniatuur kun je nu de markup-functies openen door je Pencil van de ene benedenhoek naar de andere te slepen. iPadOS maakt dan een screenshot van het volledige scherm en opent de markup-weergave, zodat je meteen kunt beginnen te tekenen.

Apple Sidecar

Tekenen met Apple Pencil in Mac-apps

In onze uitleg over Sidecar hebben we al verteld hoe dit werkt. Sidecar is een nieuwe functie in macOS Catalina 10.15 waarmee je iPad een tekentablet wordt. Dit werkt alleen op de iPad Pro’s en in apps die daar geschikt voor zijn, zoals Pixelmator, Affinity Photo, ZBrush, Adobe Photoshop en Illustrator. Uiteraard wordt ook de drukgevoeligheid van de Apple Pencil ondersteund. Hoe harder je drukt, hoe dikker de lijn wordt.

Sidecar in iPadOS en macOS Catalina

PencilKit biedt nog meer handige mogelijkheden voor ontwikkelaars, bijvoorbeeld om de dubbeltik-actie te regelen voor specifieke apps. Je zult de dynamische ‘tool picker’ met pen, markeerstift en gummetje in veel meer apps gaan zien, ook in apps die de Apple Pencil normaal gesproken niet gebruiken voor invoer.

Vanaf dit najaar voor iedereen
iPadOS is een afsplitsing van iOS, speciaal gericht op iPads. De iPadOS beta is nu in handen van ontwikkelaars en in het najaar van 2019 verwachten we de officiële versie van iPadOS 13 voor iedereen. Je hebt minimaal een iPad Air 2 nodig om het te gebruiken. Specifieke details over ondersteunde iPads vind je in onderstaande round-up en lees ook onze iPadOS preview voor een eerste indruk van de plus- en minpunten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juni 2019, 9:15
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple pencil, tekenen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.