OPINIE – Professionals kunnen bij Apple terecht voor een Mac Pro, MacBook Pro en iPad Pro. Waarom bestaat er dan niet een iPhone Pro, speciaal bedoeld voor veeleisende gebruikers? Bij iCulture zien we zoiets wel zitten.

Moet Apple een superdure of een supergoede iPhone maken?

Toen de Apple Watch Edition werd aangekondigd, dacht ik al eens: waarom gaat Apple ook geen extreem dure iPhone maken, voor mensen die veel geld hebben en momenteel alleen bij merken als Vertu terecht kunnen? Luxemerken bieden soms wel wat extra’s, zoals een persoonlijke hulplijn, maar qua gebruiksvriendelijkheid en beschikbaarheid van apps laten ze vaak te wensen over.

iPhone 7 concept zonder camerabult en koptelefoonaansluiting.

Apple wil een luxemerk zijn, maar biedt nauwelijks extra service. Mensen die extreem rijk zijn en het gemak van een iPhone willen, zijn nu aangewezen op dezelfde iPhones waar iedereen mee loopt. Terwijl je als Kanye West best bereid bent om tienduizend euro of meer te betalen voor een exclusieve iPhone die niemand heeft. De rijken der aarde kunnen eventueel terecht bij juweliers die de iPhone beplakken met diamanten. Wel duur, maar niet erg stijlvol.

apple-watch-edition-beyonce
Apple gaf speciale uitvoeringen van de Apple Watch aan celebrities zoals Karl Lagerfeld, Pharrell Williams en Beyoncé, om de hype onder modeliefhebbers aan te wakkeren.

Er is vast een markt voor een speciale, extra-dure uitvoering van de iPhone voor mensen die willen uitstralen dat ze geld hebben. Maar die markt is vrij klein en de superdure uitvoeringen van de Apple Watch Edition hebben niet zoveel indruk gemaakt. Het was uiteindelijk een slechte investering om €18.000 uit te geven voor een Apple Watch, want tweedehands houdt ‘ie zijn waarde niet en je kunt er nauwelijks mee opscheppen. Je zult vooral moeten uitleggen aan vrienden waarom je uberhaupt zo’n duur model van de eerste generatie hebt gekocht.

Een beter idee: de iPhone Pro

Steve Woz met iPhone 4sNee, we willen liever toch niet een superdure uitvoering van de iPhone, om mee op te scheppen. Er is een beter idee… de iPhone Pro! Een toestel voor professionals dat weliswaar ietsje duurder is, maar volgepropt zit met het beste en het nieuwste. Niet gericht op mensen zoals Kanye West, maar op mensen die het maximale uit hun toestel willen halen zoals professionele filmmakers en techneuten met een vette bankrekening zoals Woz, Elon Musk, Travis Kalanick (CEO van Uber), Mark Zuckerberg en mensen die daarop willen lijken.

Er zijn drie aanwijzingen dat Apple dat van plan is om de iPhone-lijn anders in te delen:

De iPhone Pro loopt op alle fronten voorop

We krijgen de indruk dat Apple een speciale, dure uitvoering van de iPhone 7 wil uitbrengen die heel wat meer functies heeft en ongetwijfeld ook een stuk duurder zal zijn. Maar hoe maak je aan het publiek duidelijk dat alleen bepaalde modellen die extra functies hebben? Met de toevoeging ‘Pro’ natuurlijk!

iPhone 7 dubbele cameralensApple kan in de iPhone Pro de nieuwste technologieën toepassen, die pas later beschikbaar komen in andere toestellen. Denk bijvoorbeeld aan draadloos opladen. Nu is het nog een gok of dat wel haalbaar is voor de massa, omdat Apple rekening moet houden met gebruikers op elk niveau en niet te veel risico’s kan nemen. Maar in een iPhone Pro kan het wel: die is niet gericht op de verwende echtgenotes van rijkaards uit Rusland, China en het Midden-Oosten. Maar op slimme tech-ondernemers (m/v) en early adopters die veel meer bezig zijn met Internet of Things en programmeren dan met glimmende steentjes.

