iPhone Edition concept met Touch ID.

Opinie: Waarom Touch ID op de achterkant van de iPhone niet handig is

Een onbekende bron meldt dat de Touch ID-sensor aan de achterkant van de iPhone 8 komt, maar is dat wel zo handig? Wat ons betreft niet en daar zijn meerdere redenen voor.

De iPhone 8 krijgt volgens geruchten een heel nieuw design. Bepaalde elementen die al jaren de standaard zijn in een iPhone, gaan we waarschijnlijk niet meer terugzien. Een voorbeeld hiervan is de homeknop die plaats zou maken voor een virtuele homeknop. Maar wat Apple dan gaat doen met de Touch ID-sensor, is nog steeds niet duidelijk. Een onbekende bron zegt vernomen te hebben dat de Touch ID-sensor naar de achterkant van het toestel verplaatst wordt, maar dat lijkt mij om meerdere redenen totaal niet handig.

iPhone Edition concept met Touch ID.

Touch ID-sensor op de achterkant? Niet echt Apple

De onbekende bron iDropNews meldt ‘exclusief’ dat de nieuwe iPhone 8 de naam iPhone Edition krijgt. Ze bevestigen het nieuwe design met een virtuele homeknop, al spreken ze over een aluminium behuizing in plaats van glas. De final-stage prototype van de nieuwe iPhone die in handen hebben gehad zou verticaal geplaatste camera’s hebben. Maar de meest opmerkelijke vernieuwing is de plaatsing van de Touch ID-sensor. Apple zou uiteindelijk niet kiezen voor een vingerafdrukscanner achter glas, omdat dit nog niet betrouwbaar genoeg zou zijn. Als oplossing wordt de Touch ID-sensor aan de achterkant genoemd.

Als Apple hiervoor kiest, volgen ze daarmee een trend die al een tijd zichtbaar is bij concurrerende smartphones. De Google Pixel heeft een vingerafdrukscanner aan de achterkant, maar dat lijkt mij om meerdere redenen onhandig. De meest overduidelijke reden is dat je je iPhone dan niet meer eenvoudig kunt ontgrendelen als deze plat op tafel ligt. Je moet je iPhone altijd oppakken om de Touch ID-sensor te kunnen gebruiken. Ik gebruik mijn iPhone vaak plat op mijn bureau, maar dat is met een Touch ID-sensor aan de achterkant een stuk minder praktisch. Een vingerafdrukscanner op de achterkant is ook nog eens lastiger te bereiken, doordat je deze altijd op de tast moet herkennen. De huidige sensor valt meteen in het zicht, wat het gebruik veel sneller maakt.

Onhandig met Apple Pay
Een andere reden waarom dit niet handig is, is dat het gebruik van Apple Pay daardoor een stuk omslachtiger is. Om nu Apple Pay te gebruiken, plaats je je iPhone in de buurt van de betaalterminal, terwijl je je vinger op de homeknop houdt om je identiteit te bevestigen. Een nagenoeg feilloze ervaring, zo heb ik inmiddels zelf ondervonden. In slechts enkele seconden bevestig je zo een betaling. Dit komt mede doordat je je iPhone meteen goed vastpakt zodra je hem bij de betaalterminal houdt. Als je hiervoor je vinger op de achterkant moet plaatsen, gaat dit alleen maar in de weg zitten. Een eventuele oplossing hiervoor is dat je de iPhone bij het gebruik van Apple Pay andersom vasthoudt, maar dat is weer geen natuurlijke houding.

Is gezichtsherkenning de oplossing?

Mocht de Touch ID-sensor aan de achterkant komen, dan kan gezichtsidentificatie mogelijk een uitkomst bieden. Maar ook daar stuit je op problemen, want voor gezichtsherkenning moet de iPhone wel weer goed zicht hebben op je gezicht. Dit betekent dat je de iPhone recht voor je moet houden om hem bijvoorbeeld te kunnen ontgrendelen en dat het gebruik in een donkere omgeving minder handig is.

Wat mij betreft is een Touch ID-sensor op de achterkant een duidelijke achteruitgang in de functionaliteit van Touch ID. De kracht van Touch ID zit hem in de snelheid, veiligheid en de logische plek achter de homeknop. Mocht de Touch ID-knop aan de achterkant komen omdat de homeknop tot het verleden behoort, dan kies ik liever voor behoud van de fysieke homeknop. Een iPhone 7s klinkt dan ineens zo slecht nog niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 maart 2017, 13:01
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen iPhone 8, touch id

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.