Baili 100c

Chinese rechter: ‘iPhone 6-design toch niet gekopieerd’

Een Chinese rechter heeft geoordeeld dat Apple toch niet de Baili 100C heeft nagemaakt, toen ze de iPhone 6 op de markt brachten.

Een Chinese rechter heeft bepaald dat Apple de iPhone 6 toch niet heeft gekopieerd van de Chinese smartphonefabrikant Baili. Deze lokale fabrikant had een rechtszaak aangespannen, omdat de iPhone 6 sterk lijkt op de Baili 100C. Een jaar geleden gaf het Chinese patentbureau de fabrikant gelijk, maar nu heeft een rechtbank beslist dat er toch minder gelijkenis is dan aanvankelijk werd gedacht.

Baili 100c

Baili 100C versus iPhone 6: zoek de verschillen

De Baili 100C (links op de foto) zou met z’n afgeronde hoekjes en rand rondom de behuizing sterk lijken op de iPhone 6. Het model werd een halfjaar vóór de aankondiging van de iPhone 6 goedgekeurd door de Chinese keuringsinstelling Tenaa. Volgens Baili kunnen consumenten het verschil niet zien tussen beide toestellen – en nogal bizarre claim in een land waar tot nu toe elke iPhone is nagemaakt door obscure merken en door bekendere merken als Oppo en Huawei.

Het Chinese patentbureau was het vorig jaar eens met Baili en verklaarde dat de verschillen “zo klein zijn dat het de gemiddelde consument niet zal opvallen”. Apple ging meteen in beroep om een verkoopverbod van de iPhones in China te voorkomen. Nu oordeelt de rechtbank in China dat er te weinig bewijs is dat het ontwerp daadwerkelijk is gekopieerd. Het is nog steeds mogelijk dat Baili de uitspraak gaat aanvechten, maar het is de vraag of ze dat gaan doen. Baili is feitelijk failliet en heeft al behoorlijke tijd geen nieuwe ‘iPhone-killers’ meer gemaakt.

Hieronder kun je de toestellen nogmaals met elkaar vergelijken. Allereerst de Baili 100C:

Baili 100c vs iPhone

En vervolgens de iPhone 6, volgens de documenten van Baili. Wat ons betreft valt de gelijkenis wel mee en aapte Apple destijds eerder de HTC One uit 2013 na.

iPhone 6 vs Baili 100c

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 maart 2017, 9:40
Categorie Achtergrond
Onderwerpen namaak, patent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.