https://www.iculture.nl/iphone-7-plus-voordelen-twee-cameralenzen/

Een Plus-model neem je vooral vanwege het grote scherm

Nu is het nog zo dat Apple de iPhone 6s en iPhone 6s Plus op vrijwel dezelfde manier aanprijst. De behuizing en het scherm van de Plus zijn groter en er zit een beter camerasysteem in, maar voor de rest is er weinig verschil. Beide hebben een 64-bit dual-core A9-processor, geklokt op 1,84 GHz. Beide hebben 2GB RAM en beide hebben een PowerVR GT7600 GPU. De batterij in de Plus is iets groter en gaat iets langer mee, maar de opslagcapaciteit van de toestellen is hetzelfde: 16GB, 64GB en 128GB. Wat camera’s betreft hebben de iPhone 6s en iPhone 6s Plus een 12-megapixel camera met phase detection, True Tone-flitser, 4K-video en 5 megapixel frontcamera. De Plus heeft als enige optische beeldstabilisatie (OIS) en als je het scherm draait krijg je in de Instellingen-app twee kolommen en een uitgebreider toetsenbord te zien.

Maar er is eigenlijk maar één reden waarom je een Plus koopt: vanwege het grotere scherm.

Wat moet Apple in de iPhone Pro stoppen?

Over 4K gesproken: het is leuk dat het in de nieuwste iPhones zit, maar voor de meeste gebruikers is het totaal niet nodig. Dit soort functies zou Apple kunnen bewaren voor de iPhone Pro. Wat zou er nog meer in zo’n iPhone Pro moeten zitten?

  • Extra werkgeheugen, bijvoorbeeld 4GB RAM net als in de iPad Pro.
  • Meer opslag, bijvoorbeeld 256GB (Samsung is vorige week al met de massaproductie van 256GB-geheugenchips voor smartphones begonnen).
  • Draadloos opladen, om alvast de eerste ervaringen op te doen.
  • Geen homeknop meer. “Gewoon omdat het kan”, de doelgroep van de iPhone Pro staat daar wel voor open.
  • Ondersteuning voor de Apple Pencil.
  • Een extra schermpje voor notificaties, zoals hier besproken.
  • Twee camera’s, zoals reeds genoemd in geruchten.
  • Geavanceerde foto- en videofuncties, gericht op professionele filmmakers en fotografen die nu al documentaires en muziekvideoclips met de iPhone maken.
  • OLED-scherm, want Apple moet toch een keer de sprong wagen.
  • Smart Connector voor extra accessoires.

iPhone 7 zonder koptelefoonaansluiting

Early adopters als proefkonijn

Het betekent overigens wel dat de mensen die een iPhone Pro in huis halen, betalende betatesters zijn voor innovatieve functies die Apple pas later in andere modellen gaat gebruiken. Eigenlijk is dat nu al zo, dat early adopters van nieuwe producten zoals de Apple Watch een gok nemen. Sommige verbeteringen zijn gewoon praktisch en zullen weinig problemen opleveren (meer RAM, meer opslag), maar bij het weglaten van de homeknop en het invoeren van draadloos laden kunnen allerlei praktische problemen ontstaan. De nieuwe Touch ID-zone in het scherm werkt niet, het draadloos opladen blijkt toch niet zo goed te werken, etc. Een terugroepactie van Apple zou in zo’n geval gunstiger uitvallen, omdat het aantal bezitters van een iPhone Pro relatief gering zal zijn.

Een iPhone Pro zal trouwens niet de afvlakkende verkoopcijfers van de iPhone kunnen oplossen, net zoals de iPad Pro niet de reddingsboei voor de iPad is geweest. Apple is qua verkoopaantallen te veel afhankelijk van de gewone gebruikers die een doorsnee toestel willen.

Het zou de gemiddelde verkoopprijs van de iPhone wel kunnen opvoeren. De duurste iPhone 6s Plus kost nu €1079 en voor een 256GB iPhone Pro zouden ze rond de €1300 tot €1500 kunnen vragen. Net zo duur als een MacBook, dus de keuze wordt nu nog ingewikkelder: neem je een iPhone Pro, iPad Pro (vanaf €919) of MacBook Pro (vanaf €1449)?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 maart 2016, 12:36
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.