iPhone 8 mockup

Opinie: Stel dat Apple de volgende iPhone gewoon ‘iPhone’ noemt?

De volgende Apple-smartphones zouden kortweg 'iPhone' en 'iPhone Pro' kunnen heten, in navolging van de iPads en MacBooks. Maar wat ons betreft houdt Apple de cijferreeksen 7, 8 en 9 erin.

Apple bracht afgelopen week nieuwe iPads uit en noemde het instapmodel daarbij kortweg ‘iPad’. Wie hogere eisen stelt kan voor een paar honderd euro extra de iPad Pro kopen. Bij de MacBook zien we iets soortgelijks: je kunt kiezen uit de MacBook en MacBook Pro. Stel dat Apple bij de iPhone hetzelfde gaat doen… krijgen we dan de iPhone voor gewone gebruikers en de iPhone Pro voor het meest duurdere model?

iPhone 8 mockup

iPhone en iPhone Pro

Er zijn al wel vaker geruchten geweest over een iPhone Pro, dus laten we dat idee voorlopig even parkeren. Apple staat volgens de geruchten op het punt om dit jaar drie nieuwe iPhones uit te brengen, die aanvankelijk de iPhone 7s, iPhone 7s Plus en de iPhone 8 zouden moeten heten. Later werd gespeculeerd over iPhone Edition en iPhone X. Allemaal goed gekozen namen, maar als Apple de productnamen weer op één lijn wil brengen kiezen ze voor iPhone en iPhone Pro.

Zo’n iPhone Pro vonden we vorig jaar al een goed idee, omdat Apple vanwege de hogere prijs veel meer kan experimenteren met nieuwe materialen en functies, zonder dat er meteen tientallen miljoenen stuks van hoeven te worden gefabriceerd. Tekorten aan componenten zoals OLED-schermen spelen dan een minder grote rol.

iPhones zonder nummer

Als Apple de iPhones geen nummer meer geeft heeft dat voordelen . Gebruikers hebben minder snel het gevoel dat ze met de iPhone 4, 5 of 6 een wat ouder model op zak hebben. Maar er zitten ook wat nadelen aan, want hoe onderscheid je dan de ene iPhone van de andere? Net zoals bij de MacBooks kunnen we jaartallen gaan gebruiken, maar met ‘iPhone 2013’ benadruk je nog eens extra dat je het om een ouder model gaat.

Idee: ‘Apple volgt de naamgeving van MacBook en iPad’

Volgens Forbes heeft Apple de naam van de volgende iPhone eigenlijk al verklapt. De iPad Air is komen te vervallen en de MacBook Air dreigt hetzelfde lot, zodat je straks alleen nog kunt kiezen uit de MacBook, MacBook Pro, iPad en iPad Pro (de iPad mini is nog wel op de markt, maar er is grote kans dat die op termijn wordt uitgefaseerd). Bij de iPhone kan Apple een soortgelijke naamgevingsformule volgen.

Vier is te veel
Helaas lukt het niet om de iPhone-naamgeving zo te stroomlijnen dat er uiteindelijk maar twee namen overblijven, maar met iPhone SE, iPhone, iPhone Plus en iPhone Pro wordt het op het eerste gezicht een stuk overzichtelijker. Toch wringt het nog een beetje. De Plus past niet goed in het rijtje en als je naar de naamgeving van de twee iPad Pro-modellen kijkt is er ook geen sprake van een 12,9-inch iPad Pro Plus (de Plus vanwege het grotere scherm). Dus waarom zou Apple bij de iPhone dan nog wel de naam ‘Plus’ erin houden?

iPhone 8 knoppen

Als Apple de naamgeving van de iPads zou volgen, dan spreken we in de toekomst over de 4,7-inch iPhone en de 5,5-inch iPhone voor gewone gebruikers en de 4,7-inch iPhone Pro en 5,5-inch iPhone Pro voor het duurdere segment (met onder andere OLED-scherm, draadloos opladen en andere innovaties waar we de afgelopen maanden over hebben geschreven).

Niet handig
Maar wacht eens even… dat maakt het nog veel ingewikkelder, als je bij elke iPhone moet opsommen wat het schermformaat en het jaartal is. Wat ons betreft blijft Apple gewoon bij iPhone 7s, iPhone 7s Plus en iPhone 8, om vervolgens door te nummeren met 8s, 9, 9s en 10. Veel overzichtelijker.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 maart 2017, 10:52
Categorie Achtergrond
Onderwerp iPhone 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.